Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Ap går for ekstraordinært landsmøte i juni

Eneste sak på landsmøte blir valg av ny partileder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dermed blir det ikke valg av ny nestleder nå. Mange har gitt uttrykk for at de ønsker seg en ny nestleder i Ap samtidig med at partiet velger Jens Stoltenbergs arvtager.

Helga blir sittende Både Hadia Tajik og Trond Giske er nevnt som to av de heteste kandidatene. I Dagbladet rundspørring i dag er det et klart flertall blant Ap's lokalpolitikere som ønsker seg Hadia Tajik som ny nestleder.

Men nå blir Helga Pedersen altså sittende fram til det ordinære landsmøte neste år. Hun har avklart i dag at hun ikke er kandidat til ledervervet.

Det ble klart da Ap's landsstyremøte i dag i Folkets hus vedtok enstemmig å innkalle til et ekstraordinært landsmøte med bare en sak på dagsorden. På et møte tidligere i dag gjorde Ap's sentralstyre det samme enstemmige vedtaket.

- Skikkelig Bare valg av ny leder står på dagsorden når Arbeiderpartiet samles til ekstraordinært landsmøte 14.juni. Jonas Gahr Støre er den mest opplagte arvtageren til Jens Stoltenberg.

- Jeg syns det var skikkelig. Arbeiderpartiet har aldri vært i denne situasjonen før, men vi la et løp basert på lignende situasjoner, sier Jonas Gahr Støre til Dagbladet om vedtaket.
På spørsmål om Støre selv stiller som leder, sier han følgende:

- Nå har vi fått en valgkomite, som skal drøfte sånne spørsmål. Så jeg tror jeg følge den oppmerkede løypa.

Da avtroppende partileder Jens Stoltenberg ankom Folkets Hus i dag formiddag, trakk han fram at det er et samlet parti som nå skal velge hans etterfølger. Det samme gjorde Trond Giske.

- Arbeiderpartiet er utrolig samlet og harmonisk, sa han på vei inn til landstyremøtet i dag.

- Valgt til 2015 Da dagens nestleder, Helga Pedersen, sa at sentralstyret er enig om hvordan partiet bør håndtere lederskiftet, og gjentok det hun har sagt et par ganger siden Stoltenberg offentliggjorde sin forestående avgang:

-  Jeg er valgt som nestleder fram til landsmøtet i 2015.

Alle i partiet er imidlertid ikke helt enige med partiledelsen. En rundspørring Dagbladet har gjort blant Ap's lokalpolitikere viser at 30,2 prosent av de 212 som har besvart mener det ikke er nødvendig med et ekstraordinært landsmøte.

I stedet mener de at Ap kan leve godt med dagens nestleder, Helga Pedersen, som leder fram til det ordinære landsmøte neste år.

Blant de som har besvart rundspørringen er 74 kommunestyrerepresentanter og 57 kommunestyrerepresentanter. I tillegg er 66 av dem blant Ap's ordførere landet over. 38 av dem er også lokallagsledere i partiet.

Hadia mest populær Også blant Ap's lokalpolitikere er det et klart flertall for at Ap nå trenger et ekstraordinært landsmøte nå i år. Hele 69,8 prosent mener partiet må velge en ny leder for det neste ordinære landsmøte.

Men i Dagbladets rundspørring er det et klart flertall som ønsker seg Hadia Tajik som ny nestleder i partiet.

Hele 49,8 prosent mener Tajik bør bli ny nestleder, mener 39,5 prosent at dagens nestleder Helga Pedersen bør fortsette i vervet.

Trond Giske får støtte blant 33,7 prosent av Ap's lokale politikere. Rundspørringen viser også at et lite flertall på 44 prosent ønsker at partiledelsen utvides til to nestledere.