Ap + Sp + Sv = Sant

BERGEN (Dagbladet): Ap-leder Thorbjørn Jagland benyttet folkemøtet om skolepolitikken i Bergen i går til en offensiv flørt med sentrumspartiene og SV. Han mener det må etableres en ny «konstellasjon» som kan ta ansvar for utfordringene i velferdsstaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Jagland avsto fra å komme med dyre velgeragn. I stedet kuppet han starten på folkemøtet med å by seg fram som samarbeidspartner for sentrumspartiene i arbeidet med å styrke og bevare den offentlige enhetsskolen. Og den bekjenner alle partiene seg til, bortsett fra Høyre og Fremskrittspartiet.

Nesten litt opprømt fortsatte Jagland å diskutere sine samarbeidstanker med SV-leder Kristin Halvorsen og Sp-nestleder Åslaug Haga etter debatten. Hadde man ikke visst bedre, skulle man trodd de tilhørte samme parti.

- Det vi hørte i denne skoledebatten viser at de borgerlige partiene ikke er enige om noen ting. Det er det Ap, Sp og SV som er. Derfor er det viktig at Ap, sentrum og SV kan bli enige om velferdspolitikkens utfordringer, både når det gjelder den offentlige skolen og eldreomsorgen, sier Jagland til Dagbladet.

Haga åpner

Senterpartiets nestleder, Åslaug Haga, mener Høyres og Frp's skolepolitikk ikke henger sammen, når de vil styrke den offentlige skolen uten å bevilge flere penger til kommunene.

På spørsmål om hun mener skolepolitikken kan danne grunnlag for et regjeringssamarbeid med Jagland, svarer hun:

- Den er i hvert fall grunnlag for at vi må snakke tett sammen. Regjeringen har også lagt fram en stortingsmelding om de økende forskjellene i samfunnet. Der har vi også mye å snakke med Ap om, sier Haga.

Invitt

Jaglands utilslørte samarbeidsinvitt er den andre denne uka. Den første kom etter valgduellen med Bondevik i NRK. Da sa han at Ap og sentrumspartiene måtte slå seg sammen for å kunne satse på den offentlige skolen.

Muligheten for samarbeid er neppe blitt mindre etter at sentrumspartiene har hatt regjeringsmakt i to år. I går framsto sentrumspartiene mye mer ansvarlige.

De overlot til Kristin Halvorsen å fri til velgerne. Overbudenes tid ser ut til å være over.

I konkrete utspill har regjeringen bare forpliktet seg til en årlig satsing på 225 millioner kroner til datautstyr og etterutdanning for lærere. Jagland har foreløpig bare lovet om lag 500 millioner kroner årlig i bokstipend til elevene i videregående skoler.

Men både Ap og sentrumspartiene vil ha flere lærere i skolen, og høyere lønn for lærere. Begge deler koster flesk.

Høyres satsing er av helt andre dimensjoner. Partiet vil øke lærernes lønn betydelig, og vil også gjøre noe med selve skolestrukturen. Høyre-leder Jan Petersen vil ikke at alle skal gå gjennom den «samme sosialdemokratiske likhetskverna».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer