ENDRE PRAKSIS: Aps landsmøte vedtok i dag at mindreårige på flukt må behandles bedre når de er i Norge, og mener det innenfor dagens lovgivning er rom for å endre prkais i behandlingen av søknader om opphold fra mindreårige. Foto: Hans Arne Vedlog  /  Dagbladet
ENDRE PRAKSIS: Aps landsmøte vedtok i dag at mindreårige på flukt må behandles bedre når de er i Norge, og mener det innenfor dagens lovgivning er rom for å endre prkais i behandlingen av søknader om opphold fra mindreårige. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Aps landsmøte

Ap: - Mindreårige på flukt må behandles bedre i Norge

Landsmøtet samlet seg om asylkompromiss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forholdene for enslige mindreårige asylsøkere og krav om mindre bruk av midlertidig opphold for denne gruppen har vært den mest betente saken på Aps landsmøte.

Ved midnatt fredag var frontene fortsatt steile. Partiledelsen ville ikke gå inn på et kompromiss som kan tolkes som oppmyking og liberalisering av asylreglene. De som vil ha en annen behandling av unge asylsøkere mente å ha flertallet i salen med seg, og ga uttrykk for at partiledelsen hadde vært overraskende lite lydhør.

Nattmøter

I løpet av natta beveget partene seg.

Da Hajik presenterte kompromisset understreket hun at dette ikke er noen liberalisering av asylpolitikken.

- Forlikene vi har gjort i Stortinget og politikken vår står fast. Men grunn til å justere praksisen som har utviklet seg for gruppa mindreårige asylsøkere på midlertidig opphold, sa Tajik.

Hun minnet om at ikke alle som søker opphold i Norge, har beskyttelsesbehov. Derfor må de sendes ut.

Uten omsorgspersoner

- Det er vanskelig og tøft, men det er nødvendig å være tydelig på det. En del som får bli midlertidig opphold, får det, ikke fordi de har krav på opphold, men fordi de ikke har omsorgspersoner de kan sendes tilbake til.

Jeg forstår bekymringen mange i landsmøtet har. Mange unge asylsøkere har en uholdbar situasjon, og får ikke den hjelpen de skal ha. Jonas og Helga tatt det opp med departementet. Nå understreker vi at de må tas vare på, må få bedre hjelp på mottakene og skal forberedes godt på at de må sendes ut.

Ikke alle får bli i Norge, men når de er her, skal de behandles ordentlig, sa Tajik.

Endre praksis

Flere fylkeslag, Ap-veteraner og AUf har ønsket å gjøre noe med situasjonen, mens Jonas Gahr Støre advarte landsmøtet i går mot å endre lovverket.

Kompromisset ligner løsningen som blant andre Martin Kolberg i går skisserte for Dagbladet, at man går for å endre praksis, men ikke lovverket.

Leder i Ap i Bergen og frontfigur for landsmøtets «asylopprør», Roger Valhammer, er fornøyd:

- Teksten kunne vært mer konkret på hvordan vi skal gjøre det. Men vi synes det er en stor seier at bruken av midlertidig opphold for barn uten foreldre i Norge skal begrenses og at sårbarhetskriterier legges til grunn for forvaltningens vedtak, sier han.

Resultatet av behandlingen i Aps redaksjonskomité er at det ikke blir noen lov- eller regelendring, men at dagens regler vil bli praktisert på en annerledes måte.

Sårbare

- Vi er spesielt fornøyde med at vi nå skal innføre sårbarhetskriterier som skal legges til grunn når søknaden behandles. Dette vil i stor grad erstatte og kompensere for at rimelighetsvilkår ikke gjennomføres, sier Valhammer.

Slik er vedtaket:

«Barn på flukt trenger særlig omsorg. Det forutsettes at regler for beskyttelse og opphold i norsk lovgivning og internasjonale konvensjoner blir fulgt ved behandling av barns søknad om opphold i Norge. Det er avgjørende å sikre rask og rettssikker behandling av søknader for å avklare om søkeren har rett til opphold i Norge.

Mindreårige på flukt må ivaretas bedre når de er i Norge, spesielt i mottak i kommunene. Det må gjennomføres tiltak for å sikre stabilitet i gode boforhold, rettssikker saksbehandling og bedre psykososiale tiltak.

Mottakene må få styrket barnefaglig kompetanse. De mindreårige bør blant annet sikres kontaktfamilie, godt skoletilbud, godt helsetilbud og særskilt gode forberedte tiltak ved eventuell retur.

Ap bekymret

Mindreårige på flukt er en særlig sårbar gruppe. Arbeiderpartiet er bekymret for den sterke økningen i antallet barn som får innvilget midlertidig opphold i Norge. Det er innenfor dagens lovgivning behov å endre praksis i behandlingen av søknader om opphold fra mindreårige slik at midlertidighet begrenses for denne gruppen.

Vi vil at det i behandlingen av søknader om opphold fra denne gruppen inngår en vurdering av sårbarhetskriterier som skal legges til grunn for forvaltningens vedtak i forhold til unge som mangler omsorgspersoner, nettverk og/eller ressurser i hjemlandet.»

Utrede dobbelt statsborgerskap

Ap vedtok også å utrede hvilke konsekvenser en eventuell åpning for dobbelt statsborgerskap vil ha for plikter og rettigheter i Norge, og å arbeide for å finne bedre aldersvurderingsmetoder.