Ap flau over kampsanger

TV-bilder fra forrige Ap-landsmøte har ført til at tallet på arbeidersanger er skåret ned til et minimum på landsmøtet som åpner i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare to av de tradisjonelle arbeidersangene, «De unge slekter» og «Ta hverandre i handa, og hold» skal synges i løpet av landsmøtets fire dager. I tillegg skal landsmøtet på siste dag framføre en ny valgkampsang skrevet av Henning Kvitnes.

Ingen av arbeidersangene skal synges i forbindelse med de politiske talene eller debatten, men er knyttet til minnetalen og til en tale ved Kristian Ottesen 9. april i forbindelse med at det er 65 år siden okkupasjonen.

- Vi må jo fornye oss, for mange av arbeidersangene passer jo ikke til vår tid. Men jeg kommer til å savne «Jorden er en stjerne» av Dagfinn Rimestad. Den har en nydelig melodi, og passer godt i globaliseringens tid, sier Ap-veteranen Thorbjøn Berntsen. Han vil ikke savne Internasjonalen.

- «Opp I som sulten knuget har», den teksten passer mange steder i verden, men den går jo ikke helger hos oss. Her er jo problemet all maten vi kaster på søppeldynga, sier Berntsen.

Flaue
Unge Ap\'ere skal ha blitt flaue da de så seg selv og sine «kamerater» på NRK Dagsrevyens innslag på forrige landsmøte. Når Ap\'erne holder hverandre i hendene og synger de gamle arbeidersangene, kan det minne om vekkelsesmøtene i Sarons Dal, mener kritikerne. Etter det Dagbladet erfarer, ble det derfor foran dette landsmøtet tatt et initativ for å fjerne sangen under de delene av landsmøtet der det er mest sannsynlig at TV-kanalene vil filme.

- Hæ, vi skal vel synge, skal vi ikke det? kommenterer en desorientert Jens Stoltenberg.

Han henviser til partisekretær Martin Kolberg.

Og partisekretær Martin Kolberg bekrefter at tallet på arbeidersanger er redusert i forhold til tidligere. Til gjengjeld skal det være rikelig med mer moderne kulturinnslag på hver landsmøtedag.

- Er det riktig at dere ønsker å fjerne bedehus-imaget som arbeidersangene kan gi?

Vil åpne partiet
-
Vi har forståelse for at disse sangene i noen miljøer kan virke fremmede, og at det kan se spesielt ut. Arbeidersangene har representert en god kultur, men det er riktig at vi denne gangen legger vekt på å vise fram annen kultur også. Derfor går vi noe ned i antall sanger. Vi ønsker å åpne partiet mot det moderne samfunnet, samtidig som vi holder tak i kulturarven, sier Kolberg til Dagbladet.
 
Han bekrefter at image og hvordan Ap gjennom landsmøtet framstår for velgerne er viktig.

- Som en del av landsmøtet som helhet, er imaget viktig. Det viktigste er det politiske budskapet, men kulturelle uttrykk og design er ikke uten betydning. Ap ønsker å åpne seg mot nye velgere og skal være framtidspartiet, sier Kolberg.

Thorbjørn Berntsen er enig i at kulturinnslagene og sangen må fornyes, for sangen har en viktig rolle fortsatt, mener han.

Tennes ikke av rap 
 
- Sangene må ha et budskap som når inn til hjertene, da får vi grep om politikken. Tekster om å bygge landet med hakke og plog passer jo ikke i vårt forbrukersamfunn der folk er mest opptatt av bensinpriser og kjøttdisken i Strømstad, og unge jenter er mest interessert i shopping. Det er synd vi ikke har greid å få fram nye arbeidersanger som har apell i vår tid. Jeg har hørt om et rappeopplegg, men der stopper det for meg. Jeg tror ikke rap kommer til å tenne noen glød hos meg, sier Berntsen.

TA HVERANDRE I HANDA, OG HOLD: Et typisk bilde fra et Ap-landsmøte, Thorbjørn Jagland, Jens Stoltenberg og Hill-Martha Solberg og resten av forsamlingen  synger  Stein Ove Bergs arbeidersang.  For å fjerne bedehus-preget er tallet på arbeidersanger skåret ned til to på landsmøtet som starter i dag.
Foto: Robert S. Eik
TA HVERANDRE I HANDA, OG HOLD: Et typisk bilde fra et Ap-landsmøte, Thorbjørn Jagland, Jens Stoltenberg og Hill-Martha Solberg og resten av forsamlingen synger Stein Ove Bergs arbeidersang. For å fjerne bedehus-preget er tallet på arbeidersanger skåret ned til to på landsmøtet som starter i dag. Foto: Robert S. Eik Vis mer