Ap foreslår «barmhjertig samaritan»-lov

De som ringer 113 og prøver å redde liv skal ikke lenger straffes for mindre narkotikalovbrudd, foreslår Ap. Høyre svarer at dette allerede lå i rusreformen Ap sa nei til.

ØNSKER GREP: Ingvild Kjerkol er ny leder i Trøndelag arpbeiderparti. Hun er fotografert på Stortinget utenfor kontoret sitt der det er storrengjøring før Stortinget igjen åpner senere i høst. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ØNSKER GREP: Ingvild Kjerkol er ny leder i Trøndelag arpbeiderparti. Hun er fotografert på Stortinget utenfor kontoret sitt der det er storrengjøring før Stortinget igjen åpner senere i høst. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Det Høyre kommer med nå burde vært en start for en behandlingsreform, som er det Arbeiderpartiet ønsker. Men nå har Erna vært statsminister i åtte år. Vis meg budsjettet ditt, så skal jeg vise hvilke verdier du prioriterer, sier helsepolitisk talsperson Ingvild Kjerkol i Arbeiderpartiet.

Statsminister Erna Solberg gikk søndag ut i Dagbladet sammen med helsepolitisk talsperson Sveinung Stensland (H) og presenterte forslaget til Høyres nye ruspolitikk, som hun selv har vært med å meisle ut.

Målet er mindre stigmatisering og bedre tilpassede behandlingsløp som gjør det enklere å komme tilbake til samfunnet gjennom blant annet arbeid.

- Jeg ønsker å si velkommen etter til Erna Solberg og Høyre. De har ikke vært noen medspiller til å avstigmatisere og løfte denne gruppen. Vi måtte kjempe for å endre reglene for brukerrom i forrige periode slik at rusmisbrukere for eksempel kunne røyke heroin i stedet for å injisere, trekker Kjerkol fram som ett eksempel på det hun mener er et Høyre på etterskudd.

Utfordret av Erna

Regjeringens rusreform får ikke noe flertall i Stortinget denne våren etter at Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet etter tur har avvist prinsippet om å avkriminalisere kjøp, bruk og besittelse av mindre mengder narkotika til eget bruk.

Arbeiderpartiet ønsker å beholde et straffespor for å sikre politiet verktøy i møte med ungdom som sliter. Et forslag Solberg advarer mot, for det er ikke tilfeldig i dag hvem som blir straffet for ulovlig rus.

- Du kan ha ganske tunge rusmisbrukere i «gode hjem», som har kontroll på andre deler av livet og penger nok. Det gjelder også blant ungdom, flere blir tatt for narkotikabruk på østkanten enn på vestkanten. Hvem skal ta beslutningen om hvem som skal straffes eller ikke? Arbeiderpartiets løsning vil forsterke sosiale skjevheter, sa Solberg til Dagbladet søndag.

Kjerkol er enig i Solbergs virkelighetsbeskrivelse, men sender samtidig ut en etterlysning av landets justisminister.

- Urettferdigheten Erna Solberg beskriver må bekjempes med mange virkemidler. Dette er også knyttet til politiets kultur og arbeidsmetoder. Derfor har vi savnet justisministeren på banen fra start. Vårt alles felles politi har vært veldig imot rusreformen - og justisministeren har vært helt fraværende, sier Kjerkol, og trekker pusten:

- Erna var også fraværende i debatten helt fram til et par dager før Arbeiderpartiets landsmøte. Det å forfølge ungdom på østkanten uten skjellig grunn til mistanke om lovbrudd er uakseptabelt. Politiets metoder skal være forholdsmessige, uavhengig av om det er straffbart med en brukerdose eller ikke. Vi ønsker påtaleunnlatelse som hovedregel ved førstegangs bruk og for ungdom, sier Kjerkol.

Barmhjertig samaritan

SV foreslo i fjor høst en «barmhjertig samaritan»-lov inspirert fra utlandet der det slås fast at den som hjelper eller tilkaller hjelp ikke skal bli etterforsket og straffet i mindre narkotikasaker.

Arbeiderpartiet, Frp og regjeringspartiene stemte det ned, men varslet at man heller ville behandle prinsippet i forbindelse med rusreformen.

Kjerkol ber nå partiene gå sammen om å sikre at folk ikke straffes når de hjelper.

- Arbeiderpartiet foreslår nå - og håper å få med regjeringspartiene - på «en barmhjertig samaritan-lov», som vil si at den som ringer 113 for å tilkalle helsehjelp eller selv hjelper, ikke blir straffeforfulgt. I tillegg foreslår vi at bruk og besittelse av narkotika slettes fra rullebladet etter tre år, hvis man ikke har nye straffbare forhold.

Den barmhjertige samaritan er en lignelse i Bibelen som har gitt navn til tilsvarende lover internasjonalt.

- Arbeiderpartiets landsmøte har vedtatt en rusreform som viderefører vårt arbeid med å avstigmatisere og å styrke helsetjenesten for denne gruppen som ikke er basert på fordommer og moralisme. At Høyre etter åtte år i regjering nå ønsker å være pådriver mer enn bremsekloss er bra. Men det betyr også at vi har tapt tid og viktig innsats for rusavhengige, sier Kjerkol.

- Ikke Erna og Jonas

Helsepolitisk talsperson Sveinung Stensland minner Arbeiderpartiet på at forslagene de nå kommer med allerede ville vært kvittert ut hvis de støttet regjeringens forslag til rusreform.

- Det er ikke rart statsministerens store engasjement for rusfeltet faller Ap tungt for brystet, all den tid det var en rød torpedo fra Jonas som senket rusreformen. Men rusdebatten handler ikke om Erna og Jonas, den handler om de som trenger hjelp og ikke straff, sier Stensland.

Han minner på at regjeringen har redusert antall hjemløse, halvert ventetiden i tverrfaglig spesialisert behandling (TSB) for rusavhengige og gjennomført en stor opptrapping for rusfeltet.

- Vi vil mer og styrker rusfeltet i vårt nye partiprogram. Vi roper varsko når Ap vil fjerne fritt behandlingsvalg, noe som vil ramme dem som vil ut av rusen aller mest. Forslagene Ap kommer med her tvinger seg frem fordi de ikke stiller seg bak rusreformen, sier Stensland.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer