Ap blånekter på anklager om luftmilliarder

Høyre mener Ap budsjetterer med nærmere fem fiktive milliarder. Ap svarer at det er Finansdepartementet som tar feil.

I HARDT VÆR: Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og finanspolitisk talsperson Marianne Marthinsen blir anklaget for å budsjettere med nærmere fem milliarder de ikke har dekning for. Ap svarer at de er ueige med Finansdepartementet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
I HARDT VÆR: Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og finanspolitisk talsperson Marianne Marthinsen blir anklaget for å budsjettere med nærmere fem milliarder de ikke har dekning for. Ap svarer at de er ueige med Finansdepartementet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at Arbeiderpartiet la fram sitt alternative budsjett i midten av november, kom Høyre raskt på banen. I DN anklaget de Ap for å ha budsjettert med nærmere fem milliarder i inntekt de ikke hadde dekning for.

Nå viser uttalelser fra Finansdepartementet at Høyre får støtte fra embetsverket. Ap's svar? De er uenige med departementets vurderinger.

Uenigheten ser ikke ut til å bekymre Ap, til tross for at konsekvensen kan være et hull på fem milliarder budsjettet  - det samme budsjettet de skal bruke i debatter med regjeringa.

• For det første har Ap budsjettert med 1.75 milliarder kroner fra en moms på finansielle tjenester fra og med 1. juli 2016.

På spørsmål fra Ap om hva en bokført effekt av hva en slik moms vil være, svarer Finansdepartementet at det ikke vil være mulig å innføre momsen på det tidspunktet, fordi det «innebærer betydelig regelteknisk arbeid».

- Vi er uenige i vurderingen til departmentet at det er umulig, fordi vi foreslår den forenklete modellen, i tråd med Scheel-utvalget, svarer Aps finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen.

- Stemmer ikke • For det andre har Ap budsjettert med 3 milliarder kroner ved å inkludere eksterne renter i den såkalte rentebegrensningsregelen.

På spørsmål fra Høyres finanspolitiske talsperson Svein Flåtten om når man kan forvente bokførte inntekter på denne endringen, svarer Finansdepartementet i et brev signert Siv Jensen at man ikke kan regne med inntekter før i 2017:

«Endringene gjelder først og fremst etterskuddspliktige skatteytere. Provenyet fra endringene vil derfor først bli bokført i 2017.»

- Vi er uenige med Finansdepartementet og dens politiske ledelse. Når vi spør eksperter på rentebegrensning, så sier de at tre milliarder er et beskjedent anslag. Det stemmer heller ikke at det ikke vil få effekt første år. Enkeltmannsforetak skatter for eksempel forskuddsvis, og det er all grunn til å tro at bedrifter vil ta høyde for en slik endring allerede første år.

- Utviser mistillit En av ekspertene Ap har snakket med, er NHH-professor Guttorm Schjelderup. Han kan ikke bekrefte beløpet.

- Forskning viser at bedrifter tilspasser seg i forkant, men å være konkret på beløp er vanskeligere, sier Schjelderup til Dagbladet.

Høyre mener svaret til Ap er «oppsiktsvekkende», og utfordrer Støre til komme tilbake med et «nytt og realistisk budsjett»:

- Ap utviser mistillit til fagekspertisen i embedsverket i Finansdepartementet, samtidig som partiet bygger sitt budsjett på svarene fra det samme embedsverket. I tillegg vil ekstern ekspertise ikke bekrefte Aps beløp. Hvis Ap skal ha troverdighet som styringsparti kan de ikke leve med urealistiske budsjetter, sier Svein Flåtten.

- Vi har generelt stor tillit til fagekspertisen i Finansdepartementet, men lytter også til landets fremste fagekspertise på rentebegrensning, som sier det vil komme inntekter i 2016, svarer Marthinsen, og fortsetter:

- Tilliten til Høyre i spørsmål om budsjettering er det verre med. I fjor budsjetterte regjeringen med  én milliard fra en poseavgift de ikke klarte å innføre, og et kutt i klimakvoter som deres egen minister omtalte som «urealistisk budsjettering». Og da nevner jeg ikke hvordan Høyre salderte budsjettene da de satt i opposisjon.