AVBESTILLER HOTELLBOOKING: Arbeiderpartiets parlamentariske leder Helga Pedersen. Foto: Espen Røst / Dagbladet
AVBESTILLER HOTELLBOOKING: Arbeiderpartiets parlamentariske leder Helga Pedersen. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer

Ap avlyser hotellbooking for en halv million kroner

Støtter renholdsarbeiderne på Radisson-hotell på Gardermoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For to uker siden fortalte Dagbladet om renholdsarbeideren Sangwan (37) og de uholdbare arbeidsforholdene hun og hennes kolleger jobbet under ved Radisson Blu Airport Hotel på Gardermoen. For første gang stod renholdsarbeiderne i selskapet ISS åpent fram og fortalte om trusler, press og bitre tårer.

Arbeiderpartiet hadde booket rom og konferansefasiliteter ved Radisson Blu for 200 av sine sentrale tillitsvalgte og ansatte i februar. Etter at ledelsen i regjeringspartiet leste om arbeidsforholdene for renholderne ved hotellet, valgte de å kansellere bookingen.

- Vi gjorde det klart for hotellet at vi ikke ønsker å bo på et hotell med slike uakseptable arbeidsforhold, sier Arbeiderpartiets parlamentariske leder Helga Pedersen til Dagbladet.

Hun bekrefter at Arbeiderpartiet nå har avbestilt hotellreservasjonen til seminaret, der også Statsminister Jens Stoltenberg, partiets statsråder og stortingsrepresentanter skulle delta. Partiet hadde bestilt 180 hotellrom, og Pedersen anslår kostnadsrammen for bestillingen til å ligge et sted mellom 400 - 500 000 kroner.

- Må bruke forbrukermakt - Etter å ha lest om forholdene ved hotellet tok vi kontakt med de tillitsvalgte og deres organisasjon. Da de bekreftet arbeidsforholdene valgte vi å ta affære og avbestille alle rom og alle arrangementer. Vi er opptatt av å bruke hoteller der det er tariffavtaler og ryddige arbeidsforhold, og opplysningene som har framkommet i denne saken gjør at vi ser oss nødt til å avlyse det planlagte oppholdet, forteller Pedersen til Dagbladet.

- Vil dette skape presedens for for fremtidige hotellbookinger for Arbeiderpartiet?

- Vi sjekker alltid hoteller før vi bestiller, vi får lister fra Fellesforbundet, men i dette tilfellet var ikke forholdene fanget opp fordi vasketjenestene kom fra en underleverandør. Dette viser at vi må være enda grundigere når vi bestiller i fremtiden. Det viktig at vi alle bruker vår forbrukermakt, samtidig viser dette hvor viktig det er å være fagorganisert.

Hun mener de ISS-ansatte som har stått fram i denne saken har vist et stort mot.

- Det finnes veldig mange med uakseptable arbeidskontrakter i hotellbransjen, og de fleste våger ikke å varsle av frykt for å miste jobben, sier Pedersen.

- Hvordan reagerte hotelledelsen på avbestillingen?

- De uttrykte forståelse for avgjørelsen. Det betyr forhåpentligvis at hotellet ser at de har en jobb å gjøre. Om de nå rydder skikkelig opp skal vi vurdere om vi vil bruke dem i fremtiden, sier Pedersen.

- Beklagelig - Denne saken tar vi veldig alvorlig, sier hotelldirektør Jørgen Ljunggren ved Radisson Blu Airport Hotel.

- Det er selvfølgelig beklagelig at noen velger å avlyse et arrangement hos oss på bakgrunn av en avisartikkel. Men vi er i inngående dialog med ISS, og de har lovet oss at de skal rydde opp i dette, sier hotelldirektøren.

Hotelldirektøren ønsker ikke å kommentere renholdsarbeidernes situasjon ved Radisson Blu ytterligere, og ønsker heller ikke å kommentere hvor mye hotellet taper på regjeringspartiets avbestilling. konserndirektør Jan Bjørneboe i ISS ønsker ikke å kommentere Arbeiderpartiets avbestilling.

ROP OM HJELP: For første gang velger alle de ansatte å stå fram sammen. De har fått nok. - Vi har forsøkt å si fra på alle mulige måter, men ingen vil høre på oss. Derfor vil vi nå stå fram i Dagbladet. Dette er vårt siste rop om hjelp, sier tillitsvalgt ved Radisson Blu, Maturot Chabanchob. Foran fra venstre (de tillitsvalgte): Jonassan Teigseie, Zofja Kristiansen, Maturot Chabanchob og Thatsani Fossheim. Nå har Arbeiderpartiet avbestilt hotellbooking ved hotellet for mellom 400 og 500 000 kroner. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
ROP OM HJELP: For første gang velger alle de ansatte å stå fram sammen. De har fått nok. - Vi har forsøkt å si fra på alle mulige måter, men ingen vil høre på oss. Derfor vil vi nå stå fram i Dagbladet. Dette er vårt siste rop om hjelp, sier tillitsvalgt ved Radisson Blu, Maturot Chabanchob. Foran fra venstre (de tillitsvalgte): Jonassan Teigseie, Zofja Kristiansen, Maturot Chabanchob og Thatsani Fossheim. Nå har Arbeiderpartiet avbestilt hotellbooking ved hotellet for mellom 400 og 500 000 kroner. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer