APs redningsaksjon i tolvte time:

Ap føyer seg i enda et folkeopprør

På en uke har Ap sendt nye signaler om Andøya og deponi i Brevik. Nå bøyer de seg for folkemeningen mot beredskapssenteret i Oppegård.

VALGBODEN: Jonas Gahr Støre (Ap) var i dag i Dagbladets valgbod. Her ble han spurt ut som familiearven og formueskatten. Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Etter å ha rast på meningsmålingene i sommer, står Ap i fare for å miste en rekke viktige mandater i Stortingsvalget.

I fem fylker er situasjonen spesielt kritisk for partiet: Nordland, Vest-Agder, Telemark, Oslo og Akershus.

Den siste uka har Ap sendt nye signaler om lokalt omstridte prosjekter i tre av de fem fylkene.

Ifølge Ap-leder Jonas Gahr Støre, er det tilfeldig at dette skjer i fylker der Ap står i fare for å miste mandater.

- Ja, det er tilfeldig, men det er ikke tilfeldig at det skjer i en valgkamp hvor spørsmål kommer helt naturlig og legitimt fra befolkningen. De vil vite hva holdningen til AP er, men på alle disse områdene har Ap ment dette også tidligere, og vi har gjentatt det nå, sier Støre.

- Dette er ikke desperasjon fra Ap helt på tampen av valgkampen?

- På ingen måte.

Flystasjon og avfallsdepo

I Dagbladets valgbod på tirsdag, åpnet Espen Barth Eide, stortingskandidat for Ap og tidligere forsvarsminister, for omkamp om Andøya flystasjon.

Nyheten faller i god jord i Nordland, hvor den planlagte nedleggelsen av flystasjonen, har vakt sterke følelser.

Dette er også et av fylkene der Ap står i fare for å miste mandat.

Dagen etter gikk Jonas Gahr Støre ut i NRK og garanterte at det ikke ville bli et nasjonalt deponi for farlig avfall i Brevik.

Det har vært stor lokal motstand mot deponiet i Telemark, et fylke der et viktig direktemandater kan ryke.

Føyer seg

Nå føyer Ap seg i enda et folkeopprør. Mandag kom de med et løfte til lokale protestgruppa «Stopp støyen» som kjemper for å få bygget inn skytebanene på det planlagte nasjonale beredskapssenteret på Taraldrud.

Taraldrud ligger i Ski kommune, i Akershus, der Ap har sitt fulle hyre med å forsvare femtemandatet sitt mot et Frp på vei opp.

- Nå kan jeg fastslå at vi i Ap vil bygge inn mer, kunngjorde ordfører Tuva Moflag, ifølge Østlandets blad. da hun mandag møtte naboene på Akershus, sammen med listetopper fra Akershus-Arbeiderparti som Anniken Huitfeldt og AUF-leder Mani Hussaini på Taraldrud.

Frykter utsettelse

Prosjektansvarlig og fagdirektør i justisdepartementet Terje Johnsen, frykter det vil bety en kraftig utsettelse.

- Om skytebanene skal bygges inn, mer eller mindre, vil det bety minst to års utsettelse, mener han.

Det samme gjelder om Ap vil bygge inn hele anlegget.

Nestleder i Ap Hadia Tajik lover at beredskapssenteret ikke skal bli forsinket.

- Arbeiderpartiet har hele tiden vært tydelige på at vi vil ha beredskapssenteret bygget, at det skal skje så fort som mulig, og med hensyn til naboene, sier hun.

Akkurat hva Ap vil gjøre med skytebanen er imidlertid uklart.

- Vi vil ta hensyn til naboene, men det er umulig for oss å ta stilling til hvilke tiltak som kan gjennomføres ettersom FrP etter 4 år enda ikke har klart å legge frem planer for det nye beredskapssenteret, sier Tajik.

- Håp om at det ikke er avgjort

At skytebanen skal bygges inn er imidlertid inntrykke «Stopp Støyen» sitter med etter møtet.

- De lovet ikke et hermetisk lukket bygg, men å gjøre det de kan. Det var snakk om å bygge inn skytebanen mer først og fremst, sier Andreas Haug, talsperson for Stopp Støyen, som nå er optimist.

- Arbeiderpartiet har hele tiden vært imøtekommende, men har sagt at de ikke kan love noe de ikke kan holde. Når de først sier noe så mener de det, det virker veloverveid. Dette gir oss håp om at dette ikke er avgjort, selv om justisdepartementet sier at det er det, sier Haug.

Frp krever svar

Justisminister Per-Willy Amundsen sier han er overrasket over Arbeiderpartiet.

- I den debatt med Hadia Tajik for bare to uker siden fikk jeg en helt tydelig tilbakemelding om at dette stiller vi oss bak. Det satte jeg pris på, det var den avklaringen vi trengte. Vi vil ha dette på plass så raskt som mulig. Hvis det er riktig at de nå har snudd, er det veldig alvorlig, mener justisministeren.

KREVER AVKLARING: Justisminister Per-Willy Amundsen mener Ap må klargjøre hvor de står spørsmålet om beredskapssenter. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
KREVER AVKLARING: Justisminister Per-Willy Amundsen mener Ap må klargjøre hvor de står spørsmålet om beredskapssenter. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

- Det virker som de har litt panikk. De velger å gjøre politiske stunt for å sikre seg stemmer som kan få helt uoversiktlige virkninger, sier Amundsen som mener Ap-ledelsen må klarerer hva de mener.

- Enten må Ap gå ut og si at de skal utsette beredskapssenteret, eller de må korrigere lokalpolitikerne i Akershus. De må klargjøre hva som egentlig er Aps linje. Er de for å bygge, da kan vi sette spaden i jorda neste år, sier han.

Jonas: - Har ikke snudd

Ap-leder Jonas Gahr Støre nekter imidlertid for at hans parti har snudd eller moderert seg i noen av de tre sakene.

- Det vil jeg avvise. Hvis du ser Andøya, så var det Ap som fikk inn i vedtaket at vi skulle være trygge på tallgrunnlaget. Her har regjeringen kommet med uklare meldinger, det har kommet ny informasjon, og det er helt naturlig at en ny regjering går inn og gjennomgår det slik at planene kan gjennomføres som forutsatt, sier Støre.

- På Taraldsrud er vi opptatt av å ha en god prosess med befolkningen, og å sikre fremdriften. Ap tar til etteretning at det er den tomta regjeringa har valgt, at den har søkt regulering, men man skal lytte behørig til befolkningens krav til både trygghet og støyregulering, samtidig som fremdriften opprettholdes, sier han.

ROTETE: Sindre Finnes synes selv det var litt for rotete da Dagbladet besøkte han og kona Erna Solberg i 2013. Under Dagbladets valgbod forteller han mer om omstendighetene rundt bildet. Video: Dagbladet. Foto: Thomas Rasmus Skaug. Foto fra 2013: Adrian Øhrn Johansen. Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer