KLAR TALE: I en kronikk i Dagbladet i dag går Skei Grande hardt ut mot Ryanair, og mener Ryanairs oppsigelse av avtalen med flyplassen på Rygge i Østfold er en velkommen bieffekt av miljøavgiften. Hun kritiserer også Ap for å ha skiftet posisjon i saken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KLAR TALE: I en kronikk i Dagbladet i dag går Skei Grande hardt ut mot Ryanair, og mener Ryanairs oppsigelse av avtalen med flyplassen på Rygge i Østfold er en velkommen bieffekt av miljøavgiften. Hun kritiserer også Ap for å ha skiftet posisjon i saken. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Ap beskylder Skei Grande for å tåkelegge Ryanair-debatten

- Hun har ikke tenkt på konsekvensene av eget vedtak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Trine Skei Grande forsøker å avspore debatten og flytte oppmerksomheten bort fra det faktum at hun ikke har tenkt på konsekvensene av eget vedtak. Også NHO, SAS og Widerøe har advart om konsekvensene denne avgiften vil ha for arbeidsplassene, sier Eirik Sivertsen (Ap) i transport- og kommunikasjonskomiteen til Dagbladet.

I en kronikk i Dagbladet i dag går Skei Grande hardt ut mot Ryanair, og mener Ryanairs oppsigelse av avtalen med flyplassen på Rygge i Østfold er en velkommen bieffekt av miljøavgiften.

Bakgrunnen for at Ryanair trekker seg ut fra flyplassen er at regjeringen før jul, etter tungt påtrykk fra Venstre, varslet at de vil innføre en flyeseteavgift på 80 kroner. Flyplassen står nå i fare for å bli nedlagt.

«At vi i tillegg blir kvitt Ryanair fra norske flyplasser, må vi ta som en gledelig bonus. Et flyselskap som ikke har noe annet enn forakt til overs for spillereglene i det norske arbeidslivet kommer ikke til å bli savnet», konkluderer Grande.

- Ingen åpenbar effekt Arbeiderparti-politikere har tidligere vært en tydelige stemme i kampen mot Ryanair, men Grande kritiserer i innlegget det hun beskriver som Ap´s «helomvending».

Sivertsen er ikke enig i at Ap har gjort en helomvending.

SLÅR TILBAKE: Eirik Sivertsen er ikke enig i at Ap har snudd i spørsmålet om Ryanair, og sier det må gå an å ha to tanker i hodet på samme tid. Foto: Stortinget
SLÅR TILBAKE: Eirik Sivertsen er ikke enig i at Ap har snudd i spørsmålet om Ryanair, og sier det må gå an å ha to tanker i hodet på samme tid. Foto: Stortinget Vis mer

- Nei, det er mulig å ha flere tanker i hodet på samme tid. Vi er kritisk til forretningsmodellen til Ryanair, men dette er en miljøavgift, og vår kritikk går på at den ikke gir åpenbare miljøeffekter, sier han, og legger til:

- Vi er enig i behovet for at luftfarten skal redusere utslippene, men et avgiftssystem må sikre at utslippet reelt sett går ned, og ikke bare være en salderingspost.

- Men syns du du det er en gledelig bieffekt at Ryanair forsvinner fra Rygge?

- Hvis en avgift medfører ryddigere og mer ordna forhold i luftfarten, så er det bra, svarer Sivertsen.