ADVARER:  - En ensidig norsk boikott av Ryanair vil ramme Moss lufthavn, Rygge. Samtidig spørs det hvor mye man greier man å bevege selskapet med det, sier fylkesordfører Ole Haabeth i Østfold til Dagbladet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
ADVARER: - En ensidig norsk boikott av Ryanair vil ramme Moss lufthavn, Rygge. Samtidig spørs det hvor mye man greier man å bevege selskapet med det, sier fylkesordfører Ole Haabeth i Østfold til Dagbladet. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Ap-fylkesordfører advarer mot Ryanair-boikott

- Vil ramme Moss, advarer fylkesordføreren i Østfold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste dagene har det kommet fram en rekke påstander om elendige arbeidsforhold i det irske lavprisselskapet.

LO og andre fagforeninger boikotter Ryanair på grunn av de ansattes arbeidsforhold, og AUF oppfordrer til en folkelig boikott av selskapet. 

Onsdag fortalte også statsminister Jens Stoltenberg (Ap) at han aldri har fløyet med Ryanair og heller ikke kommer til å gjøre det.
 

Advarer mot boikott Men alle i Ap er ikke like ivrige etter å boikotte det utskjelte lavprisselskapet. 

- Det må være hans valg, sier Ap-fylkesordføreren i Østfold, Ole Haabeth, om statsministerens Ryanair-løfte.

Overfor Dagbladet gjør han det klart at en utbredt boikott av Ryanair i Norge vil ramme Moss lufhavn, Rygge - en flyplass som østfoldingene har brukt mye ressurser på å etablere.

- Samtidig spørs det hvor mye man greier man å bevege selskapet med det. Den typen virksomhet er det best å arbeide internasjonalt med, sier han.

Han understreker at det som er kommet fram så langt, bare er påstander.

- Min holdning er at det ikke er fylkeskommunens oppgave å håndheve norsk lov eller bestemme hvorvidt det er norsk eller irsk lov som gjelder. Når de myndighetene som har det som sin oppgave, fastslår hva som er rett, regner jeg med at selskapet retter seg etter det, fortsetter fylkesordføreren.  

Han legger til at han fullt ut forstår at fagforeningenes engasjement i saken. 
 

Har ikke gjennomført tilsyn I dag skriver Dagens Næringsliv at Luftfartstilsynet lenge ikke visste at de skulle føre tilsyn med Ryanair på Rygge. Først i februar i år fikk nemlig Luftfartstilsynet bekrefet at Ryanair faktisk har en base på lufthavnen.

SER RØDT: Rødt-leder Bjørnar Moxnes reager kraftig på fylkesordførerens uttalelser. - Har han ryggrad elller ikke? spør han.
SER RØDT: Rødt-leder Bjørnar Moxnes reager kraftig på fylkesordførerens uttalelser. - Har han ryggrad elller ikke? spør han. Vis mer

- Det veldig rart. Det har vært kjent i hvert fall i over ett år. Men, som sagt, jeg forutsetter at de ansvarlige myndighetene gjør jobben sin, sier Haabeth.

At Ryanair har base på Rygge, kan bli avgjørende i juridisk forstand:

- Så lenge selskapet har en base med fly stasjonet i Norge og de ansatte om bord oppholder seg i Norge utover lovpålagt nedhviling, så er de omfattet av norsk arbeidsmiljølovgivning, slår samferdselsminister Marit Arnsatad fast overfor DN.

Hittil har ikke fagtilsynet gjennomført noen tilsyn med Ryanair på Rygge. Dette til tross for at Luftfartstilsynet allerede i 2011 ble varslet om at Ryanair-ansatte med tilhold på Rygge tjener så dårlig at de er tvunget til be veldedighetsorganisasjoner om mat, ifølge Dagsavisen. 

Nå lover imidlertid Luftfarsttilsynet at de også skal ta turen innom Rygge.

- I løpet av 2013 har vi planlagt 13 stedlige tilsyn, og ett av dem vil bli hos Ryainair ppå Rygge, sier kommunikasjonsdirektør Tor O. Iversen i Luftfartstilsynet til DN.
    
- Slavekontrakter Tirsdag ble det kjent at den tidligere Ryanair-flyvertinnen Alessandra Cocca går til sak mot det irske selskapet etter at hun ble sagt opp kort tid før den ett år lange prøvetiden gikk ut.

Cocca er den første i Europa som åpent utfordrer lavprisgiganten og toppsjef Michael O'Leary, ifølge YS-forbundet Parat, som bidrar juridisk til søksmålet.

Flere medier skrev tirsdag om det fagforeningen betrakter som regelrette slavekontrakter i Ryanair.

Kabinansatte tjener 122 kroner timen, får lønnstrekk for alt fravær, også sykdom, og kan pålegges fire ukers ubetalt permisjon for å møte selskapets behov for å nedbemanne i lavsesong. Ryanair blir dessuten beskyldt for å ha unndratt seg skatteplikt i Norge.

Ryanair-sjefen avviser all kritkk:

- Det vil aldri skje at vi blir nødt til å møte for noen norsk domstol. Saken vil bli avvist. Anklagene mot oss er uten rot i virkeligheten, og dessuten er det hevet over tvil at vi og våre ansatte må forholde oss til irske lover og regler også ved vår base på Rygge i Norge, sier Ryansair-sjef Michael O'Leary til NTB.

- Min påstand er at du ikke i noe fritt, vestlig land kan ha folk på slavekontrakt. Vi har 8.500 ansatte som frivillig jobber for oss. I tillegg har vi - i dette øyeblikk - 5.000 personer på venteliste som gjerne vil begynne i jobb hos oss, inkludert fra SAS. Det faller på sin egen urimelighet å si at vi tilbyr slavekontrakter, fortsetter han.

Tidligere i vår bestemte Storebrand seg for å ekskludere Ryanair fra sin investeringsportefølje. I tillegg får ikke lenger Storebrand-ansatte fly med Ryanair i jobbsammenheng.