Partimålinga:

Ap faller stort på ny måling: - Vi skal ligge høyere enn dette

Har likevel flere muligheter til regjeringsmakt. 

GÅR TILBAKE:  Arbeiderpartiet går tilbake 3,7 prosent på en fersk måling utført for Dagbladet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GÅR TILBAKE:  Arbeiderpartiet går tilbake 3,7 prosent på en fersk måling utført for Dagbladet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Arbeiderpartiet går tilbake 3,7 prosentpoeng til en oppslutning på 31,6 prosent på en fersk meningsmåling utført av Ipsos MMI for Dagbladet.

Med unntak av en måling juni i fjor, er dette den dårligste målingen for Arbeiderpartiet siden november 2013. Ap har ligget over 35 prosent på målingene siden oktober.

- Dette er ikke en hyggelig måling. Vi skal ligge høyere enn dette, sier partisekretær i Arbeiderpartiet Kjersti Stenseng til Dagbladet.

IKKE FORNØYD: - Vi skal ligge høyere enn dette, sier partisekretær i Ap, Kjersti Stenseng. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
IKKE FORNØYD: - Vi skal ligge høyere enn dette, sier partisekretær i Ap, Kjersti Stenseng. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Vi har ligget stabilt høyt over lang tid. Dette er en av de dårlige målingene. Det vi ser er at vi tillitsvalgte rundt om i hele landet har en stor jobb å gjøre med å fortelle om vår politikk og tydeliggjøre det alternative vi er til den sittende regjeringen i de 200 dagene som gjenstår fram til valget, sier hun.

- Selv om dette er en dårlig måling for Ap ser en likevel at det er et flertall som ønsker regjeringsskifte. Det er ikke et flertall for den sittende regjeringen, slår partisekretær Stenseng fast.

- Flere alternativer

Men heller ikke de tidligere rødgrønne regjeringskameratene oppnår flertall, siden også SV faller under sperregrensa. De er avhengig av støtte fra MDG og Rødt for å sikre et flertall.

Derimot ville Ap, Sp og KrF hatt et klart flertall på Stortinget hvis Ap lykkes med å få KrF til å bytte side.

Kjersti Stenseng konstaterer at det er flere alernativer.

- Men mitt hovedfokus er på å synliggjøre våre viktigste saker, som er arbeid, skole og helse, sier hun.

Sps beste på 20 år

Mens Ap faller, fortsetter derimot Senterpartiet å vokse. Partiet har vært i vinden på alle målinger det siste året, men gjør likevel et byks på 3, 4 prosentpoeng siden januar.

Med en oppslutning på 11,4 prosent får de sin sterkeste måling på 20 år. Sist de var så store, var Anne Enger Lahnstein partileder.

Senterpartiet tar velgere fra alle. Målingen er tatt opp den siste uka, der tvangssammenslåing av kommuner og fylker har preget nyhetsbildet.

Partiet har vært i vinden på alle målinger det siste året, og gjør enda et byks på 3, 4 prosentpoeng fra januar til februar på Ipsos' måling for Dagbladet. Målingen er tatt opp den siste uka, der tvangssammenslåing av kommuner og fylker har preget nyhetsbildet. At partileder Trygve Slagsvold Vedum nylig har gjest i Nytt på Nytt og hos Lindmo i beste sendetid har trolig heller ikke skadet oppslutningen.

Mål: Slå Frp

I et intervju med Dagbladet i november sa Vedum at målet er å slå Frp.

- Dette er den andre målingen på 11-tallet denne uka, så det re selvfølgelig motiverende. Men vi tar ingenting som en selvfølge i valget. Vi satte det som et mål for et par år siden å bli større enn Frp innen 2019 da de står for en politikk som fører til større sosiale og geografiske forskjeller. Det gikk nesten i 2015, men det er politikkens innhold som er det viktige slik at vi igjen kan få et Storting som ser hele landet, sier Vedum til Dagbladet.

Selv mener Vedum forklaringen på suksessen er enkel:

- Vi har vært tydelige over tid på at tjenestene bør være nær folk. Mens regjeringen har tro på stordrift, tror vi på nærhet og snakker om stordriftsulemper.-Vi har vært tydelige på budskapet over tid. Folk drømmer ikke om å leve sine siste dager på landets største sykehjem. Vi har ikke troen på stordrift.

Regjeringen snakker om nærpolitireform, mens det folk opplever er en fjernpolitireform.

Og nå ser vi at det regjeringen har kalt en demokratireform, kommunereformen, ender med tvang. Regjeringen bruker mange fine ord, men folk er ikke dumme, og ser det reelle innholdet. Vi har over tid sagt at vi vil ta hele Norge i bruk, og vi har tro på nasjonalstaten som ramme. Mens regjeringen er veldig EU-lojal, mener vi det er klokt at beslutningene som angår oss, tas i Stortinget, sier Vedum til Dagbladet.

GRUNN TIL Å SMILE: Trygve Slagsvold Vedum og Sp svever høyt på meningsmålingene for tida. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GRUNN TIL Å SMILE: Trygve Slagsvold Vedum og Sp svever høyt på meningsmålingene for tida. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Dersom noen fortsatt er i tvil: Hvis landet får en Ap-Senterpartibasert regjering til høsten, vil kommuner og fylker som er sammenslått mot sin vilje, få skilsmisse. Det garanterer Sp-lederen.

Inkluderende nasjonalstat

-Du har blitt kalt Norges Trump, og Sp blir anklaget for slektskap med populistiske og nasjonalistiske strømninger i Europa. Hva svarer du?

- Jeg liker ikke den ekskluderende nasjonalismen, og kjenner meg ikke igjen i de sammenligningene. For oss i Senterpartiet er nasjonalstaten et inkluderende prosjekt der vi står opp for hverandre. VI er for et levende folkestyre, og det tror vi ikke er mulig å få til innenfor rammen av EU. Vi ønsker lavest mulig konfliktnivå, derfor tok vi initiativ til et forlik om innvandring, sier Vedum.

- Sist Sp hadde like stor oppslutning var Anne Enger partileder. Hva har du lært av henne?

-Hun sa et veldig tydelig ja til folkestyret og nei til EU, og hun turte å stå i stormen. Hun satte politikken i en verdisammenheng, og inspirerer meg veldig, sier Vedum.

Kaffekoppstrategien

Da han overtok som partileder, lå partiet nede, herjet av giftig personstrid. I et intervju med Dagbladet i november fortalte han om planen han la for gjenreisning: Kaffekoppstrategien. Det handlet om å prate med folk, ikke om folk. Og om et folkelig språk som gjør budskapet tydelig istedenfor et «markedsspråk».

- Vi skal ha kjempestor respekt for fakta, men unngå ord som fremmedgjør, sier Vedum. Han beholder bakkekontakten. Det gjelder å verve folk og bygge organisasjonen. Den siste uka har nye lokallag blitt dannet: I Kautokeino, Kvenangen og Utsira.

Valget er først i september. På spørsmål om Sp kan ha kommet for tidlig i form, svarer Sp-lederen:

- Dette er ikke noe spill eller idrett. Vi har stått for det vi mener over tid, så for folk bestemme ved valget, sier Vedum.

Mister borgerlig flertall

På borgerlig side er det bare mindre endinger denne måneden. Høyre går fram 0,9 prosentpoeng til 23,8 prosent. Frp går tilbake 0,7 prosentpoeng og ender på 14,1 prosent.

Venstre er fortsatt under sperregrensa med en oppslutning på 3,5 prosent, mens KrF går 0,2 prosentpoeng fram til 5, 2 prosent.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer