Ap-bråk om barnehager

Det er bråk i Arbeiderpartiet etter barnehageforliket Ap's stortingsgruppe har inngått med Frp, SV og Sp. På forrige sentralstyremøte slo tidligere LO-leder Yngve Hågensen i bordet mot en populistisk og økonomisk uansvarlig linje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette får Dagbladet bekreftet av flere sentralstyremedlemmer. Dermed er det nå en åpen og uttalt uenighet i sentralstyret om Ap's strategi framover.

Barnehagesaken blir etter alt å dømme tema også på sentralstyremøtet førstkommende mandag.

Også Grete Knudsen var blant dem som kom med kritikk av Ap's kompaniskap med Frp i flere saker. Det bekrefter Knudsen selv overfor Dagbladet.

- Jeg kan bekrefte det jeg selv sa på møtet, nemlig at Arbeiderpartiet bare kan komme tilbake og få oppslutning ved å føre sin egen politikk, og ikke ved å løpe etter alle andre, sier Knudsen til Dagbladet.

I den knappe formuleringen ligger en knallhard kritikk av den linjen Jens Stoltenberg har fulgt denne våren som leder av Ap's stortingsgruppe. I flere saker har Ap sikret flertall mot regjeringen ved å gå sammen med Frp. Enigheten om makspris i barnehagene koster milliarder. Men partiene bak forliket er ikke enige om hvordan gigantsatsingen skal betales. Dette er en framgangsmåte Ap-leder Thorbjørn Jagland advarte mot allerede 1. mai.

Det ble tolket som spark til parlamentarisk leder Jens Stoltenberg, selv om uenigheten i første omgang ble tonet ned.

Populistisk

Men helt på tampen av det siste sentralstyremøtet i mai tok Yngve Hågensen opp temaet under eventuelt. Etter det Dagbladet får opplyst, stilte den tidligere LO-bossen og Jaglands støttespiller spørsmål ved strategien bak kompromissene med Frp i flere saker.

Når Ap har gått sammen med Frp, SV og Sp om å tvinge regjeringen til å sette maksimalpris på barnehager, blusser striden opp for fullt.

Kritikerne av barnehageforliket i Ap mener partiet nå legger ut på en populistisk og økonomisk uansvarlig galei som gjør at Ap ikke blir til gjenkjennelig for velgerne.

Mona Juul-saken

På sentralstyremøtet 27. mai skal Hågensen også ha vært svært misfornøyd med at Ap's stortingsgruppe ikke tok skikkelig til motmæle mot kritikken av Ap-nettverk i Midtøsten, men isteden deltok i kritikken av utnevnelsen av ambassadør Mona Juul. Brevet fra kontrollkomiteen som i praksis var kladdet av Frp-formann Carl I. Hagen, var ikke behandlet i Ap's stortingsgruppe. Men ifølge Ap's fraksjonsleder, Kjell Engebretsen, hadde ikke parlamentarisk leder Jens Stoltenberg merknader til håndteringen.

- Det er flere som har reagert på at vår egen stortingsgruppe gjennom kontrollkomiteen stilte spørsmål ved en utnevnelse som ble gjort av Stoltenberg-regjeringen og heller ikke tok igjen mot kritikken av det som har vært Ap's utenrikspolitikk i alle år, sier en kilde.

SLO I BORDET: Yngve Hågensen.