FENGSELSDEBATT: Hadia Tajik, leder av Stortingets justiskomite, er ikke imponert over regnekunsten til justisminister Anders Anundsen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
FENGSELSDEBATT: Hadia Tajik, leder av Stortingets justiskomite, er ikke imponert over regnekunsten til justisminister Anders Anundsen. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Ap: - Justisministeren for puslete

Frp-statsråd Anders Anundsens tiltak for å redusere soningskøen mangler helhet, mener Arbeiderpartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under helgens landsmøte i Fremskrittspartiet opplyste justisminister Anders Anundsen til Dagbladet at 88 nye fengselsplasser er etablert og at soningskøen er redusert med 174 personer det siste halvåret, etter høstens blåblå regjeringsovertakelse.
 
Kreativt Hadia Tajik og Kari Henriksen, Ap-representanter i Stortingets justiskomite, reagerer på statsrådens regnekunst.

- Det er ganske kreativt å si at man kommer med 88 nye plasser, når Frp og Høyre samtidig kutta bøtetjenesten som ville gitt 50 nye plasser, sier Hadia Tajik.

- Bøtetjeneste innebærer at personer som i dag havner i fengsel fordi de lar være å betale bot, heller må gjøre opp for seg ved samfunnsstraff. Reelt sett er regjeringen da nede i rundt 40 plasser.

Sammenliknet med Stoltenberg-regjeringens cirka 90 nye plasser i året, er dette ganske puslete, sier Hadia Tajik, leder for justiskomiteen.

Frp-støttehjul Anundsen uttalte i Dagblad-intervjuet at de rødgrønnes løsning for å redusere soningskøen var å slippe fangene fri.

- Frp var støttehjulet til Bondevikregjeringen, som bestemte å slippe domfelte tidligere ut av fengsel. Denne ordningen fjernet Stoltenberg-regjeringen, som innførte 750 nye soningsplasser, sier Kari Henriksen.

Nytt fengsel - Justisministerens angrep på Arbeiderpartiet er kraftige, men realiteten er at Anders Anundsen selv er den største trussel for hans ideelle mål om å få en situasjon der de som har begått kriminelle handlinger får soningsplass med en gang.

Regjeringen har parkert det eneste virksomme tiltaket, nemlig å gå videre med det vedtaket som den forrige regjeringen hadde vedtatt: å bygge nytt fengsel med rundt 300 nye lukkede fengselsplasser i Agder, sier Henriksen.

Helhetlig plan Sammen med Hadia Tajik har hun fremmet forslag om en helhetlig plan for økt fengselskapasitet, som innebærer etablering av et nytt Agder Fengsel. Forslaget har vært til høring og kommer til endelig behandling i Stortinget i juni.

- Justisministeren fremstiller seg som en gjennomføringens mann, men byr bare på en tynn ferniss av ad hoc-tiltak, sier Kari Henriksen.

- Disse strakstiltakene er uten særlig holdbarhet og vil snart krakelere under tyngden av de behov samfunnet har for et kraftfullt grep. Da kommer vi ikke utenom å bygge et nytt fengsel, sier Ap-representanten.

Rettferdig Kari Henriksen understreker at Arbeiderpartiet er for at alle straffedømte skal sone så lenge domstolene har bestemt.

- Det er avgjørende viktig at et samfunn kan håndtere sine straffedømte på en forutsigbar, trygg og rettferdig måte.

Tilstrekkelig antall soningsplasser er et av de viktigste elementer i å kunne sikre samfunnet den tryggheten, sier Henriksen.

NYTT FENGSEL: Kari Henriksen (Ap) mener at den eneste holdbare løsningen for å redusere soningskøen er å bygge et nytt fengsel i Agder.
NYTT FENGSEL: Kari Henriksen (Ap) mener at den eneste holdbare løsningen for å redusere soningskøen er å bygge et nytt fengsel i Agder. Vis mer