Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

AP åpnet for stoppeklokker

Ap vil ha eldreomsorg uten stoppeklokke, men partiet åpnet selv for muligheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 14. juli rullet Arbeiderparti-høvdingen Haakon Lie inn i valgkampen gjennom VGs førsteside. Over to sider inne i avisen klaget på tilstanden i dagens eldreomsorg i sin egen bydel Nordstrand i Oslo.

Kommunalt for Lie

Uttalelsene Lie kom med har Jens Stoltenberg og SV-politikere siden trykket til sitt bryst og brukt gjentatte ganger i valgdebatter og på folkemøter.

Haakon Lie anklager hovedstadens byrådspartier, Høyre og FrP, for å ha innført uverdige forhold for de eldre. 99-åringen fortalte om en hverdag der hjemmehjelpere løp rundt med vaskekost i den ene hånden og stoppeklokke i den andre. Privatisering av tjenestene fikk skylden for dette.

Håkon Lie bruker selv kommunens hjemmetjeneste, ikke en av de private leverandørene i sin bydel.

VG trykket en kopi av Lies avtale om praktisk bistand med kommunen. Den sa at hjemmehjelperen blant annet skulle bruke 30 minutter i uka på handling, 25 minutter på støvsuging, 15 minutter på oppvask og 25 minutter på gulvvask. Det var ikke satt av tid til omsorg.

VG slo fast at Haakon Lie fikk hjemmehjelp med stoppeklokke, og Jens Stoltenberg har siden hevdet at eldreomsorgen i Oslo er preget av stoppeklokkementalitet og detaljstyring.

DNA stemte for

image: AP åpnet for stoppeklokker

Så hvordan dukket stoppeklokkementaliteten opp? Jo, i oktober 2003 behandlet Stortinget en ny og forbedret sosialtjenestelov. Det er denne loven som legger rammene for hvordan hjemmehjelptjenestene til de eldre i Norge organiseres.

En av de viktigste endringene i denne loven var innføringen av rett til individuell plan for mottakerne av sosiale tjenester.

Arbeiderpartiet og SV stemte begge for innføringen av denne rettigheten, som har resultert i innføring av tidsskjemaer i eldreomsorgen.

I odelstingsdebatten roste Aps representant Asmund Kristoffersen innføringen av individuelle planer.

- Individuelle planer vil sikre bedre brukermedvirkning, trygghet og forutsigbarhet for brukerne, samtidig som planen vil klargjøre ansvarsforholdene, sa Kristoffersen.

Kan kreve sosial omsorg

Loven sier at de individuelle planene skal utformes i samarbeid med den som mottar hjemmehjelpstjenesten, og mottakerens meninger skal vektlegges.

Et direkte resultat av lovendringen er Haakon Lies utskjelte liste over hva han trenger av praktisk hjelp hjemme i løpet av en uke. Han har krav på en individuell plan over hva som skal gjøres innenfor et gitt tidsramme. Skjemaet sier derimot ingenting om omsorg eller avsatt tid for en kaffekopp eller prat, noe Lie skulle ønsket.

Men Haakon Lie kan kreve det om han vil. Spørsmålet er om han har gjort det.

Forskrift om kvalitet i pleie- og omsorgstjenestene sier at de som mottar hjemmehjelpstjenester skal få tilfredsstilt sin grunnleggende sosiale behov for samvær og sosial kontakt.

Målte selv

Arbeiderpartiet liker ikke stoppeklokkementalitet i eldreomsorgen, men i en av landets rødeste kommuner har kommunen målt de ansattes tidsbruk på minuttet.

I fjor sommer gjennomførte hjemmetjenesten i Ap- og SV-styrte Tromsø kommune en måling av hvor mye tid de ansatte brukte på forskjellige ting. Blant annet måtte de ansatte registrere hvor mye tid de brukte på å lage frokost og kveldsmat, hvor lang tid de brukte på støvsuging og oppvask, hvor mye tid de brukte på å vaske gulv, tørke støv, snakke i telefon og reisetid mellom brukere.

De ansatte måtte til og med skrive ned hvor lang tid de brukte på å fylle ut tidsskjemaet.

I Tromsø kommunes egen brosjyre til hjemmehjelpsbrukerne står det at hjelp til husrengjøring er tidsbegrenset til maks to timer. Her bruker med andre ord kommunen også en stoppeklokke for husarbeid.

Kommunen tilbyr husvask og støvsuging bare hver tredje uke, mens Håkon Lie i Oslo får tilbud om dette hver uke. Vindusvask skal bare utføres en gang i året, og sengetøy skal skiftes hver tredje uke i Tromsø.

Ingen fysiske klokker

Dagbladet.no har også sjekket om ansatte i bydel Nordstrand løper rundt på jobben med stoppeklokke i hånden. Svaret er nei, og bekreftes i et brev fra bydelsdirektør Bryndhil Hovde i Bydel Norstrand i Oslo.

INN I VALGKAMPEN: Gro Harlem Brundtland og Jens Stoltenberg møter opp hos Håkon Lie og får oppmerksomhet i VG igjen den 12. august.
VG 14. JULI I ÅR: Håkon Lie preger forsida fordi han får omsorg med stoppeklokke.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media