Tar Erna Solbergs uttalelser om Black Box til Stortinget

Ap ber Erna beklage

Statsministeren har bidratt til å legge et utilbørlig press på ytringsfriheten til et maktkritisk teaterstykke, sier Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen.

BØR BEKLAGE: Arbeiderpartiet mener statsminister Erna Solberg bør møte i Stortingets spørretime og beklage overfor Black Box og menneskene bak teaterstykket «Ways of seeing».
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
BØR BEKLAGE: Arbeiderpartiet mener statsminister Erna Solberg bør møte i Stortingets spørretime og beklage overfor Black Box og menneskene bak teaterstykket «Ways of seeing». Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Aps kulturpolitiske talsperson er sterkt kritisk til Erna Solbergs rolle og håndtering av kontroversene rundt teaterstykket «Ways of seeing» på Black Box. Nå krever hun svar fra statsministeren i Stortinget.

KRITISK: Aps Anette Trettebergstuen mener statsministeren bør beklage.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KRITISK: Aps Anette Trettebergstuen mener statsministeren bør beklage. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Erna Solberg må ta innover seg at hun er statsminister og ikke kommentator. Når en statsminister kommer med uttalelser i retning av at kulturutøvere skal begrense seg og kunsten sin som ytring, går hun for langt. Det bør hun beklage, sier Trettebergstuen til Dagbladet.

Nå vil Ap-representanten ta opp saken med statsministeren under den ordinære spørretimen i neste uke. Spørsmålet hun vil stille, er kort og godt om Solberg vil gi Black Box og folka bak teaterstykket en beklagelse.

Kritikk

Statsministeren har de seneste dagene fått kritikk fra flere hold for sine uttalelser om Black Box i forrige uke. Onsdag - dagen før siktelsen mot justisministerens samboer ble kjent - kritiserte hun teateroppsetningen for å bidra til å gjøre det tøffere å være politiker.

- Da må de ha ryggrad til å stå i det. Jeg må si at jeg reagerer i dag når man velger å spekulere rundt dette, sa Solberg under et pressetreff i forkant av Høyres landsmøte.

Foranledningen for statsministerens uttalelser var en sak i VG fra dagen før, der stykkets regissør, igjen før siktelsen ble kjent, ble sitert på at attentatforsøkene mot Waras bolig framsto som åpenbart iscenesatt.

Solberg har senere fått gjentatte spørsmål om hun vil beklage overfor teateret eller trekke tilbake uttalelsene hun kom med. Så langt har hun avvist dette.

- I går sa jeg tydelig at ingen bør spekulere, ei heller teateret. Politiet må kunne gjøre sin jobb. Vet man ikke mer, bør man la være å spekulere, det står jeg fullt inne for. Jeg har ikke koblet de hendelsene til denne saken, tvert imot har jeg vært helt tydelig på at ingen bør spekulere i saken, sa Solberg da hun ble utfordret om saken på torsdagens pressekonferanse om Wara-saken.

- Utilbørlig press

Trettebergstuen mener statsministeren har lagt et utilbørlig press på folkene bak teaterstykket og teatersjefen.

- Vi trenger mer, ikke mindre, provoserende politisk kunst. Statsministeren svekker med sine uttalelser kunsten som ytringsarena. Hvis vi også ser dette i sammenheng med de evinnelige angrepene fra Frps statsråder og representanter har hatt mot ytringsfriheten er statsministerens uttalelser ekstra ille, sier Trettebergstuen.

Hun viser til at flere Frp-politikere har tatt til orde for å frata Black Box offentlig støtte, noe hun beskriver som «politisk sensur».

- Denne regjeringen har dessverre et problematisk forhold til ytringsfrihet, og det viser også statsministerens uttalelser i denne saken, sier Trettebergstuen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer