VURDERER FEIL, BRUKER FEIL:  - Regjeringen har vurdert den økonomiske situasjonen feil, og de har brukt pengene feil, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre i en kommentar til det reviderte nasjonalbudsjettet. 

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VURDERER FEIL, BRUKER FEIL: - Regjeringen har vurdert den økonomiske situasjonen feil, og de har brukt pengene feil, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre i en kommentar til det reviderte nasjonalbudsjettet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Ap:- Bekrefter dårlig styring på økonomien

Jonas Gahr Støre er ikke imponert over det reviderte budsjettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Finansminister Siv Jensen har akkurat lagt fram sitt reviderte nasjonalbudsjett. For å bekjempe arbeidsledigheten vil regjeringen blant annet bruke 900 millioner kroner ekstra til tiltak på Sør- og Vestlandet.

Det meste av dette — 250 millioner kroner — går til et engangstilskudd til vedlikehold og rehabilitering av kommunale veier, bygg og anlegg i de rammede områdene.

Før budsjettet sa Kristelig Folkeparti til Dagbladet at det var nødvendig med en tiltakspakke på 1, 5 milliarder mot arbeidsledigheten i området.

- Trengs mer penger
- Det er positivt at regjeringen satser på vedlikehold i kommunene på Sør- og Vestlandet, helt i tråd med KrFs forslag før budsjettfremleggelsen. Men det trengs mer midler til ordningen. Ekstraordinært vedlikehold virker raskt, gir sysselsetting i privat sektor og det sparer oss for utgifter i fremtiden. Dessuten trenger vi en sterkere innsats mot ungdomsledigheten, sier lederen for finanskomiteen, Hans Olav Syversen.

Han understreker at det er viktig at tiltakene mot ledighet ikke hindrer nødvendig omstilling.

- De må også kunne reverseres raskt, når økonomien går bedre. Ekstraordinært vedlikehold og oppgradering av bygninger og infrastruktur i kommunene oppfyller alle disse kriteriene. Det var erfaringen fra finanskrisen. Vi vet at det er et stort etterslep på vedlikehold i kommunene. KS Rogaland har spadeklare tiltak på over 4 mrd. kroner, mens KS Agder har tiltak for over 1 mrd. klare, sier Syversen.

Stortinget skal nå behandle det reviderte budsjettet.

- KrF ser frem til konstruktive forhandlinger i Stortinget for å gjøre revidert nasjonalbudsjett enda bedre i kampen mot arbeidsledigheten, avslutter Syversen.

AP: Dårlig styring
Budsjettet bekrefter at Høyre og Frp har dårlig styring på økonomien og at de lenge har undervurdert arbeidsløsheten, sier Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

- Dette har ført til at vi har tapt tid og kommet for sent i gang med tiltak, sier Støre i en kommentar til revidert nasjonalbudsjett.

Støre understreker at arbeidsløshet er noe som kan gå fort opp, men sakte ned.

- Derfor er det så viktig å komme tidlig i gang med effektive tiltak. Med 135 000 arbeidsledige og halvert vekst i norsk økonomi, er det tydelig at regjeringens politikk ikke virker. De tar hele ti milliarder ut fra oljefondet, men under en tiendedel av den økte oljepengebruken går til innsats mot ledighet. Regjeringen har vurdert den økonomiske situasjonen feil, og de har brukt pengene feil, sier han.

- Mange som advarte
Hva mener du med at de har dårlig økonomisk styring?

- Dette er en regjering som ikke klarer å gjøre opp regnskapet slik de har planlagt. Aktiviteten er lavere, ledigheten er høyere og oljepengebruken midt i året er rekordhøy. Det er uttrykk for dårlig styring, utdyper han overfor Dagbladet.

Han mener regjeringen kunne forutsett situasjonen de er i dag.

- Det er nok av de som i fjor høst advarte mot stigende ledighet, advarte mot skattekuttene som har begrenset effekt på ledigheten. Når regjeringen kommer med 10 milliarder mer fra oljefondet, går det meste på å dekke inn det de ikke har klart å hent inn igjen på inntektssiden. Bare en tidel går til ledigheten. Det er for mye oljepenger, for mye på skattekutt og for lite på tiltak mot ledigheten, gjentar han.