Oslo 20150914
Partilederdebatten på Stortinget
Siv Jensen , Erna Solberg og Jonas Gahr Støre
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
Oslo 20150914 Partilederdebatten på Stortinget Siv Jensen , Erna Solberg og Jonas Gahr Støre Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Ap-byks på måling, dødt løp mellom rødgrønt og borgerlig

Venstre faller under sperregrensa, mens SV har klatret over. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I Dagbladets partibarometer for august gjør Arbeiderpartiet en solid fremgang, og er nå tilbake på nivå med maimålingen.

Målingen, som er utført av Ipsos, viser at de andre partiene ligger relativt stabilt sammenlignet med juni, men Venstre faller under sperregrensen for første gang siden mai 2015.

Arbeiderpartiet får en oppslutning på 34,1 prosent. Det er 3,4 prosentpoeng fram fra juni, noe som ville gitt Ap 63 mandater, åtte flere enn i dag.

Høyre går tilbake ett prosentpoeng og får en oppslutning på 24,3 prosent. Det er imidlertid innenfor feilmarginen, som er på 1,5-3,3 prosentpoeng.

FrP ligger stabilt med 16,4 prosent, opp 0,2 prosentpoeng fra juni.

Venstre under grensa

Målingen kommer i en periode preget av uenighet mellom regjeringen og samarbeidspartiene. Regjeringen og samarbeidspartiene har kniven på strupen for å få på plass et grønt skifte, men som Dagbladet skrev torsdag forteller en rekke kilder i og rundt forhandlingene at de fortsatt er langt unna en enighet.

Venstre-leder Trine Skei Grande insisterer på at økte CO2- og drivstoffavgifter er en forutsetning for å oppfylle budsjettforliket fra i fjor, mens Frp ikke tolker det på samme måte.

Som nevnt faller Venstre under sperregrensa med en oppslutning på 3,8 prosent, en tilbakegang på 0,5 prosentpoeng. Samtidig får SV 4,4 prosent etter en oppgang på 0,7 prosentpoeng, og er dermed over sperregrensa. Begge endringene er innenfor feilmarginen, men Venstre falt under sperregrensa også på NRKs augustmåling.

Dagbladets måling ville ikke gitt noen av dagens politiske blokker flertall. Både den rødgrønne og den borgerlige blokken ville fått 84 mandater, mens MDG ville havnet på vippen med ett mandat.

Populær Erna

Mens Ap går fram og Høyre litt tilbake, er statsminister Erna Solberg svært populær. Ipsos har spurt velgerne om de synes statsministeren gjør en god, middels eller dårlig jobb, og hele 52 prosent svarer at de mener Solberg gjør en god jobb. 37 prosent svarer middels, mens 7 prosent mener Solberg gjør en dårlig jobb.

Totalt er dette en ytterligere styrking siden juni, og enda sterkere blir det hvis man sammenlikner med de tilsvarende tallene for Jens Stoltenberg.

På det høyeste mente 67 prosent Stoltenberg gjorde en god jobb som statsminister. Det var i august 2011, men dette gikk etterhvert ned. Pran peker på at Solberg jevnt over har fått gode målinger hele stortingsperioden.

Populariteten til Erna kom også tydelig fram i en rundspørring Dagbladet nylig gjennomførte hos de tillitsvalgte i KrF.

Selv om 54 prosent av de tillitsvalgte ønsker at KrF skal gå i regjering med Ap og Sp, foretrekker hele 65 prosent Erna Solberg som statsminister. 35 prosent svarte Jonas Gahr Støre på det samme spørsmålet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer