Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hamrer løs på regjeringen

Ap: - Setter bompenger foran sykehusene

Et budsjett for økte forskjeller, mer sentralisering og altfor svake klimatiltak, lyder opposisjonens dom over statsbudsjettet. Ap mener det er sykehusene og kommunene som må betale bompengeregningen.

FEIL KURS: Ap-leder Jonas Gahr Støre i debatt med finansminister og Frp-leder Siv Jensen om statsbudsjettet for 2021. Jensen sa i finanstalen at regjeringen fører en ansvarlig økonomisk politikk, en politikk med stabile og konkurransedyktige rammebetingelser for bedriftene, og en politikk for små forskjeller og et grønnere og mer moderne Norge. Det er Støre ikke enig i. Han mener budsjettet fører til økte forskjeller, mer sentralisering og har altfor svar klimasatsing. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FEIL KURS: Ap-leder Jonas Gahr Støre i debatt med finansminister og Frp-leder Siv Jensen om statsbudsjettet for 2021. Jensen sa i finanstalen at regjeringen fører en ansvarlig økonomisk politikk, en politikk med stabile og konkurransedyktige rammebetingelser for bedriftene, og en politikk for små forskjeller og et grønnere og mer moderne Norge. Det er Støre ikke enig i. Han mener budsjettet fører til økte forskjeller, mer sentralisering og har altfor svar klimasatsing. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Etter langvarig og høylytt strid i regjeringen i sommer samlet Høyre, Frp, Venstre og KrF seg om en bompengeløsning og om resten av statsbudsjettet for 2020.

I går var alle fire tilsynelatende fornøyde med resultatet, selv om KrFs finanspolitiske talsmann Tore Storehaug glatt innrømmet et stort nederlag: 227 lokale skatteinnkrevingskontorer forsvinner.

Opposisjonen, som allerede har blikket stivt festet på stortingsvalget i 2021, feller en hard dom.

Ap: - Økte forskjeller, for mange utenfor

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener firepartiregjeringens statsbudsjett for 2020 viser feil kurs for landet:

* De tar for små grep for å få de 100 000 personene som står utenfor arbeidsmarkedet, inn, gjennom kompetanse og tilrettelegging.

* Når det gjelder å få klimautslippene ned, skriver regjeringen svart på hvitt at vi med dagens utvikling ligger langt bak der vi skal være i 2030.

* Forskjellene øker. Da går evnen til omstilling ned. Klimadugnaden må være rettferdig så ikke noen blir skadelidende, og får «gule vester» slik de har fått i Frankrike og andre land.

- Hvem betaler regningen for bompengepakka til regjeringen, mener du?

- Jeg ser jo blant annet at sykehusene får for lite penger. Det er lagt opp til en aktivitetsvekst som jeg ikke tror vil komme, de skal investere, skal ha nok fagfolk, og vi har en fastlegekrise der ute.

- Så hvis vi ser på helse, så er det et område som tydelig kommer bak i prioriteringskøen, og der bompengeforliket får forrang.

- Svake rammes

- Vi får flere eldre, og flere med sammensatte lidelser. Jeg frykter at sykehusene vil skrive folk fortere ut, og overføre mer av de store oppgavene til kommunene. Det betyr at det er de svake og sårbare som er mest utsatt, sier Støre.

Han sier det åpenbart også er et statsbudsjett for mer sentralisering.

- Mønsteret der er jo at det kommer mange ulike forslag på samme tid. Et lokalsamfunn kan oppleve at domstolen legges ned, politistasjonen legges ned, statlige arbeidsplasser forsvinner. Samtidig har de ikke fått bredbånd slik at de kan utvikle nye arbeidsplasser. Når alt dette kommer samtidig, trekker det inn mot sentrale strøk, sier Støre.

Aps helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkhol mener helsebudsjettet er nedslående, og mener sykehusene fortsatt er underfinansiert. Hun er skuffet over å ikke finne en løsning på fastlegekrisa i budsjettet.

Sp: - Rammer arbeidsfolk

Også Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener statsbudsjettet forsterker sentraliseringen. Han viser både til nedleggingen av lokale skattekontorer og et høyt antall tingretter..

- Innstrammingene på skatt rammer vanlige arbeidsfolk og unge som ikke har kommet seg inn i arbeidslivet. Det kan være gode grunner til å gjøre justeringer, men ikke slik at de som har minst, skal få enda mindre, sier Vedum.

SV: - Smålig

Audun Lysbakken er knallhard i sin dom over statsbudsjettet:

- Det er visjonsløst fordi budsjettet helt mangler en samfunnsplan for å nå klimamålene. Så er budsjettet smålig fordi den regjeringen som i mange år har vært veldig gavmild overfor den økonomiske eliten i landet, fortsetter sin linje med usosiale kutt for dem som har lite. De gjør brutale kutt overfor ungdom på arbeidsavklaringspenger, enda færre skal få bostøtte, og de kommer til og med triste kutt i støtteordninger til tannregulering og briller for barn, sier Audun Lysbakken.

MDG: - Pinlig og skremmende

Une Bastholm (MDG) karakteriserer klimasatsingen i statsbudsjettet som pinlig, skremmende og virkelighetsfjern.

- Erna Solberg var nettopp i FN og skrøt av at regjeringen har tenkt å øke CO2-avgiften hvert år framover. Så presterer regjeringen å unnta den aller viktigste sektoren, nemlig veitransporten. Det vil si at når vi kjører bil, skal vi ikke merke «forurenser betaler-prinsippet», fordi regjeringen har sørget å bevilge over 200 millioner kroner for at pumpeprisen skal være den samme, sier Bastholm.

- FNs klimarapport slår fast at vi må halvere utslippene fram mot 2030. Regjeringen legger nå opp til 18,8 prosent utslippskutt i budsjettet, det vil si under halvparten av det Norge har lovet verdenssamfunnet, sier Bastholm.

Rødt: - Helt uredelig

- Skatten senkes for dem som har de dyreste boligene, og regningen sendes til unge folk som lever på arbeidsavklaringspenger. De har allerede lite å leve av i året, rundt 200.000 kroner. Når 70.000 kroner nå kuttes, rammes de sykeste av de syke, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes

- Dessuten er det helt uredelig av regjeringen å skrive at de nå kvitterer ut stortingsvedtaket om å øke fagforeningsandelen, så lenge de ikke har gjort noe for å redusere innleie og få slutt på at folk jobber midlertidig, sier Moxnes.

Erna avviser kritikken

Statsminister Erna Solberg (H) er ikke overrasket over opposisjonens utfall.

FORNØYD: Etter mye bråk i regjeringen la Erna Solbergs frepartiregjering i går fram sitt budsjett for 2020. Siden regjeringen har flertall i Stortinget, er det ventet bare mikroskopiske endringer under stortingsbehandlingen. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
FORNØYD: Etter mye bråk i regjeringen la Erna Solbergs frepartiregjering i går fram sitt budsjett for 2020. Siden regjeringen har flertall i Stortinget, er det ventet bare mikroskopiske endringer under stortingsbehandlingen. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

- Hva tror du de hadde sagt i går hvis du hadde spurt? Vi kunne hatt full bingo. Det sier vel at budsjettet er som forventet. Det balanserer mellom viktige hensyn, sikrer vekstkraften i norsk økonomi, sørger for at små og mellomstore bedrifter har gode rammebetingelser framover, og at vi får mer gründerskap og kompetanse, sier Solberg.

Hun mener regjeringens klimasatsing er stor, blant annet mer penger til Enova og økning av CO2-avgiften. Solberg er ikke enig i at budsjettet bidrar til økte forskjeller, og viser til at mange med lav inntekt og minstepensjonister får mindre utgifter og reell lettelse som følge av omlegging av NRK-lisensen.

Hun viser også til at det settes tak på foreldrebetaling for SFO for elever på 1. og 2. trinn, og at elever på 5. til 7. skoletrinn med særskilte behov får gratis SFO fra neste skoleår.

- Hvem betaler bompengeregningen?

- Det er ikke mulig å si at pengene hentes fra ett sted. Det er vekst norsk økonomi i bunn, så har vi tatt ned noen andre prioriteringer fra Granavolden-plattformen, og så er det hentet litt her og der, sier Solberg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media