Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ap-folk fortvilt etter oljesandutspillet fra Jens

Synes StatoilHydros prosjekt er forkastelig. Vil ikke settes i bås med Frp.

 LA DET OVER PÅ CANADA: Men mange i Jens Stoltenbergs parti mener oljesand er et dårlig prosjekt og mener Norge må ta ansvar. Foto: SCANPIX.
LA DET OVER PÅ CANADA: Men mange i Jens Stoltenbergs parti mener oljesand er et dårlig prosjekt og mener Norge må ta ansvar. Foto: SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Flere arbeiderpartifolk som Dagbladet har snakket med, mener oljesandutvinning i Canada er et feilspor og vil ha StatoilHydro ut. Folk ergres over at Arbeiderpartiet har havnet i bås med Frp, etter at Jens Stoltenberg sa til Aftenposten at utslipp i Canada er Canadas ansvar og ble tolket som positiv til prosjektet.

- Folk var helt fortvilt etter det oppslaget. Folk som står på stand opplever at grunnfjellet i partiet er uenige med Jens, og mener Norge har et moralsk ansvar for utslippene som StatoilHydros oljesandutvinning vil medføre, sier en kilde i partiet til Dagbladet.

- Skulle aldri gått inn
Før den mye omtalte generalforsamlingen i StatoilHydro i vår, der Greenpeace kom med forslag om å trekke StatoilHydro ut, uttalte flere Ap-folk ut seg kritisk til oljesand. Marianne Marthinsen i Energi- og miljøkomiteéen står for det hun sa.

- Jeg vil at StatoilHydro skal utvikle seg i en annen retning og at de må ut av oljesand. De burde ha aldri gått inn, sier hun til Dagbladet.

- Ubehagelig
Hun støtter likevel Jens i at utslipp i Canada er Canadas ansvar. Det gjør også Martin Henriksen i AUF, men han mener samtidig at Norge ikke kan fraskrive seg alt ansvar.

- Norge har et overordnet ansvar for norske selskapers virksomhet i utlandet, sier han.

Oslo-kandidat Håkon Haugli er ikke uenig med Stoltenberg, men mener at Norge kan gi tydeligere signaler både til StatoilHydro og til Canada om at forurensende og klimaskadelig aktivitet er uakseptabelt.

- Det er uheldig og ubehagelig å bli satt i bås med Frp både i denne saken og i forbindelse med oljeboring i nord, sier han.

Vil ikke uttale seg
Tore Nordtun, leder i Energi- og miljøkomitéen, gikk i vår ut i VG og sa at han synes oljesandsaken skurrer og at den problematisk for partiet. Nå sier han bare at han er enig med Jens. Så vanskelig er denne saken blitt at enkelte av de aktuelle stortingskandidatene ikke ønsker å uttale seg om den til Dagbladet. Men noen av nykommerne tør.

-Jeg er helt imot dette prosjektet. Dette skal vi ha en grundig gjennomgang på til høsten, og jeg vet at Jens er så demokratisk at han vil lytte til sine egne, sier førstekandidat fra Sogn og Fjordane, Ingrid Heggø.

Flere oljesandskeptikere i partiet varsler at de vil jobbe for å få StatoilHydro ut. Utfordringen er å komme fram til hvor detaljert staten skal styre selskapene de er eier. SV har foreslått en ny eierskapsmelding med strengere retningslinjer for klima og miljø.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!