Ap-advokat i spagaten

En av Ap's nye koster, hedmarkskandidat og advokat Knut Storberget, taler sin regjering midt imot. Mens justisministeren er tilfreds med at rasismeparagrafen tas i bruk i Beheim Karlsen-saken, kaller Storberget tiltalen ren populisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som Ap's andrekandidat på stortingslista fra Hedmark har Storberget markert seg sterkt i debatten om rasisme. Men advokat Storberget er og forsvarer for en av de som er tiltalt for rasisme i Beheim Karlsen-saken.

- At tiltalen er endret etter at påtalemyndigheten flere ganger tidligere har vurdert saken i forhold til rasismeparagrafen, ser jeg på som ren populisme. Det eneste nye som har skjedd i saken, har skjedd på Holmlia. Jeg tror samfunnet har et akutt behov for å vise handlekraft, sier Storberget.

Dette er stikk i strid med signalene fra justisminister Hanne Harlem. Da rasismetiltalen ble kjent, uttalte hun at hun på generelt grunnlag er glad for at påtalemakta viser vilje til å bruke rasismeparagrafen.

- Ikke rasisme

- Selvfølgelig skal loven fange opp samfunnsdebatten, være et speil av samfunnsoppfatningen, sa justisministeren til TV2.

Men politiker Storberget avviser at advokat Storberget er på kollisjonskurs med regjeringen og Ap's politikk.

- På generell basis er jeg er helt enig med justisministeren om at rasismebestemmelsen bør brukes oftere. Men jeg er forsvarer i en konkret sak der verken faktum eller jus tilsier bruk av bestemmelsen.

- Når påtalemakta etter flere runder med motsatt resultat nå kommer til at rasismebestemmelsen skal brukes, blir det en form for populistisk tiltale. Vi bekjemper ikke rasisme ved å lempe på rettssikkerhetsgarantier. Det står jeg for både som forsvarer og politiker.

  • Saken mot to gutter som er tiltalt etter at indiskfødte Arve Beheim Karlsen ble funnet død i Sogndalselva kommer opp i mars.

Viktig kamp

- Jeg ser ingen grunn til å velge hatt i samfunnsdebatten så lenge jeg sier det sammen som forsvarer som politiker. Etter partimøter i Hedmark er det klart kampen mot rasisme er sak nummer én for meg i valgkampen.

Ifølge vitner skal de tiltalte i Beheim Karlsen-saken, ha ropt: «Drep negeren, drep negeren.»

- Hvis jeg spør deg som politiker. Er det rasisme å rope dette mens en mørkhudet person jages? Kan det ligge rasistiske motiver bak din klients opptreden?

- Saken skal for retten. Der skal den prosederes. Ikke i pressen.

<B>MANGE HATTER:</B> Advokat Knut Storberget er kritisk til at hans klient risikerer tiltale for rasisme mot avdøde Arve Beheim Karlsen.