I SPINNDOKTOR-BOKHYLLA: Ifølge Ap må Stefan Heggelund la bøkene om spinndokteri ligge. Her fotografert i vandrehallen på Stortinget

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
I SPINNDOKTOR-BOKHYLLA: Ifølge Ap må Stefan Heggelund la bøkene om spinndokteri ligge. Her fotografert i vandrehallen på Stortinget Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Heggelund sier Ap har abdisert i arbeidspolitikken

Ap ber Høyre-topp slutte å leke spinndoktor

Stefan Heggelund beskylder Arbeiderpartiet for å mangle egen politikk. Det liker Ap svært dårlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Arbeiderpartiet har abdisert i sosialpolitikken, sier Stefan Heggelund.

Høyre-politikeren mener arbeiderdelen av Det norske arbeiderparti ikke ivaretas spesielt godt av dagens partiledelse. Ifølge Heggelund har Ap knapt noen skikkelig arbeidslivspolitikk nå til dags.

- Velferdsområdet behøver utvikling. Hele tiden. Arbeiderpartiet har 24 forslag i sitt program, men bare tre- fire av dem er nye, egne forslag. Resten er regjeringens politikk. På mange punkter handler programmet deres bare om å slå inn åpne dører, uten noen som helst form for nytenkning, sier Heggelund.

- Tom for egne ideer

Heggelund nevner blant annet en uttalelse fra Dag Terje Andersen (Ap) til Dagsavisen i fjor: «Når Høyre nå kritiserer oss for å ikke ha nye løsninger, er det helt riktig, og det er fordi vi vet at våre løsninger virker», sa Andersen.

Heggelund mener utspillet synliggjør stagnasjonen i Arbeiderpartiet.

- Jeg synes det er talende at Arbeiderpartiets mest offensive tiltak, den såkalte «jobbgarantien», gjelder under 1000 ungdommer.

- Det har også Ap vært helt åpne om?

- Nettopp! Når dét er Aps mest offensive tiltak, så sier det veldig mye. Det sier oss at Ap er tom for egne ideer på dette veldig viktige feltet. Norge trenger en regjering som har nye ideer på hvordan vi skal få flere i jobb i årene som kommer. De ideene har tydeligvis ikke Arbeiderpartiet i dag.

Hva med Høyre, da?

Heggelund mener Høyre, det gamle partiet for dem som klipper gresset på 1. mai, nå har en langt mer offensiv politikk for å få folk i jobb enn hva Ap kan vise til.

Han nevner tre hovedområder på spørsmål om hva Høyre gjør for å øke den mye omtalte sysselsettingsgraden i Norge.

- Vi har arbeidsrettet NAV, blant annet gjennom aktivitetsplikt for unge sosialhjelpsmottagere, lovfesting av oppfølging for personer på arbeidsavklaringspenger og en forsterket ungdomsinnsats. Nå vil vi bruke kommunenes kompetanse mer, slik at flere blir hjulpet raskere inn i arbeid og færre trenger å stå som ufrivillig passive trygdemottagere i staten. Samtidig vil vi reformere trygdesystemet for å sikre at folk får riktig oppfølging til riktig tid, og vi vil gjøre det enklere for NAV-ansatte å gjøre jobben sin. Dette er tre viktige innsatsområder, og er nødvendig for at Norge skal få en bedre sosialpolitikk, sier Heggelund.

Ap: - Få hodet ut av spinndoktor-bokhylla

Fredric Holen Bjørdal i Ap fnyser av utspillet fra Høyre-politikeren, og mener tiden snart er inne for å drive politikk - ikke politisk spill.

SPINNDOKTORKJENNER: Fredric Bjørdal i Ap kjenner igjen en aspirerende spinndoktor når han ser en. Foto: Stortinget
SPINNDOKTORKJENNER: Fredric Bjørdal i Ap kjenner igjen en aspirerende spinndoktor når han ser en. Foto: Stortinget Vis mer

- Min klare oppfordring til Heggelund er: Få hodet ut av spinndoktor-bokhylla, sier Holen Bjørdal og legger til:

- Høyre har gang på gang kuttet i stønader til de som har minst i samfunnet vårt. Derfor blir jeg så forbanna av at Heggelund igjen og igjen kommer med slike tøvete angrep på oss.

Bjørdal viser blant annet til regjeringens kutt i barnetillegg til uføre, kutt i feriepengene til arbeidsledige og kutt i bostøtta til multihandicappede.

- Hvis Heggelund hadde brukt en brøkdel av den tiden han bruker på å forsøke å lage negativt spinn på Arbeiderpartiet sine forslag, på å faktisk gjøre noe for de mer enn 70 000 ungdommene som står utenfor arbeidslivet hadde det vært den største innsatsen Frp og Høyre hadde hatt for ungdom gjennom hele perioden, sier han.

- Nå er det nok!

Bjørdal viser til at Arbeiderpartiet vil styrke ungdomsgarantiene og innføre skolehelsetjenester på alle skoler. Partiet vil også ha intensivopplæring mellom ungdomskolen og videregående og går til valg på å gi en milliard kroner til yrkesfagsatsning.

- Jeg er så lei av at hver gang vi har en diskusjon så handler det ikke om politiske tiltak, men om kommunikasjon og spinn. Nå er det nok! Nå må Høyre ta ansvar og forsøke å snu andelen unge utenfor arbeidslivet, framfor å angripe oss. De er det største regjeringspartiet. De må opptre seriøst i de viktige spørsmål.

- Kan du vise til et område hvor Ap tenker nytt i sosialpolitikken?

Det er enkelt. Aktivitetsreformen vi går til valg på,der en jobbgaranti til unge født i eller etter 1990 med gradert uføretrygd er ett av tiltakene Det er nytenkning av ypperste klasse.

Stefan Heggelund har følgende svar på påstander om at han har tatt seg jobb som spinndoktor:

«Jeg forsøker bare å ta Aps program på alvor, jeg», skriver han i en SMS til Dagbladet.