HELT UENIGE: De to rødgrønne statsrådene er helt uenig i hvor mye mer av permisjonstida fedrene skal få. Mens SVs barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken tar varmt i mot Aps fraksjon i Arbeids- og sosialkomiteen om å todele foreldrepermisjonen, er hans forgjenger Anniken Huitfeldt (Ap) klart imot forslaget. Her overleverer den tidligere barne- og likestillingsministeren statsrådstolen til Lysbakken. Foto: NTB scanpix
HELT UENIGE: De to rødgrønne statsrådene er helt uenig i hvor mye mer av permisjonstida fedrene skal få. Mens SVs barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken tar varmt i mot Aps fraksjon i Arbeids- og sosialkomiteen om å todele foreldrepermisjonen, er hans forgjenger Anniken Huitfeldt (Ap) klart imot forslaget. Her overleverer den tidligere barne- og likestillingsministeren statsrådstolen til Lysbakken. Foto: NTB scanpixVis mer

Ap-forslag skaper pappa-strid

De to statsrådene Audun Lysbakken og Anniken Huitfeldt er helt uenige om hvor mye mer permisjonstid pappa skal få.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Til høsten skal regjeringen legge fram en stortingsmelding om likelønn. Nå varsler barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken at han vil komme med et nytt forslag til fordeling av foreldrepermisjonen.

Da lover han å lytte til Anette Trettebergstuen og de andre i Aps fraksjon som i går gikk ut i Dagbladet og mente en todeling av foreldrepermisjonen vil være det beste for å få til likestilling mellom mor og far, og dermed også likelønn.

For tredeling
Fra opposisjonen var det skarp kritikk å få. Frp, Høyre og KrF frykter konsekvensen av de «klåfingra barnepikene i Ap».

Men nå tar SV-statsråd Audun Lysbakken mot forslaget med åpne armer.

- Jeg er veldig glad for at Ap har et sterkt engasjement for mer pappapermisjon. Slikt sett er jeg glad for dette forslaget, sier han.

Selv har han lenge vært forkjemper for en tredeling av foreldrepermisjonen.

- Det er ett av mine viktigste politiske mål å få til en mer likestilt foreldrepermisjonsordning. Hvis vi skal få til en likere fordeling av ansvaret i hjemmet, og dermed likere muligheter i arbeidslivet, må vi sette av mer tid til pappa, sier han.

Ny fordeling
Lysbakken varsler at han har tenkt å legge fram forslag til en ny deling av foreldrepermisjonen når han til høsten kommer med en stortingsmelding på likelønn.

- Jeg går nå igjennom hele ordningen med et mål om å få til en enklere ordning hvor vi gir mer tid til far, og gir flere fedre rett til uttak. Jeg skal lytte til Ap-fraksjonens forslag. Men det er for tidlig å si hva vi lander på. Alle de tre regjeringspartiene er opptatt av å gi mer tid til far, sier han.

Imot forslagetMen Lysbakkens forgjenger og regjeringskollega er ikke enig i at den rødgrønne regjeringen bør vurdere en todeling eller en tredeling av permisjonstida.

Tidligere barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt legger ikke skjul på at hun er imot forslaget fra sine partifeller i Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

- Jeg kommer ikke til å støtte forslaget. Jeg frykter det kommer til å redusere kvinners sjanser i arbeidslivet. Flertallet av kvinner som natt-ammer har på dette tidspunktet har det ganske slitsomt. Kvinner er veldig forskjellige når de natt-ammer. Noen sover som en stein og pumper seg, mens andre sliter med å få sove. Nettopp fordi kvinner er så forskjellige, så tror jeg en slik modell ikke vil fungere, sier Huitfeldt, som synes det er bra med mye trøkk på debatten om foreldrepermisjon.

- Det bidrar til økt fokus på pappakvoten, noe som igjen har bidratt til at vi har utvidet pappakvoten, sier lederen av Aps kvinnenettverket.