Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

REVIDERT NASJONALBUDSJETT

Ap: - Rammer eldre

- Kommunene får en bemanningsnorm tredd ned over hodet, men har ikke penger til det, sier Rigmor Aasrud, finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.

MISFORNØYD: Rigmor Aasrud (Ap) i finanskomiteen på Stortinget mener regjeringen har mye å gå på når det gjelder satsing på sykehus, barnehage og eldreomsorg. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
MISFORNØYD: Rigmor Aasrud (Ap) i finanskomiteen på Stortinget mener regjeringen har mye å gå på når det gjelder satsing på sykehus, barnehage og eldreomsorg. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er veldig overrasket over at ikke regjeringen rydder opp i de bemanningsnormene som skal begynne å gjelde fra 1. august. Et typisk område som burde løses i revidert nasjonalbudsjett, sier Rigmor Aasrud.

- Kommunene får en bemanningsnorm tredd ned over hodet, men har ikke penger til det. Noe som betyr at det rammer eldreomsorg, skole og helsetjeneste, sier hun.

SV: - Politikk for de få

- Regjeringen viderefører en politikk for de få, ikke for de mange, sier Kari Elisabeth Kaski, finanspolitisk talsperson for SV.

- Regjeringen fortsetter å gi skattekutt til de aller rikeste, samtidig som konsekvensene av de usosiale kuttene begynner å vise seg, ved at mindre brukes til velferd, sier Kaski.

KRITISK: Kari Elisabeth Kaski, SVs representant i finanskomiteen på Stortinget er kritisk til regjeringens miljø- og barnehagesatsing. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
KRITISK: Kari Elisabeth Kaski, SVs representant i finanskomiteen på Stortinget er kritisk til regjeringens miljø- og barnehagesatsing. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

SV-representanten er lite imponert over miljøsatsingen. Kaski mener at regjeringen ikke ruster landet godt nok for konsekvensene av klimaendringene.

- På miljøsiden er det veldig lite oppløftende når det gjelder karbonfangst, et viktig prosjekt for å kutte klimagassutslipp i Norge.

- Her virker det som at regjeringen har mistet troen. For opposisjonen blir det en viktig jobb å presse regjeringen på plass i denne saken. Det er heller ikke satt av nye penger til å rydde plast eller til flomsikring, sier Kaski.

Barnehage

SV er også kritisk til barnehagesatsingen.

- Det ligger ikke inne penger til å fullfinansiere normen i barnehagen om antall voksne på jobb, sier hun.

Rigmor Aasrud er enig:

- Å gi barna våre en trygg oppvekst er en av de viktigste oppgavene vi har. Det er nedslående at barnehagebarna blir nedprioritert i dette budsjettet. I tillegg kuttes bevilgningene til det kommunale barnevernet, sier Ap-politikeren.

Grensehandel

Arbeiderpartiet mener regjeringen ikke kommer med noen forslag for å hindre nedleggelse av norske arbeidsplasser på grunn av økt grensehandel.

- Vi reagerer på at grensehandlene ikke får noen løsning i RNB. I vårt opprinnelig budsjett hadde vi et godt forslag om å fjerne momsfritaket for netthandel. Det hadde bidratt mye, sier Rigmor Aasrud.

Sykehusene

Rigmor Aasrud er bekymret for sykehussektoren.

- Det står i RNB at aktivitetsnivået i sykehusene er lavere enn forventet, at pensjonskostnadene er lavere, at medisinene koster litt mindre, og at man trekker de midlene ut av sykehusene. I stedet for å redusere et mulig handlingsrom, hadde vi trengt en økt satsing på sykehusene, sier Ap's fremste finanspolitiker.

- Det er allerede kuttet til beinet i norske sykehus. Regjeringen burde brukt anledningen til å gjøre de offentlige sykehusene i stand til å gi folk trygghet for liv og helse uansett hvor i Norge de bor, sier Rigmor Aasrud.

Høyre: - Uredelig av Ap

- Ap bløffer stort, det er bare teknikaliteter Ap fremstiller som kutt. Denne håndteringen ble etablert under Ap og det er uryddig å fremstille dette som nedskjæringer, sier Sveinung Stensland, helsepolitisk talsperson for Høyre.

Han viser til at det fra og med statsbudsjettet 2009 ble etablert et opplegg der helseforetakenes aktivitet ikke skal påvirkes av eksterne faktorer som rentenivå når det gjelder pensjonskostnader.

- Følgelig påvirker ikke justeringene av basisrammen i RNB som følge av pensjon hverken pasientbehandlingen eller framtidige investeringer. Det er direkte løgn når Ap sier vi har kuttet til beinet. Vi har økt budsjettene hvert år og lagt til rette for høyere aktivitetsvekst på fem budsjetter enn det de rødgrønne gjorde på åtte, sier Sveinung Stensland.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media