AP feier konfliktene vekk

Dype konflikter som splitter arbeiderbevegelsen blir feid under teppet på Ap-landsmøtet. Nå settes alt inn på å komme i posisjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partiet skyver derfor EU-strid, privatisering av velferdstjenester, personstrid og strid om gasskraftverk foran seg. De få kritiske røstene blir dysset ned av et øredøvende, maktbrunstig flertall.

Jagland varslet i sin tale at han ønsker en sterkere Europa-tilknytning. Han vil modernisere stat og kommune. Han vil at private bedrifter skal samarbeide med skoler for å finansiere blant annet pc-utstyr.

Alt dette ville for kort tid siden ha åpnet gamle sår i Ap. Men i går var selv Kommuneforbundets Jan Davidsen snill som et lam, etter å ha blåst fra seg i Aftenposten.

Utfordringer

Jagland viste selv til de kolossale utgiftsøkningene som står foran enhver regjering i årene som kommer.

  • Bare psykiatrireformen har en prislapp på 24 milliarder over åtte år. Når Bondevik foreløpig bare har satt av 400 millioner kroner for 1999, betyr det at Jagland, om han overtar stafettpinnen, må finne plass til 23,6 milliarder i løpet av de neste sju åra.
  • I tillegg må han finne 6,3 milliarder kroner til utstyr i sjukehusene.
  • Eldrereformen som Ap foreslo og som Stortinget sluttet seg til koster 30 milliarder over fire år.
  • Og kreftplanen til 2,2 milliarder kroner skal også finansieres.
  • Grunnskolereformen er ennå ikke fullt gjennomført.
  • Etterutdanningsreformen har man ikke regnet skikkelig på.
  • Ap vil også at småbarnsforeldre skal få rett til to års fødselspermisjon, riktignok når Norge får råd. Uansett, prislapp: 4- 5 milliarder kroner.
  • Ap står dessuten fast på sitt løfte om full barnehagedekning innen år 2000.

Alt dette lovte Jagland å kjempe for:

Foreløpig er Ap's svar på alle disse utfordringene en skatteøkning for de rikeste på 2,4 milliarder kroner. Det sier seg selv at andre må blø.

Privatisering

Pengeknappheten og den internasjonale utviklingen vil tvinge fram «modernisering» av velferdsstaten. Det betyr ja til konkurranseutsetting, ja til privatisering og store doser av Tony Blairs nye sosialdemokrati. Dette er LOs største fagforbund, Norsk Kommuneforbund, sterk motstander av. Det er også store fagorganisasjoner som Norsk Lærerlag, Norsk sykepleierforbund. Mange vil kalle dette lett forkledd Høyre-politikk, men Jagland kaller det det nye sentrum.

EU-taushet

Den aktive EU-politikken som Jagland ønsker, må ikke bli for aktiv. Dagen etter at Jagland ønsket en sterk euro-tilknytning, mobiliserte det gamle nei-nettverket i partiet til motstand, som igjen førte til en vagere formulering enn den opprinnelig tenkte. Jagland selv avviste at det hadde vært noen strid. Det inngåtte kompromisset gjør at det ikke blir noen konflikt om dette nå, forsikrer AUF-leder Anniken Huitfeldt.

Gasskraftverk

Forrige landsmøte ble skjemmet av voldsom strid om bygging av gasskraftverk. Nå avventer partiet Hydros prosjekt for å få fram nesten COæ-2å-fri gasskraft.
En rekke partilag krever ny gasskraftdebatt. Et flertall av Ap's fylkesledere ønsker å bruke norsk gass innenlands, noe som krever et vedtak på landsmøtet.

Jens og Thorbjørn

Personstriden mellom Thorbjørn Jaglands og Jens Stoltenbergs tilhengere er suspendert til tider med dårlige galluper og dårlig valgresultat. Med stabil oppslutning på over 40 prosent og Ap i angrepsposisjon ligger den bare og ulmer. Det må negative vinder for Jagland til for å blåse liv i den striden.