BUDSJETTDEBATT I STORTINGET NÅ

Ap: - Har Erna lurt deg, Siv?

- Jeg hørte også «Politisk kvarter» i dag, jeg oppfattet ikke at det var det statsministeren sa, svarte finansministeren.

BUDSJETTKRITIKK:  Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen fikk sterk kritikk fra opposisjonen for innholdet i budsjettavtalen i Stortinget i dag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
BUDSJETTKRITIKK:  Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen fikk sterk kritikk fra opposisjonen for innholdet i budsjettavtalen i Stortinget i dag. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen konfronterte finansminister Siv Jensen med økningen i drivstoffavgiftene under finansdebatten i Stortinget i dag:

- På «Politisk kvarter» i morges ble statsministeren spurt om hun har lurt Frp med på høyere dieselpriser. Da svarte hun ja. Derfor må jeg spørre: Er Frp lurt?

Nede i salen satt statsminister Erna Solberg og ristet på hodet.

Siv Jensen repliserte:

LATTER: Flere trakk paralleller mellom fødsler og budsjettbråket under dagens finansdebatt i Stortinget. Krf-lederen og statsministeren har vært uenig i mye i de siste. Det var de også i dag. Video: Stortinget Vis mer

- Jeg hørte også «Politisk kvarter» i dag, jeg oppfattet ikke at det var det statsministeren sa. Så har vi i hver fall ryddet den problemstillingen av veien, svarte finansministeren.

Sandberg-intervjuet

Marianne Marthinsen trakk også Per Sandberg inn i finansdebatten.

- Er Frp’s partileder enig med sin nestleder som uttrykker at det kunne vært like greit å gi seg slik at man «kunne begynt på nytt og dyrket Frp 100 prosent»?

Marthinsen henviste til et intervju med Per Sandberg i Aftenposten i dag, der Frp-nestlederen sa at han trodde landsstyret hadde sendt partiet ut av regjering hvis bilpakken hadde blitt endret. Sandberg uttalte til Aftenposten:

«Det handler ikke om liv og død for oss å sitte i regjering. (...) Det ville ikke vært trist å gå av som statsråd. Vi kan ikke tenke slik. Da hadde vi vært i opposisjon, og vi kunne begynt på nytt og dyrket Frp 100 prosent. Det ville ha blitt en annen valgkamp, så klart.»

- Jeg tror det Per Sandberg prøver å si er at det er utfordrende å sitte i regjering. Fremskrittspartiet har ansvar og er komfortable med på styre landet, svarte Siv Jensen.

Store utfordringer

I sitt hovedinnlegg poengterte Siv Jensen at regjeringen er stilt overfor det største oljeprisfallet på 30 år.

- Det er ikke overraskende at et slikt fall skaper utfordringer for norsk næringsliv. Trygge arbeidsplasser til enda flere er regjeringens viktigste oppgave.

- Derfor har vi brukt finanspolitikken aktivt for å støtte opp under sysselsettingen, dempe økningen i arbeidsledigheten og legge til rette for omstilling, sa finansministeren.

Sosialt sikkerhetsnett

Hun understreket at politikken virker.

- Veksten i norsk økonomi er på vei opp. Sysselsettingen økte med 1500 i tredje kvartal og 1000 i andre kvartal. Budsjettet som Stortinget vedtar i dag sørger for en kraftfull innsats for å styrke vårt sosiale sikkerhetsnett.

- Vi bygger mer vei og mer bane, vi reduserer skatter og avgifter for bedrifter og for folk for at det skal lønne seg å skape, investere og arbeide i Norge, sa Siv Jensen.

Gratulerte Frp

Marianne Marthinsen ironiserte over budsjettavtalen.

- Det er på sin plass å starte med å gratulere finansminister Siv Jensen med at hun og Frp har vunnet fram med den uansvarlige pengebruken som partiet gikk til valg på. Frp kan klappe seg selv på skulderen.

- Verre er det imidlertid med Frp’s kjernesaker. Frp gikk ikke til valg på rekord i bompengeinnkreving. De gikk heller ikke til valg på å øke avgiftene for folk flest med milliarder, og skattekuttene skulle vel heller ikke bare tilfalle de aller mest velstående. Men dette er altså fasiten etter fire budsjetter, sa Marianne Marthinsen.

Grell kontrast

Siv Jensen mente at Ap hadde lite å komme med.

- Hvis man går grundig gjennom Arbeiderpartiets alternative budsjett, så er forskjellen forsvinnende liten sammenliknet med den høye retorikken som Arbeiderpartiet bruker i det offentlige ordskiftet. Med budsjettet som vedtas i dag har vi gitt skatte- og avgiftsreduksjoner på omlag 21 milliarder kroner. Det står i grell kontrast til Arbeiderpartiets alternative budsjett som foreslår å øke det samlede skatte- og avgiftstrykket med mangfoldige milliarder kroner, sa Siv Jensen.

Fornøyelig

Marianne Marthinsen mente det var fornøyelig å høre finansministeren snakke om avgifter når den såkalte bilpakka i nesten to måneder blokkerte for å gjennomføre budsjettforhandlingene.

- Frp stilte ultimatum om at pakka ikke skulle røres allerede før budsjettet ble presentert.

- Nå har jo statsministeren skrytt av at Frp har vært med å foreslå de største avgiftsøkningene på bensin og diesel på ti år. Det vil sikkert falle i god jord i Frp’s gruppemøter.

- I budsjettavtalen framgår det at minst 20 prosent av drivstoffet som selges i 2020 skal være biodrivstoff. Det vil medføre en økning i dieselprisen på 74 øre utover de 35 ørene Frp foreslo fra før, sa Marianne Marthinsen.