Ap-bråk om Veterinærhøgskolen

Dyp splittelse i stortingsgruppa. Jan Bøhler vil ha omkamp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FLYTTES: Veterinærhøgskolen, som i dag ligger på Adamstuen i Oslo, er besluttet flyttet til Ås i Akershus.

Interaktivt kart: GOOGLE MAPS

(Dagbladet.no): Regjeringen besluttet i går å flytte Veterinærhøgskolen fra Oslo til Ås, der skolen skal slås sammen med Universitetet for miljø- og biovitenskap (tidligere Landbrukshøgskolen).

Men beslutningen skaper rabalder innad i Ap. Framstående partifolk er sterke motstandere av flyttingen.

– Dette er et brudd på Ap\'s programvedtak og vil kunne bli brukt knallhardt mot oss i hovedstaden og i forskningsmiljøene, sier Ap\'s helsepolitiske talsmann Jan Bøhler, som også er partiets leder i Oslo.

Dagbladet er kjent med at vedtaket om Veterinærhøgskolen splitter stortingsgruppa. Hele 26 av Ap\'s stortingsrepresentanter skal ha vært imot flyttingen, mens 30 representanter var for.

Amper stemning

Det skal ifølge kilder ha blitt amper stemning da SV-minister Tora Aasland redegjorde for flyttingen. Etter det Dagbladet forstår, kan flyttingen ut til Ås i Akershus koste hele 2,4 milliarder kroner.

PÅ KRIGSSTIEN: Jan Bøhler, leder i Oslo Ap og partiets helsepolitiske talsmann, er opprørt over forslaget om å flytte Veterinærhøgskolen fra Oslo til Ås. Foto: LARS EIVIND BONES
PÅ KRIGSSTIEN: Jan Bøhler, leder i Oslo Ap og partiets helsepolitiske talsmann, er opprørt over forslaget om å flytte Veterinærhøgskolen fra Oslo til Ås. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

Bøhler tror fortsatt på omkamp og går langt i å hevde at flyttingen er et resultat av en politisk hestehandel.

– Man setter interessene til det brede bioteknologiske miljøet til side til fordel for å innfri en sak Sp har kjørt virkelig knallhardt, sier han.

Stor misnøye

Bøhler legger ikke skjul på at Ap\'s Oslo-benk er særdeles misfornøyd med regjeringens vedtak.

– Jeg ble veldig overrasket og skuffet over at når en endelig setter inn investeringer i det bioteknologiske området, velger man å bruke penger på en flytting som vekker massiv protest i miljøet, sier han.

Men at det handler om en lokal krig mellom Oslo- og Akershus-politikere, vil han ha seg frabedt.

– Dette handler om noe annet enn en lokaliseringsdebatt. Det handler om hva vi skal bruke pengene til, i stedet for å gjøre det til politisk hakkemat hvor en skal innfri enkelte interesser.

– Mener du å si at Sp fikk gjennomslag for flyttingen mot at SV fikk verne Trillemarka?

– Jeg har ikke vært med på noen forhandlinger, så det kan jeg ikke si. Men jeg tror det er det som slår de fleste umiddelbart. Det er ikke så rart at folk tenker sitt, sier han.

Ut mot Haga

Bøhler tror vedtaket vil svekke regjeringens troverdighet.

– Veterinærhøgskolen flyttes til Åslaug Hagas hjemkommune. Det gir hennes motstandere billige poenger. Jeg er redd for det kan oppfattes som at Sp får bestemme for mye.

Bøhler tror vedtaket vil skjemmes av at forskningsmiljøene vil se en inkonsekvens i flyttingen ut til Ås i Akershus.

– De faglige argumentene er syltynne. Det er først og fremst i det bioteknologiske miljøet at man har mulighet til å bygge opp i Oslo. Det er nettopp til dette området, hvor også Veterinærinstituttet ligger, at Mattilsynet ble flyttet for noen år siden, sier han og viser til at også forskningsmiljøene rundt Ullevål sykehus og Radiumhospitalet ligger i nærheten av dagens Veterinærhøgskole.

Da Mattilsynet ble dannet, var det også en heftig strid om Oslo eller Ås i Akershus skulle få det nye tilsynet. Den gang tapte Ås og Landbrukshøgskolen, sammen med Sp som den sterkeste støttespilleren.