Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ap er blitt kalt for å rydde opp etter Høyre og Frp

- Vi må ta den økonomiske oppvasken i flere storbyer, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

FORNØYD: Ap-leder Jonas Gahr Støre og resten av partiet er fornøyd med å ha nådd målene for kommunevalget. Nå starter en tøff jobb i flere byer med å rydde opp i økonomien etter Høyre/Frp-styret, sa Støre i sin tale på Utøya i dag. Foto: Nina Hansen
FORNØYD: Ap-leder Jonas Gahr Støre og resten av partiet er fornøyd med å ha nådd målene for kommunevalget. Nå starter en tøff jobb i flere byer med å rydde opp i økonomien etter Høyre/Frp-styret, sa Støre i sin tale på Utøya i dag. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ap-leder Jonas Gahr Støre slo fast at Ap nå er blitt ordførerpartiet og storbypartiet.

- I store og viktige byer ser vi at Ap er blitt kalt på for å rydde opp: Tromsø, Ålesund, Bergen, Haugesund. Velgerne har stemt på våre kandidater for at de må ta den økonomiske oppvasken etter Høyre og Fremskrittspartiet.

Tøff jobb venter Det har gått over styr flere steder. En tøff jobb venter våre folk og våre samarbeidspartnere som utgjør nye flertall. Mange steder må vi redusere underskudd og kutte gjeld, sa Støre i sin tale til Aps landsstyre på Utøya i dag.

På spørsmål om økonomiske problemer kan gjøre det vanskelig for Ap å innfri valgløfter i disse byene, svarer Støre:

- Vi skal aksle oppgaven, men når vi ser på noendisse byene med veldig anstrengt økonomi nå, gir det de nye ansvarlige en formidabel oppgave, først ved å skaffe oversikt over den uorden som er skapt, og så legge en realistisk plan for å rydde opp.

- Løfter må skyves på - I en slik situasjon må kostbare løfter skyves på. Jeg oppfordrer til å være åpen og ærlig om det. Jeg tror folk vil forstå situasjonen dersom den kommuniseres godt. Det jeg har hørt fra disse byene, understreker det alvorlige i situasjonen, sier Støre til Dagbladet.

 UTØYA: Nestleder Hadia Tajik og AUF-leder Mani Hussaini kommer med MS Thorbjørn til Utøya. For første gang har Ap sitt landsstyremøte her.
 Foto: Nina Hansen / Dagbladet
UTØYA: Nestleder Hadia Tajik og AUF-leder Mani Hussaini kommer med MS Thorbjørn til Utøya. For første gang har Ap sitt landsstyremøte her. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

I Trondheim går Rita Ottervik (Ap) inn i sin fjerde periode som ordfører. I byer som Tromsø, Bergen, Haugesund, Ålesund, Alta, Mo i Rana, blir det skifte. I formiddag ble det klart at Ap også får makta i Bodø. Ap og Miljøpartiet de Grønne er blitt enige om et grunnlag for å styre byen.

- Det er ikke mye igjen av seiersrekka til Høyre fra for fire år siden, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Han slo fast at Ap nådde sine mål for valget: Partiet økte i oppslutning, fikk flere ordførere og fylkesordførere og vant flere store byer. Ap er også største parti i 18 av 19 fylker.

Ikke lenger arrogante. - Vi er i ferd med å bli det dominerende ordførerpartiet. Vi ligger an til å få nær halvparten av landets ordførere. Og slik det ligger an nå, ser vi også en solid økning i kvinneandelen.

Raymonds ordre og Kjerstis appell om å drikke kaffe, få venner, kvitte oss med arrogansen, har blitt fulgt. Vi har lært. Dere ha stilt godt forberedt. Det får vi igjen for, sa Støre fast.

Han viste til alle løftene Ap har kommet med i valgkampen, ikke minst om flere lærere og tidlig innsats slik at alle barn lærer å lese og skrive.

Innfri løfter - Partikontoret vil om kort tid sette ned en egen ressursgruppe til å følge opp de kommunene der vi har inflytelse, være til støte for dem, og sikre at vi leverer på dette området, sa Støre.

ORDFØRERMAKT: I dag ble det klart at Ap får ordføreren også i Bodø. Her er Ida Pinnerød (nummer to fra høyre) under et valgkamparrangement i Bodø. Støre holder apell mot søndagsåpne butikker. Foto Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
ORDFØRERMAKT: I dag ble det klart at Ap får ordføreren også i Bodø. Her er Ida Pinnerød (nummer to fra høyre) under et valgkamparrangement i Bodø. Støre holder apell mot søndagsåpne butikker. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Han sa at partiet fram mot valget i 2017 må bygge allianser og gi en ny politisk kurs innhold. Stikkord: Klima, arbeid og integrering.

- I Stortinget er vi enige om å samle oss om å forplikte Norge til 40 prosent kutt innen 2030 sammen med EU. Det er en formidabel oppgave. Vi ber regeringen trekke hele Stortinget med så både mål og gjennomføring blir bredt forankret, sa Støre.

Formidabel integreringsjobb Han gjentok at regjeringen har kommet «for sent med for lite» i kampen mot arbeidsløshet.

Han sa at Norge har en formidabel integreringsjobb, og at Ap skal utvikle en dreiebok for hvordan kommunene skal drive god integeringspolitikk.

For første gang la Ap sitt landsstyremøe til Utøya.

Budskap om håp - Det gjør veldig inntrykk på meg å være her. Det er reist et stilfullt, vakkert bygg med vinduer ut mot naturen. Det er uttrykk for at ungdommen vendte den destruktive kraften ryggen, så den inn i øynene, og sa: «Dette skal vi ta ansvar for, og finne en vei videre.»
 
I sum er det et budskap om håp. Utøya er tatt tilbake på en måte som viser seg å være riktig. For noen vil det aldri være enkelt, men
at AUF har hatt fintfølelse og handlekraft til å gå videre, bukker jeg for, sier Støre.

VEIEN VIDERE: Ap-leder Jonas Gahr Støre, partisekretær Kjersti Stenseng og nestleder Hadia Tajik oppsummerer kommunevalget på landsstyremøtet i dag og i morgen. Nå starter den lange valgkampen ram mot stortingsvalg i 2017. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VEIEN VIDERE: Ap-leder Jonas Gahr Støre, partisekretær Kjersti Stenseng og nestleder Hadia Tajik oppsummerer kommunevalget på landsstyremøtet i dag og i morgen. Nå starter den lange valgkampen ram mot stortingsvalg i 2017. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
GJØR INNTRYKK:- Det gjør veldig inntrykk på meg å være her. Det er reist et stilfullt, vakkert bygg med vinduer ut mot naturen. Det er uttrykk for at ungdommen vendte den destruktive kraften ryggen, sier Jonas gahr Støre om å være i det nye konferansebygget på Utøya. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
GJØR INNTRYKK:- Det gjør veldig inntrykk på meg å være her. Det er reist et stilfullt, vakkert bygg med vinduer ut mot naturen. Det er uttrykk for at ungdommen vendte den destruktive kraften ryggen, sier Jonas gahr Støre om å være i det nye konferansebygget på Utøya. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!