KRITISK: Oslos varaordfører Libe Rieber-Mohn beskylder Høyre for ansvarsfraskrivelse i barnehagepolitikken. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
KRITISK: Oslos varaordfører Libe Rieber-Mohn beskylder Høyre for ansvarsfraskrivelse i barnehagepolitikken. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Ap: - Høyre barnehagebløffer

Libe Rieber-Mohn kritiserer Høyre for tilbaketog. - Helt feil, sier Oslo-byråd Anniken Hauglie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Nå må Høyre, både i regjering og byråd, slutte med ansvarsfraskrivelser og bløffing. Familiene fortjener bedre enn dette, innfri barnehageløftene nå, sier varaordfører Libe Rieber-Mohn i Oslo.

- Arbeiderpartiet ønsker flere barnehageplasser, to barnehageopptak. Byrådet har mye lavere ambisjoner, og klarer ikke en gang å innfri dem, sier hun.

Ikke hastverk Oslo Arbeiderparti kritiserer Høyre-toppene for ikke å gjøre nok for barnefamiliene.

- I Oslo står 2300 barn i barnehagekø.

Det har tydeligvis hverken byrådet eller regjeringen noe hastverk med å løse, sier Libe Rieber-Mohn.

Spake løfter Hun fastslår at dekningsgraden går nedover.

- De spake løftene som kom i valgkampen har Erna avblåst, og i Oslo klarer ikke Høyre-byrådet engang å innfri det lille de har budsjettert for.

Av 600 nye plasser som skulle etableres i 2013, klarte de kun å bygge 155.
 
- Dette er dårlig nytt for både barn og foreldre. Vi vet hvor viktig barnehagene er for å fremme sosiale ferdigheter hos barn, for integrering og språkkunnskaper, og yrkesdeltakelse, sier varaordføreren.

Ikke kontroll Hun mener glansbildet om den private barnehageutbyggingen sprekker.

- Byrådet lover økning i privat regi, men innrømmer at de ikke har kontroll over utbyggingen.

Omsorgsbygg som man derimot kunne brukt, har kapasitet til å bygge, men fikk bare bygge en barnehage i 2013, påpeker Libe Rieber-Mohn.

Høyres allergi - Høyre har tydeligvis allergi mot offentlige barnehager. I Oslo har de vedtatt at utbyggingen av nye barnehageplasser skal foregå i privat regi.
Vi i Arbeiderpartiet er opptatt av å bygge barnehager, ikke av ideologisk motivert motstand mot hvem som bygger dem. Skal vi klare å skaffe plass til de 2300 barna som står i kø må vi ha flere barnehager, både private og offentlige, sier Rieber-Mohn.

Ap fortier Anniken Hauglie, Høyres byråd for kunnskap og utdanning i Oslo, er uenig i virkelighetsbeskrivelsen til Libe Rieber-Mohn.

- Jeg er overrasket over at Arbeiderpartiet, og varaordføreren, bruker tid på å snakke ned Oslobarnehagen og fortier at Byrådet i Oslo følger opp sine ambisjoner. I løpet av høsten vil vi åpne om lag 700 nye barnehageplasser, sier Hauglie.  

- Libe Rieber-Mohn utelater bevisst at Oslo kommune gir langt flere enn de med rett til plass et barnehagetilbud. Tallet hun bruker om barn på venteliste stammer fra januar i år, nå er situasjonen den at mer enn 7000 barn de siste to månedene har fått tildelt plass i forbindelse med årets barnehageopptak, sier utdanningsbyråden.  

Skrivebordsøvelse - Varaordføreren burde heller gledet seg over at Oslo, ved siste telling, gir barnehageplass til 39 prosent flere barn enn de med rett til plass. Det er det ingen annen storby som gjør dette i samme størrelsesorden. At langt flere enn dem med lovfestet rett tilbys plass, er en bevisst politikk fra byrådet side, sier Anniken Hauglie.  

Det er lettvint fra Arbeiderpartiet å gi inntrykk av at to barnehageopptak i året vil gi flere barnehageplasser. Dette er en ren skrivebordsøvelse. Oslo fyller derimot opp barnehagene fortløpende slik at ingen plasser står tomme i påvente av felles opptaksdato, sier Høyre-byråden.

Ingen allergi Hun viser til at Oslo kommune bruker om lag 5,7 milliarder kroner på drift av barnehager i 2014.

- Til sammen finnes om lag 785 barnehager i Oslo kommune, med rundt lag 36 000 barn. Av 785 barnehager er 360 kommunale.
Vi har med andre ord ingen allergi mot offentlige barnehager, slik Rieber-Mohn hevder, sier Anniken Hauglie.  

Flere godkjente - Byrådet utdanner egne pedagoger for å få opp antallet ansatte med godkjent utdanning. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at 98 prosent av styrerne i Oslobarnehagene nå har godkjent utdanning, sier Oslo-byråden.

- I 2009 var tallet 89,2 prosent, en økning på 8,8 prosent fram til 2013. Dette er en positiv utvikling som viser at bevisst satsing gir resultater og bidrar til kvalitet i Oslobarnehagen, sier Anniken Hauglie. 

MOTMÆLE: Anniken Hauglie, Høyres byråd for kunnskap og utdanning, tar til motmæle mot varaordfører Libe Rieber-Mohns virkerlighetsbeskrivelse av barnehagesituasjonen i Oslo. Foto: Privat
MOTMÆLE: Anniken Hauglie, Høyres byråd for kunnskap og utdanning, tar til motmæle mot varaordfører Libe Rieber-Mohns virkerlighetsbeskrivelse av barnehagesituasjonen i Oslo. Foto: Privat Vis mer