- BRENDE HAR ET POENG:  - Den situasjonen vi har i forhold til Kina er ikke bra. Det er alvorlig for Norge. Brende har et poeng. Det er derfor dette er så vanskelig nå. Det har det ikke vært før, sier Ap's Marianne Aasen i Stortingets Tibetkomité. Hun skal selv møte Dalai Lama når han kommer til Norge i mai, men vil ikke mene noe om hva en Ap-ledet regjering hadde gjort. Foto: Erlend Aas / Scanpix
- BRENDE HAR ET POENG: - Den situasjonen vi har i forhold til Kina er ikke bra. Det er alvorlig for Norge. Brende har et poeng. Det er derfor dette er så vanskelig nå. Det har det ikke vært før, sier Ap's Marianne Aasen i Stortingets Tibetkomité. Hun skal selv møte Dalai Lama når han kommer til Norge i mai, men vil ikke mene noe om hva en Ap-ledet regjering hadde gjort. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

Ap forstår Brendes Lama-dilemma

Aps Marianne Aasen vil ikke mene noe om Ap i regjering hadde møtte Dalai Lama nå. Støre er taus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ap's Marianne Aasen, som sitter i Tibetkomiteen, er en av flere stortingsrepresentanter som skal treffe Dalai Lama når han kommer til Norge 7.-9.mai.

- Jeg mener det er riktig å gjøre som det jeg gjør, å møte Dalai Lama som stortingsrepresentant. Det er det en selvfølge at man skal kunne gjøre.

- Vil ikke synse
- Men hva ville Ap gjort om dere var i regjeringen nå? Hadde Ap's statminister eller utenriksminister møtt ham?

- Jeg har ikke lyst til å ha noen meninger om hva en Ap-regjering ville gjort. Jeg kjenner ikke til de vurderingene som er gjort, og synes derfor det er vanskelig å synse om hva en norsk regjering til syvende og sist må gjøre.
- Forstår dilemmaet Aasen legger ikke skjul på at hun synes det er langt mer vanskeligere situasjon da statsminister Kjell Magne Bondevik møtte Dalai Lama i 2005.

- Jeg forstår at det er et dilemma. Det er det klokt å innrømme. Det er ikke noen god situasjon å ikke være i dialog med Kina. Ofte er politikk dilemmaer, og her blir det veldig satt på spissen. Det er et vanskelig standpunkt uansett hva man velger å gjøre i denne situasjonen.

- Har et poeng Siden tildelingen av Nobels fredspris til den kinesiske menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo i 2010 har ikke Kina eller Norge møttes én eneste gang til samtaler, ifølge utenriksminister Børge Brende i dagens spørretime i Stortinget

- Den situasjonen vi har i forhold til Kina er ikke bra. Det er alvorlig for Norge. Brende har et poeng. Det er derfor dette er så vanskelig nå. Det har det ikke vært før. Det som er viktig og riktig er at Stortingets representanter som enkeltpersoner møter dem vi vil. Det står vi helt fritt til.

- Ikke Norges ansvar Samtidig understreker Aasen at det ikke er Norges regjering som deler ut fredsprisen.

- Dette er ikke den norske regjeringens ansvar. Vi har gjort det klinkende klart for alle at det er en egen Nobelkomite. Det er ikke noen grunn til å straffe Norge for noe en Nobelkomite gjør, sier hun.

- Hva synes du om Brendes opptreden i spørretimen i dag?

- Han svarer jo ikke på hva det alle lurer på: Hva regjeringen vil gjøre. Vi venter alle i spenning på hva de bestemmer seg for, sier Aasen.

Ifølge Ap's kommunikasjonssjef Sindre Beyer vil tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre ikke kommentere saken.