DRØMMESTART: Samme uka som Jonas Gahr Støre ble lansert som ny partileder gjør Arbeiderpartiet sin beste måling siden august 2011. Foto: Bjørn Langsem
DRØMMESTART: Samme uka som Jonas Gahr Støre ble lansert som ny partileder gjør Arbeiderpartiet sin beste måling siden august 2011. Foto: Bjørn LangsemVis mer

«Ap er ikke noe enkeltmannsforetak»

Arbeiderpartiet kan notere seg for sin beste måling på nesten tre år, men Jonas Gahr Støre tror ikke det skyldes ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mai-målingen til Ipsos MMI viser en framgang på 3,2 prosentpoeng for Ap den siste måneden. Partiet får 36 prosent, som er drøye 10 prosent høyere oppslutning enn Høyre (25,6 prosent).

- Det er hyggelige tall som forteller om tillit til Ap, men også om at det er forventninger til oss, sier Jonas Gahr Støre.
Jonas-effekt? - Målingen er tatt opp den siste uken da du ble lansert som ny Ap-leder. Kan det også være en Jonas- effekt?

- Det er for tidlig for meg å si noe om det. Jeg tror ikke oppslutningen er knyttet én person, men at velgerne oppfatter Ap som tydelige i enkeltsaker og framstår som åpne og nysgjerrige. Jeg tror ikke så veldig på personlige ting. Jeg er en del av et lag. Ap er ikke noe enkeltmannsforetak, sier Jonas Gahr Støre.

Ristet av seg Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning sier til Dagbladet at mai-målingen viser at Arbeiderpartiet har ristet av seg regjeringsslitasjen etter å ha sittet lenge ved makten.

- Nå er Arbeiderpartiet tilbake på et veldig fint resultat. SV opplever ikke det samme og gjør det påfallende dårlig, sier Johannes Bergh.

- For SV er situasjonen kritisk. SV klarer ikke å ta igjen det tapte etter regjeringsdeltakelsen og fortsetter å lekke til storebror Ap, sier valgforskeren.
Dalai Lama Han mener at ingen ting tyder på at velgerne ønsker seg et annet resultat enn de fikk ved valget.

- Høyre og Frp holder stand, det er foreløpig ingen signifikante endringer med stor stabilitet på borgerlig side. Det er flere grunner til at regjeringen kunne fått problemer, men den har fremdeles solid støtte, sier Johannes Bergh.

- Dalai Lama-saken var negativ for regjeringen og ikke minst Høyre. Når det gjelder jordbruksoppgjøret, er det også en negativ sak for regjeringen, men ikke nødvendigvis for Frps kjernevelgere, sier valgeksperten.

Her er tallene: Sosialistisk Venstreparti går tilbake 1,1 prosten siden forrige måned og havner under sperregrensen igjen med en oppslutning på 3,7 prosent. Senterpartiet går fram et halvt poeng, og ligger på 5,1 prosent. Med et valgresultat tilsvarende denne målingen ville de rødgrønne fått 76 mandater i Stortinget. Dette er 4 flere enn de har i dag.

Venstre får i denne målingen en oppslutning på 4,6 prosent (tilbake 1,7 poeng fra april). KrF går tilbake 0,7 poeng til 4,9 prosent.

Høyre får en oppslutning på 25,6 prosent, tilbake 2,3 poeng fra april. FrP går fram 1,3 poeng til en oppslutning på 14,5 prosent. Til sammen ville regjeringspartiene fått 74 mandater i Stortinget dersom denne målingen var gjeldende, 3 færre enn i dag.

«Ap er ikke noe enkeltmannsforetak»