PERSONLIG:
Partisekretær i Arbeiderpartiet Raymond Johansen under Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap sin årlige Beredskaps- og øvingkonferanse på Radisson Blu Plaza Hotel i dag. 
Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
PERSONLIG: Partisekretær i Arbeiderpartiet Raymond Johansen under Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap sin årlige Beredskaps- og øvingkonferanse på Radisson Blu Plaza Hotel i dag. Foto: Fredrik Varfjell / ScanpixVis mer

Ap etablerte eget gråterom

- Folk brøt sammen hele tiden, sier partisekretær Raymond Johansen om den krevende tiden etter 22. juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foran 300 representanter fra de ulike beredskapstjenestene i samfunnet fortalte partisekretæren torsdag om erfaringene han og Arbeiderpartiet gjorde med å holde partiet på rett kjøl i tiden etter terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli.

- Dette var ikke et tilfeldig angrep, men et politisk attentat. Sår vil gro, det vil ta tid, men arrene vil være der for bestandig, sa Raymond Johansen.

Raymond Johansen var tidvis svært personlig under innlegget på Beredskap- og øvingskonferansen i regi av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Tilhørerne var fra Sivilforsvaret, brannvesenet, helsevesenet og de fleste andre institusjoner i samfunnet med oppgaver når nasjonale kriser truer. Mange i salen på Oslo Plaza var ikke uberørt av Johansens beretning.

Han advarte om at mange av de rammede fremdeles står midt i sorgen og vil ha det vanskelig i lang tid framover, selv om det snart er sju måneder siden angrepene.

Gråterom De første dagene etter eksplosjonen i regjeringskvartalet var partikontoret på Youngstorget evakuert, men etter fire dager kunne partiledelsen vende tilbake til sine egne lokaler. Der var det full aktivitet med å støtte opp om dem som var direkte rammet av terroren, men samtidig var mange selv blant de rammede.

- En viktig lærdom er at det er umulig å skille praktiske gjøremål fra følelser når det er egen organisasjon som er rammet, sa Johansen og fortsatte:

- Vi fikk etablert et gråterom på partikontoret. Folk brøt sammen hele tiden.

Ikke mulig Attentatet mot Utøya hvor Anders Behring Breivik drepte 69 medlemmer i AUF var en type krise ingen noensinne hadde forestilt seg. En viktig erkjennelse i etterkant har vært at selv om Arbeiderpartiet er stort og kan trekke på mange ressurser, måtte de søke profesjonell hjelp på viktige områder, blant annet når det gjaldt bruk av krisepsykologer.

- I Arbeiderpartiet er vi satt opp til å løse kriser, men det er politiske kriser. Ingen kan forestille seg en slik krise eller være forberedt på det, sa Johansen

- I etterkant kan vi si at vi gjorde noen riktige ting. Dette med åpenhet og omsorg, søke hjelp utenfra og prøve å gi alle som skal trekkes inn i krisearbeidet en definert oppgave, var viktig, sier Johansen til NTB etter innlegget.

Skorpe på et sår Partisekretæren hørte selv bomben i regjeringskvartalet over telefonen da den gikk av 22. juli. To timer senere reiste han til Sundvolden hotell og tok imot skadde og overlevende fra Utøya.

Siden den gang har han reist rundt i hele landet og snakket om det som skjedde. Han sier det vil ta veldig lang tid før ettervirkningene av terroren går over og at det for Arbeiderpartiet aldri vil bli glemt.

- Det er fortsatt veldig krevende for meg å snakke om dette. Det er som skorpen på et sår som du til stadighet river av. Men jeg vil ikke distansere meg når jeg som øverste leder i partiet er invitert til snakke om dette. Jeg håper det blir en del av overføringen når jeg forteller om det, sier Johansen til NTB.

(NTB)