SVAK MÅLING: Jonas Gahr Støre og et kriserammet Ap har ingen trøst å hente i Dagbladets siste meningsmåling. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
SVAK MÅLING: Jonas Gahr Støre og et kriserammet Ap har ingen trøst å hente i Dagbladets siste meningsmåling. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer

Meningsmåling for desember

Ap faller videre

Mens Høyre vokser, fortsetter nedgangen på meningsmåligene for et kriserammet Ap.

(Dagbladet): 2017 har ikke vært Arbeiderpartiets år, og heller ikke årets siste meningsmåling bærer bud om bedre tider for de kriserammede sosialdemokratene.

På desembermålingen som Ipsos har gjort for Dagbladet, får partiet en oppslutning på 26,3 prosent.

Den er en nedgang på 1,6 prosentpoeng siden november og godt under valgresultatet på 27,4.

Med en slik oppslutning ville de mistet to mandater sammenlignet med i dag.

- Arbeiderpartiet er ikke fornøyd med dette nivået, og i 2018 vil vi arbeide hardt for å gjøre det bedre. Vi vil utvikle ny politikk og fremme forslag for å løse de store oppgavene vi står foran: Å få flere i arbeid og gi en god omsorg til eldre som trenger det, skriver Ap-nestleder Hadia Tajik i en sms, sendt via kommunikasjonssjefen for Aps stortingsgruppe.

Høyre største parti

Mens Ap faller, går Høyre fram 1,5 prosentpoeng til 26,5 prosent.

Det er Høyres beste måling siden september 2014 og gjør partiet til landets største, med knapp margin foran Ap.

- Det er gode tall for Høyre. Jeg tror velgerne legger merke til at regjeringen og Høyre får gjennomslag i de store sakene. Vi har sett gjennom hele året at ledigheten går ned, og at det skapes flere jobber. Det gir flere familier en trygghet når de går inn i julefeiringen. Det er jeg glad for, sier statsminister Erna Solberg i en kommentar.

SV mest frem

Størst fremgang i desember, er det SV som har. Partiet gjør et byks fra 5,4 prosent forige måned til 8 prosents oppslutning.

Resultatet er det beste SV har gjort på åtte år i Ipsos målinger. Hadde dette vært valgresultatet ville partiet fått 14 mandater på Stortinget, tre flere enn i dag.

Senterpartiet ville ha mistet ett mandat sammenlignet med valgresultatet, selv om de går fram fra tidligere måneder i høst, til 10, 1 prosent.​

Fremskrittspartiet går derimot tilbake 2,2 prosentpoeng fra en sterk novembermåned til 13,7 prosent. Resultatet ville gitt tre færre mandater enn i dag.

Med KrF over sperregrensen etter flere svake målinger på rad, og en liten Venstre-framgang til en oppslutning på 4,8 prosent, beholder den borgerlige blokka likevel flertallet.