NY LEDER:  
Jonas Gahr Støre ble valgt til ny leder i Arbeiderpartiet etter Jens Stoltenberg i Folkets Hus i Oslo lørdag og kan glede seg over framgang på meningsmålingen. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
NY LEDER: Jonas Gahr Støre ble valgt til ny leder i Arbeiderpartiet etter Jens Stoltenberg i Folkets Hus i Oslo lørdag og kan glede seg over framgang på meningsmålingen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Ap-byks på meningsmåling

Arbeiderpartiet går mest fram på ny måling. Regjeringspartiene faller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiet går mest fram med 3,4 prosentpoeng til 36,1 prosent på en måling som Opinion har utført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Oppslutningen er Aps beste på Opinions målinger for ANB siden januar 2012. Med framgangen befester Ap posisjonen som landets største parti. Det nest største partiet, Høyre, faller 1,6 prosentpoeng til 25,3 prosent på junimålingen. Fremskrittspartiet faller også, ned 0,9 prosentpoeng fra mai til 14,2 prosent.

Samme vei går det for regjeringens støttepartier Venstre og Kristelig Folkeparti. Venstre faller 0,6 prosent til 4,8 prosent. KrF går ned 0,2 prosentpoeng fra mai til 5,5 prosent i juni.

Blant de opposisjonelle er utviklingen mer blandet. Mens Sosialistisk Venstreparti faller 0,5 prosentpoeng til 3,4 prosent, går Senterpartiet fram like mye til 5,3 prosent. Miljøpartiet De Grønne går fram 0,1 prosentpoeng til 3,4 prosent. Rødt faller 0,5 prosentpoeng til 1,4 prosent. Kategorien andre går samlet fram 0,2 prosentpoeng til 0,6 prosent på Opinions måling for ANB.

- Folk liker dette Nyvalgt Ap-leder Jonas Gahr Støre sier målingen er veldig hyggelig for partiet, men mener det ikke er lederskiftet som er årsak til framgangen.

- Jeg tror velgerne nå ser et parti som ser mot framtiden og gode løsninger i stedet for å forklare ting med fortiden, sier Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi er i ferd med å utvikle en ny politikk som vi skal legge ned mye arbeid med, hvor kunnskap, helse, klima og velferd står som sentrale temaer. Jeg tror folk både er nysgjerrig på og liker dette, legger han til.

Ingen Støre-effekt Valgforsker Bernt Aardal mener at framgangen kun er på grensen til å være det som kalles signifikant blant valgforskere.

- Det er nok å ta litt hardt i at dette er snakk om noen Støre-effekt, sier Aardal.

Han viser til at Arbeiderpartiet lenge har ligget med en oppslutning på rundt 35 prosent på målingene. Men det er interessant at partiets oppslutning vokser, noe som danner et klart mønster, legger han til.

Ap har gått fram 5,3 prosentpoeng siden valget i fjor høst. Partiet hadde fått elleve flere stortingsrepresentanter hvis partimålingen hadde vært valgresultat. Men regjeringspartiene Høyre og Frp, til tross for en samlet tilbakegang på 3,6 prosentpoeng siden valget, har fortsatt et klart flertall på Stortinget med støtte fra Venstre og KrF.

(NTB)