Statsbudsjettet 2019

Ap: - Retts­sikkerheten er i fare

- Regjeringen har i fem år gjennomført avbyråkratiserings- og effektiviseringskutt. Nå ser vi konsekvensene for domstolen, sier Hadia Tajik.

KRITISKE: Lene Vågslid (Ap), leder i justiskomiteen på Stortinget, og Hadia Tajik, nestleder i Arbeiderpartiet, er sterkt kritiske til regjeringens bevilgninger til domstolene. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
KRITISKE: Lene Vågslid (Ap), leder i justiskomiteen på Stortinget, og Hadia Tajik, nestleder i Arbeiderpartiet, er sterkt kritiske til regjeringens bevilgninger til domstolene. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Arbeiderpartiets nestleder mener det går på rettssikkerheten løs.

- Bare i 2018 kutter regjeringen 49 millioner i domstolenes budsjetter. I 2019 kuttes det ytterligere 13 millioner kroner. Dette er domstoler som allerede hadde gjort effektiviseringstiltak og skåret inn til beinet. Nå må de si opp folk. Og sier de opp folk, så risikerer vi dårligere kvalitet eller lengre køer. Det bekymrer oss veldig, sier Hadia Tajik.

- Paradoksalt

Hennes partikollega Lene Vågslid, leder i justiskomiteen på Stortinget, mener at Frp ikke har grunn til å slå seg på brystet.

- Frp har sittet med justisministerposten siden 2013 er opptatt av at de har fjernet soningskøen, altså at køen for de kriminelle er borte. Men ser du på køen i domstolene, og køen i politiet, der ofrene for kriminalitet må vente lenger enn noen gang på å få sin sak retteført eller til doms, så har de køene vokst kraftig. Det oppleves ganske paradoksalt, sier Lene Vågslid.

Hun har selv vært i samtaler med domstol-ledelsen i Oslo.

- Det er forsiktige folk, de er ikke kravstore, de rykker sjelden ut og drar i krisebremsen. Men nå sier de rett ut at hvis regjeringens forslag til statsbudsjett går igjennom må de si opp dommerfullmektiger. Hva skjer da med ventetida? Den kommer til å øke, sier Vågslid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer