Ap: - Skalv på bakrommet

Arbeiderpartiets kommunikasjonssjef Jarle Roheim Håkonsen forteller om dramatiske dager da Ropstad-saken sprakk i valgkampen.

BEKLAGER: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad møtte pressen fredag 17. september etter nye avsløringer om at barne- og familieministeren drev aktiv skatteplanlegging. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi var fornøyd med at ingen dreit seg ut hos oss. Gutteromssaken var helt åpenbart en ting vi bare satt og skalv av på bakrommet, sa Roheim Håkonsen da han tirsdag oppsummerte Arbeiderpartiets valgkamp på Stortingets presselosjes lukkede arrangement på Stortinget.

Gutteromssaken Roheim Håkonsen viser til var Aftenpostens avsløring av at KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad hadde bostedsadresse hjemme på gutterommet mens han var etablert med familie i Oslo.

Ropstad måtte trekke seg både som barne- og familieminister og KrF-leder som følge av at han hadde brutt Stortingets regelverk for pendlerboliger.

Hybel hos Giske

Men Arbeiderpartiet hadde sin egen «gutteroms»-skandale ventende.

Tirsdag kveld skrev Adresseavisen at stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) i 2014 etablerte seg med sin mann i deres felles bolig på Ski, 29 kilometer fra Oslo.

Adressen hun oppga til Stortinget, var en leilighet i Trondheim, hvor hun leide en hybel hos Trond Giske.

Reglene krever at du bor minst 40 kilometer unna Stortinget for å få pendlerbolig.

KREVER SVAR: Sylvi Listhaug mener stortingspresident Eva Kristin Hansen bør vurdere sin stilling. Video: Emma Thingstad Dalen Vis mer

Hansen har beklaget, men ikke besvart Dagbladets henvendelse eller spørsmål om hun nå vil vurdere sin stilling som stortingspresident.

- Flere representanter har denne høsten blitt klar over at de har misforstått regelverket knyttet til pendlerboliger. Jeg er dessverre blant dem. Jeg kan ikke annet enn å beklage at jeg ikke sørget for å sjekke dette grundig, skrev hun i en e-post til Adressa.

Håkonsen visste ikke

Roheim Håkonsen bekrefter overfor Dagbladet at han ikke var klar over at Eva Kristin Hansen hadde brutt regelverket da valgkampstaben til Arbeiderpartiet satt «og skalv på bakrommet» i valgkampen.

Valgkampstaben i Arbeierpartiet visste dermed ikke at en av deres mest profilerte politikere begått en feil som kan minne om den Ropstad gjorde.

Avtroppende statsminister Erna Solberg (H) møtte pressen ved Høyres sentralstyremøte 17. september. Timer før møtte Kjell Ingolf Ropstad pressen hvor han la seg flat etter en skattesak. Vis mer

Støre orientert tirsdag

Dagbladet har stilt Eva Kristin Hansen spørsmål om hun ikke skjønte at hun selv hadde brutt regelverket da Ropstad-saken kom opp. Hansen har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelse.

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre opplyser i dag til Dagbladet at han ble orientert om Hansens brudd på regelverket først i går.

Han ønsker ikke å kommentere saken utover å vise til Eva Kristin Hansens egen uttalelse og beklagelse.

Ifølge en beregning i Aftenposten har Hansen, samtidig som hun eide bolig i Ski, fått gratisbolig til en leieverdi av minst 380 000 kroner fra Stortinget. Dette hvis man legger det minste mulige anslaget til grunn.

MDG: - Trekk deg

MDG-representant Rasmus Hansson sier til Dagbladet at Eva Kristin Hansen bør trekke seg som stortingspresident.

Som stortingspresident har hun hovedansvaret med å gjenreise tilliten til Stortinget etter flere skandaler de siste årene. Nå viser det seg altså at hun selv har brutt regelverket.

- Eva Kristin Hansen bør kjenne det ansvaret som følger med å ha det nest høyeste vervet i Norge etter Kongen. Hun må vise at hun tar ansvar for det som åpenbart er blitt en ukultur med privilegier på Stortinget, og trekke seg slik at alle ser at hun tar det fulle alvoret innover seg. Hansen må markere at i dette spesielle vervet så skal folk ha rent mel i posen, sier Hansson til Dagbladet.

Frp: - Vurdér din stilling

Frp-leder Sylvi Listhaug ber Eva Kristin Hansen om å vurdere om hun kan fortsette som stortingspresident.

- Eva Kristin Hansen bør vurdere sin stilling som stortingspresident. Vi vil at hun skal komme til Stortinget og redegjøre for saken. Da vil vi ta stilling til om vi støtter henne etter det, sier Frp-leder Sylvi Listhaug til Dagbladet.

- Hva tenker du om at hun ikke skjønte at hun hadde brutt regelverket etter Ropstad-saken?

- Det er det vi ønsker å høre mer om, sier Listhaug.

- Still opp

Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet sier at de fortsatt har tillit til Hansen som stortingspresident.

Samtidig krever Rødt en skriftlig redegjørelse fra Hansen innen kort tid, og Høyre avventer svarene som vil komme her før de konkluderer om tillit til Hansen.

Høyre oppfordrer samtidig Hansen til å være åpen.

- Det er viktig at stortingspresidenten legger alle kort på bordet, stiller opp i mediene og svarer på de spørsmål hun blir stilt, sier Henrik Asheim (H) i en skriftlig uttalelse om saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer