Ap er verst av alle

Arbeiderpartiet skiller seg ut som det partiet som bryr seg minst om å sikre rike fiskebestander i norsk havområder, mener Norges Naturvernforbund, som har undersøkt hva alle de store partiene mener om norsk fiskeripolitikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forbundet har bedt partiene svare på om de vil følge førevar-prinsippet for alle fiskebestander, om de går inn for å gjenoppbygge bestandene til et nivå som gir maksimalt langtidsutbytte og om de vil gjøre norsk kvotepolitikk offentlig.

- Ap utmerker seg helt klart i negativ retning. Partiet tar ikke ansvar for at deres politikere de siste åra har latt være å følge norske havforskeres anbefalinger, sier Naturvernforbundets fiskeriekspert Gunnar Album til Dagbladet.

Frekt

Men partiets talsperson mener at forskernes «inkonsistente» vitenskapelige råd har skylda for at mange fiskeslag i dag har en bestand under sikre biologiske grenser.

- Dette er frekt. Det er Aps fiskeripolitikk som har ført til at vi i dag opplever en fiskerikrise. I de siste åra har Aps fiskeriministre ikke lyttet til norske havforskeres råd, sier Album til Dagbladet.

Ny politikk

Partienes svar til Naturvernforbundet lyser lang vei av at vi er inne i en valgkamp. Etter at kvotene på blant annet torsk i Barentshavet er satt over det som er i tråd med førevar-prinsippet i flere år, lover nå alle partiene at de vil følge førevar-prinsippet. Alle partiene ønsker også å bygge opp bestandene til et nivå som gir størst mulig langtidsutbytte.

- Dette er en interessant kursendring. Både regjeringen Bondevik og regjeringens Stoltenberg har ført en fiskeripolitikk som ikke er i tråd med førevar-prinsippet. Naturvernforbundet vil legge press på det kommende Stortinget for å se til at valgløftene holdes. Ikke minst er det interessant å se om en eventuell borgerlig regjering vil stå for en ressurspolitisk snuoperasjon, sier Album.

Samtlige partier - unntatt Ap - ønsker også større åpenhet i fiskeriforvaltningen. Dermed kan det bety at ressurspolitikken blir et tema for flere enn de indre sirkler av forvaltning, NHO. LO og Norges Fiskarlag, sier Album.