Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De psykisk syke fangene:

Ap: - SV har tatt for mye Møllers tran

SV opprørt over at Ap og Sp ikke vil støtte forslaget deres.

TAPTE: Petter Eide må konstatere at SVs forslag om en handlingsplan for psykisk syke fanger ikke får flertall i Stortinget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TAPTE: Petter Eide må konstatere at SVs forslag om en handlingsplan for psykisk syke fanger ikke får flertall i Stortinget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justiskomiteen og helsekomiteen avga i ettermiddag innstilling på SVs forslag om et krafttak for psykisk syke innsatte i norske fengsler.

Når saken kommer til avstemming i Stortinget, vil regjeringspartiene gå mot forslaget i sin helhet, mens Senterpartiet og Arbeiderpartiet støtter ett av seks punkter i SVs forslag.

De rødgrønne er enige om å be regjeringen lage en opptrappingsplan for å styrke kapasiteten til å håndtere alvorlig psykisk syke straffedømte i psykiatrien, og styrke behandlingstilbudet i fengslene.

SV: - Uhyre skuffet

Petter Eide, SVs justispolitiske talsperson, er fortvilt over at Ap og Sp ikke vil støtte SV fullt ut, med blant annet særtiltak mot å plassere alvorlig psykisk syke innsatte på enerom og sikkerhetscelle.

SKUFFET: Petter Eide, SVs forslagsstiller, er uhyre skuffet over den politiske mottakelsen på Stortinget. Her avbildet under spørretimen i fjor vår. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
SKUFFET: Petter Eide, SVs forslagsstiller, er uhyre skuffet over den politiske mottakelsen på Stortinget. Her avbildet under spørretimen i fjor vår. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

- Etter å ha besøkt sikkerhetsavdelingen på Ila og sett forholdene med mine egne øyne, følte jeg et sterkt behov for å ta opp saken. Derfor er jeg glad for at den nå belyses i Stortinget i sin fulle bredde. Men dessverre svikter de andre partiene, sier Petter Eide.

SVs mann i justiskomiteen forteller at han er uhyre skuffet over den politiske mottakelsen på Stortinget.

- Den manglende viljen gjør meg veldig opprørt. Ap og Sp fraskriver seg ansvaret. Det er en vond sak som dreier seg om de sykeste innsatte i fengslene våre. Du vinner ikke en eneste velger, det er ingen politisk gevinst i å kjempe deres kamp. Men det handler om menneskeverd også for samfunnets utstøtte.

- Helsetilstanden til alvorlig psykisk syke i fengslene er alvorlig. Nå kommer ingen ting til å skje. På kort sikt blir situasjonen verre enn vist i den rystende NRK-filmen til Margreth Olin og Katja Høgset, sier Petter Eide.

IKKE EKSPERTER: - Fengselsbetjenter er ikke, og skal ikke være, eksperter på psykisk syke, mener Maria Aasen-Svensrud (Ap). Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
IKKE EKSPERTER: - Fengselsbetjenter er ikke, og skal ikke være, eksperter på psykisk syke, mener Maria Aasen-Svensrud (Ap). Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

Ap: - For mye Møllers tran

Maria Aasen-Svensrud, Arbeiderpartiets talsperson for kriminalomsorg, tilbakeviser kritikken fra SV:

- Den bærer preg av at Petter Eide og SV har tatt for mye Møllers tran, sier hun.

- For det første støtter vi hovedintensjonen i SVs forslag. For det andre var SV veldig raskt ute med forslaget sitt etter den sterke Ila-dokumentaren i NRK Brennpunkt. Det er vel og bra.

- Men vi fikk litt bedre tid, blant annet til å snakke med fagfolkene som jobber med de syke fangene. Det førte til at vi landet på å be regjeringen lage en handlingsplan for kriminalomsorgen for å sikre en helsemessig forsvarlig behandling av alvorlig psykisk syke straffedømte og unngå isolasjon, opplyser Maria Aasen-Svensrud, som er medlem av Stortingets justiskomité.

Verdens beste

Hun medgir at en handlingsplan kan høres byråkratisk ut.

- Men vi ser på den som et praktisk og konkret verktøy for kriminalomsorgen, noe de også har bedt om for å håndtere alvorlig psykisk syke innsatte. Ap legger vekt på tilstrekkelig opplæring av de ansatte.

- Vi har verdens best utdannede fengselsbetjenter, som er gode på rehabilitering og tilbakeføringsarbeid. Men de er ikke, og skal ikke være, eksperter på psykisk syke. Derfor trenger vi disse virkemidlene som forslaget vårt legger opp til, sier Maria Aasen-Svensrud.

Hun etterlyser langt større bevilgninger fra Solberg-regjeringen til kriminalomsorgen.

- Jeg vil berømme regjeringen for å satse på Ila, men å tro at seks plasser for alvorlig psykisk syke løser problemet for hele landet er i beste fall naivt, sier Ap-representanten.

Sp: - Realistisk politikk

Emilie Enger Mehl, justispolitisk talsperson i Senterpartiet, erkjenner at det framstår pussig at de tre tidligere regjeringspartnere ikke maktet å lande på et felles forslag.

- Jeg tipper nok at vi kommer til å stemme for det samme når saken kommer til votering i stortingssalen, sier hun.

LAV BEMANNING: - Fengslene sitter igjen med så lav bemanning at det går ut over sikkerheten både for ansatte og forholdene for de innsatte, mener Emilie Enger Mehl (Sp). Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
LAV BEMANNING: - Fengslene sitter igjen med så lav bemanning at det går ut over sikkerheten både for ansatte og forholdene for de innsatte, mener Emilie Enger Mehl (Sp). Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

- Det er tverrpolitisk enighet om at situasjonen for psykisk syke i fengsel er helt uholdbar. Når vi ikke kan støtte SVs forslag fullt ut, så går det på hva som er realistisk politikk å gjennomføre. Vårt forslag er en kraftfull innsats mot isolasjon og tvangsbruk i fengslene, som også tar hensyn til at det er gjennomførbart.

- SV foreslår at alvorlig psykisk syke ikke blir plassert på enerom eller sikkerhetscelle. Det er et virkemiddel som kriminalomsorgen i dag er helt nødt til å bruke fordi de mangler ressurser. Derfor er det viktig for oss å understreke at det bare skal kunne benyttes i ekstreme tilfeller, sier Emilie Enger Mehl.

Hun mener at situasjonen i kriminalomsorgen er kritisk.

- Etter at årets statsbudsjett ble vedtatt før jul sitter fengslene igjen med så lav bemanning at det går ut over sikkerheten både for ansatte og forholdene for de innsatte, sier Sp-representanten.

Høyre: - Bedre situasjonen

Frida Melvær, medlem i justiskomiteen for Høyre, påpeker at det er et prioritert mål for regjeringspartiene og kriminalomsorgen å redusere bruk av isolasjon og styrke behandlingstilbudet for psykisk syke innsatte.

- Jeg opplever at både justisministeren og helse- og omsorgsministeren er opptatt av utfordringene og i samarbeid ønsker å etablere tiltak som kan bedre situasjonen for både innsatte og ansatte. Om du sitter i fengsel har du de samme grunnleggende rettighetene til helsetjenester som i samfunnet for øvrig, sier Melvær.

Hun viser til at det i statsbudsjettet for 2019 ble bevilget penger til å etablere en ny forsterket fellesskapsavdeling ved Ila Fengsel og forvaringsanstalt der spesialisthelsetjenesten flytter inn i fengselet sammen med kriminalomsorgen.

- Alt i 2014 ble det også etablert et forsterket ressursteam ved Ila som har gitt svært gode resultater. Kompetansen som har blitt etablert ved Ila har også kommet kriminalomsorgen for øvrig til gode, sier Høyre-representanten.

Egen stortingsmelding

Frida Melvær poengterer at temaene som representantforslaget fra SV tar opp er viktige.

- Men jeg mener at forslaget om å utarbeide en handlingsplan bare vil ta bort kapasitet og oppmerksomhet fra det arbeidet som alt er i gang. Det ble gjort en viktig jobb i 2016 da rapporten «Oppfølging av innsatte med psykiske lidelser og/eller rusproblemer» ble utarbeidet i et samarbeid mellom Kriminalomsorgen og Helsedirektoratet.

- Rapporten gir et godt grunnlag for videre prioriteringer. I forbindelse med Granavolden-plattformen har de fire regjeringspartiene forpliktet seg til å arbeide for et mer rehabiliterende straffegjennomføringssystem ved å legge større vekt på innholdet i soningen. Det vil også bli fremmet en egen stortingsmelding om kriminalomsorgen der innholdet i soningen vil få sin plass, sier Frida Melvær.

Opptrappingsplan

Forbundsleder Asle Aase i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund understreker behovet for en opptrappingsplan.

- Vi er helt klare på at innsatte som er psykisk syke må gis en helt annen oppfølging og oppmerksomhet enn det som har vært tilfelle i mange år. Isolasjon av psykisk syke innsatte er et problem, sier Asle Aase.

Han mener at det i dagens situasjon er like mye et spørsmål om ressurser som om ansvaret til spesialisthelsetjenesten.

- Skal vi løse mange av de problemstillingene SV tar opp, så kreves det mer ressurser. For vi har ingen mulighet i dag til å ha en så tett oppfølging fra de ansatte som forslaget vil medføre. Men uavhengig av ressurser er det viktig at vi får en debatt om problemstillingene, sier forbundsleder Asle Aase.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!