Ap: - Regjeringen svikter politiet

Opposisjonen går hardt ut mot regjeringens gjennomføring av politireformen. Løftebrudd, mener leder av justiskomiteen, Lene Vågslid (Ap).

KRITISK: Leder for justiskomiteen, Lene Vågslid (Ap), mener regjeringen har brutt løftene for politiet.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
KRITISK: Leder for justiskomiteen, Lene Vågslid (Ap), mener regjeringen har brutt løftene for politiet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Regjeringen har underfinansiert politidistriktene i en krevende tid. Dette bryter med intensjonen om at dette ikke skulle bli en sparereform, sier leder for justiskomiteen Lene Vågslid (Ap) til Dagbladet.

Vågslid mener regjeringen har brutt sentrale deler av forliket som ble inngått mellom Ap, KrF, Venstre, Høyre og og Frp i sin tid. Det at nærpolitiet og gjenværende lensmannskontorer skulle styrkes, og reformen forankres lokalt, er alle punkter hun mener regjeringen har brutt. Nå varsler hun et oppgjør med regjeringen.

- Flertallet av ordførerne jeg har snakket med føler seg lurt, sier Vågslid.

Andre nestleder for justiskomiteen, Peter Frølich (H), mener man må tåle å stå i en storm når man gjennomfører en reform.

- Det er aldri populært underveis, men hvis ikke det blåser når man gjennomfører, så kan man knapt kalle det en reform. Her skiller man ut de som har politisk stamina fra de som opportunistisk forlater skuta underveis, tordner han tilbake.

Hareide: - Fjernpolitireform

Kritikken mot gjennomføringen av politireformen kom fra flere hold under trontaledebatten onsdag.

- Fra politi, kommuner og folk landet over kommer uromeldinger om saker som blir liggende og et politi som mangler ressurser til å løse kjerneoppgaver, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre da han åpnet debatten i Stortinget onsdag.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Marit Arnstad (Sp) gikk også ut mot politireformen under trontaledebatten, og tegnet opp et bilde av krise ute i politidistriktene med politi som har trukket seg ut av lokalsamfunn, lang utrykningstid og saker som ikke kommer opp for retten fordi politiet ikke klarer å ferdigstille arbeidet.

Da Knut Arild Hareide holdt sin tale til landsstyret forrige fredag, nevnte han også politireformen.

- I elleve av tolv politidistrikt forteller politifolk nå om kriseliknende tilstander. Hadde KrF gjennomført reformen hadde det heller ikke vært problemfritt. Men vi hadde jobbet for en nærpolitireform og ikke en fjernpolitireform, sa Hareide til landsstyret i KrF.

Hvis KrF-lederen får til visjonen han lanserte om en regjering av Arbeiderpartiet, Senterpartiet og KrF, kan det altså spøke for regjeringens versjon av politireformen.

Frølich: - Et gjennomskuelig spill

- Det er ingenting som tyder på at ikke forliket om nærpolitireformen blir fulgt opp av regjeringen. Vi har bevilget mange millioner ekstra nettopp til justissektoren de siste årene, sa Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi da han ble grillet i Stortinget onsdag.

Frølich (H) understreker at reformen ikke er ferdig gjennomført, men skal være i mål innen 2020.

- Det er påfallende at opposisjonen begynner med dette før reformen er gjennomført. Man kan selvsagt være bekymret underveis, men det er ganske meningsløst å klage over at den ikke er ferdigstilt enda, sier Frølich.

FORSVARER REFORMEN: Peter Christian Frølich (H).
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FORSVARER REFORMEN: Peter Christian Frølich (H). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Hvis opposisjonen mener dette går i feil retning, er det ikke riktig tidspunkt å ta grep nå?

- Ja, men dette er oppkonstruert og et gjennomskuelig spill. Resten av justissektoren anser politiets finansiering som generøs. Opphopningen av saker skyldes at politiet produserer for mye til at påtalemyndigheten klarer å ta det unna.

Frølich mener lang responstid har vært et problem lenge før reformen kom på plass.

- Det er akkurat dette vi prøver å gjøre noe med. Statistikken viser at politiet kommer raskere fram enn før. Jeg føler meg trygg på at hovedtrekkene kommer til å bli stående. Legger man retorikken til side, så er det ingen som vil tilbake til sånn som det var før.

Vågslid: - Har ikke kontroll

Vågslid mener politidistriktene har fått mindre økonomisk handlingsrom siden reformen ble vedtatt, og at de store pengene har gått til investeringer i bygg og helikoptre, ikke til drift av politidistriktene. I sine alternative budsjett, mener hun Ap har fått til begge deler.

- Det koster penger å reformere en etat og samtidig sørge for at de er i stand til å ivareta kjerneoppdraget sitt. Situasjonen som er i dag går ut over folks rettssikkerhet, sier Vågslid.

- Forskjellen på vårt og Aps budsjett er minimalt i den store sammenhengen. De kan umulig mene at de ørsmå prosentene er forskjell på himmel og helvete i denne reformen, svarer Frølich.

Vågslid mener også at de hyppige byttene av justisminister under Erna Solbergs regjering, er uheldig.

- At justisdepartementet har skiftet politisk ledelse fem ganger siden reformen ble forhandlet frem har utvilsomt ikke styrket gjennomføringen. Mitt klare inntrykk er at justisministeren ikke har kontroll over gjennomføringen og at det er dårlig oversikt, sier Vågslid.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer