VIL ANERKJENNE: - Hvis vi får regjeringsansvar, åpner vi for anerkjennelse av en palestinsk stat, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VIL ANERKJENNE: - Hvis vi får regjeringsansvar, åpner vi for anerkjennelse av en palestinsk stat, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Ap åpner for å anerkjenne palestinsk stat om de kommer i regjering

Men Støre gir ingen garantier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvis vi får regjeringsansvar, åpner vi for anerkjennelse av en palestinsk stat, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Dette slo partilederen fast da han sent torsdag kveld oppsummerte den første dagen av Arbeiderpartiets landsmøte i Oslo.

- Det må ikke lenger være en forutsetning at en fredsavtale er på plass, sier han.

Hovedkjernen i problemet er og blir okkupasjonen, understreket Ap-lederen, som samtidig la vekt på at Arbeiderpartiet er «venn av begge folk, både israelere og palestinere».

Støre beholder likevel et lite forbehold.

Han gir ingen garanti for at dagens utspill vil resultere i at Arbeiderpartiet anerkjenner en palestinsk stat dersom de kommer i regjering.

- Vi kommer eventuelt i regjering i 2017. Vi må ha handlingsfrihet i utenrikspolitikken i forhold til hvordan situasjonen ser ut i 2017. Vi kan ikke i dag si hva som er riktig politikk om to år. Dette er politikk hvor vi må ha tett dialog med andre land.

- Er dette symbolpolitikk eller realpolitikk?

- Dette er i høyeste grad realpolitikk. Problemet med den palestinske staten, er at den fortsatt er et symbol, fordi den ikke får bli en realitet. En fredsprosess er i dag ikke virksom, bosettingene fortsetter, og jeg utfordrer da ved å spørre hva som er alternativet, svarer partilederen.

Advarer Arbeiderpartiet Tidligere torsdag gikk Israels ambassadør til Norge, Raphael Schutz, ut med en advarsel til Arbeiderpartiet. Å anerkjenne Palestina som egen stat nå, vil være et feilgrep som bidrar til å forlenge konflikten, mener han.

- Jeg er en sterk tilhenger av en palestinsk stat som kan leve fredelig side om side med Israel. Samtidig er jeg dypt overbevist om at en anerkjennelse av Palestina som en egen stat nå, er et feilgrep. Dette er også det israelske perspektivet, skriver Schutz i en kommentar til NTB.

Han var selv til stede under landsmøtetalen til Ap-leder Jonas Gahr Støre torsdag.

Bård Vegard Solhjell (SV) sier til Dagbladet at det er bra Støre åpner for anerkjennelse.

- Men det er mange forbehold. SV mener Norge kan anerkjenne nå, som 136 land har gjort, sier Solhjell.