Oslo 20150415:    Harald Tom Nesvik  ,  (t.v) parlamentarisk leder i Frp  sammen med  Trond Helleland (51),  parlamentarisk leder  for Høyre,  i vandrehallen  i Stortinget . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Oslo 20150415: Harald Tom Nesvik , (t.v) parlamentarisk leder i Frp sammen med Trond Helleland (51), parlamentarisk leder for Høyre, i vandrehallen i Stortinget . Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

- Ap bør skaffe Jonas en GPS så han kommer seg ut av tåka

Frp og Høyre mener Ap og Jonas Gahr Støre mangler politikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frps parlementariske leder Harald Tom Nesvik og Høyres parlamentariske leder Trond Helleland tar til motmæle mot kritikken fra Ap-leder Jonas Gahr Støre i Dagbladet i går.

Støre mener regjeringen svekker og bygger ned den norske modellen, bit for bit. Nesvik og Helleland mener på sin side at Ap mangler politikk og har en leder som gir uklare svar.

- Vi ser selvsagt helt uenige i at vi svekker den norske modellen, men det spørs hvordan man definerer den. Vi mener kjernen er skattefinansiert helsevesen og eldreomsorg, der skal det være fellesskapsløsninger.

Ikke bare de rike - Men på ett punkt skiller vi lag med Ap: Vi ønsker nemlig at enkeltpersoner selv skal få velge. De rødgrønne etterlot segt 270 000 i helsekø etter åtte år i regjering, og flere tusen rusmisbrukere i behandlingskø. Det er den modellen Støre skapte.

Ap lovet 12 000 nye sykehjemsplasser, de leverte 567. De førte det norske folk bak lyset, og det bekymringsfulle er at de nå vil tilbake til samme politikk.

Ap er ikke mot private, men de vil bare at de rike skal kunne gå til private tilbud. Vi vil at også de uten feit lommebok skal kunne velge en privat løsning, finansiert av det offentlige, sier Nesvik til Dagbladet.

Ap i revers Nesvik og Helleland mener Aps problem er at partiet mangler ny politikk.

- Det er et tilbakeskuende parti, et reverseringsparti. Ap vil ha skattenivået fra 2004, arbeidsmiljøloven fra 1977, kommunestrukturen fra 1960-tallet og et togmonopol fra 1800-tallet. Arbeiderpartiet går til valg som et reverseringsalternativ. De vil anvende gårsdagens løsninger på morgendagens utfordringer, sier Helleland, og fortsetter:

Sure oppstøt - Regjeringen gjennomfører viktige reformer fordi Norge er forandret, ikke for å forandre Norge. Arbeiderpartiets svar er enten å komme med sure oppstøt uten å klare å legge fram klare alternativer, eller å ville reversere endringene vi gjør. Vi savner nytenkning. Ap er et parti som leter etter politikk. Hvis de skal ha ny politikk for 2017, begynner det å haste, sier Helleland.

- Må vise hvor de står De parlamentariske lederene for regjeringspartiene sier de gjerne vil ha Ap med på brede forlik, som politireformen.
- De må begynne å vise kort. Hvor vil de? Hvis de vil påvirke norsk politikk, må de vise hvor de står. Det er håpløst å forhandle med noen som ikke viser sin posisjon. Ap bør skaffe Støre en GPS så han kommer seg ut av tåka, sier Nesvik.

- Støre slår nå fast at Ap er på linje med regjeringen i asylpolitikken, det er vel bra?
- Jo, men det er frustrerende at de lenge prøvde å ri to hester, sier Nesvik.