Ap bykser framover, Høyre kraftig tilbake

Ny måling.

BYKSER FRAM: Jens Stoltenber og Ap kan notere seg en solid framgang på ny måling. Men fortsatt er det borgerlig flertall. 
Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
BYKSER FRAM: Jens Stoltenber og Ap kan notere seg en solid framgang på ny måling. Men fortsatt er det borgerlig flertall. Foto: Berit Roald / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiet gjør et byks fram og Høyre faller kraftig tilbake på en ny meningsmåling. Men det er fortsatt borgerlig flertall.

På meningsmålingen utført av Opinion Perduco for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB), går Ap fram med hele 4 prosentpoeng til en oppslutning på 29, 2 prosent. Høyre faller kraftig tilbake med 4,9 prosentpoeng til 27,1 prosent.

Men endringene er ikke store nok til å stanse den borgerlige valgvinden ettersom Aps partikolleger går tilbake, mens Høyres mulige samarbeidspartnere går fram.

SV havner nemlig igjen under sperregrensen med 3,6 prosent. Partiet går tilbake med 0,8 prosentpoeng og får dermed det dårligste resultatet på ANBs partibarometer siden februar 2007.

Sp går tilbake med 0,7 prosentpoeng, men havner over sperregrensen med en oppslutning på 4,3 prosent. Det gir de rødgrønne regjeringspartiene til sammen 62 mandater, 24 færre enn i 2009.

Det borgerlige flertallet opprettholdes ved at både KrF og Venstre går fram med 0,9 prosentpoeng hver, og oppnår henholdsvis 6 prosents og 5 prosents oppslutning. Med et Frp som får hele 18,7 prosent til tross for en tilbakegang på 1,2 prosent fra forrige ANB-måling, er det duket for regjeringsforhandlinger hvis dette blir valgresultatet.

H, KrF, Frp og V får nemlig 103 mandater, 20 flere enn ved forrige valg. Høyre og Frp får ikke flertall alene og må derfor samarbeide med KrF og Venstre for å få på plass en flertallsregjering.

Rødt får ett mandat med en oppslutning på 1,4 prosent (+0,4), og Miljøpartiet De Grønne får tre mandater med en oppslutning på 3,6 prosent (+1,2).

 

Sekkeposten Andre oppnår 1,1 prosent (-0,2).

(NTB)