FELLES: Programkomiteen i AP vil at både stortingsvalg og kommunevalg skal være på same dag. Illustrasjonsfoto Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX
FELLES: Programkomiteen i AP vil at både stortingsvalg og kommunevalg skal være på same dag. Illustrasjonsfoto Jarl Fr. Erichsen / SCANPIXVis mer

Ap går inn for felles valgdag

Men forslaget er kontroversielt innad i partiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Programkomiteen i Arbeiderpartiet foreslår å innføre felles valgdag for lokalvalg og stortingsvalg i 2013. Men forslaget er kontroversielt innad i partiet.

Forslaget er med i programforslaget som presenteres torsdag.

- Felles valgdag vil øke den lave valgdeltakelsen i lokalvalg, som er et demokratisk problem i Norge. Det vil styrke legitimiteten til lokaldemokratiet og alle de viktige beslutningene som tas her, sier programkomiteens leder Helga Pedersen til Kommunal Rapport.

Det var etter lokalvalget i 2007 at Aps partisekretær Martin Kolberg ba partiet ta diskusjonen om felles valgdag.

Men alle er ikke enige i denne endringen innad i partiet. Et mindretall på tre i programkomiteen går imot forslaget, inkludert AUF-leder Martin Henriksen.

- AUF er imot felles valgdag fordi det vil sette lokalvalget i skyggen av stortingsvalget, sier Henriksen.

Han mener også det er negativt at velgerne får stille politikerne til ansvar så sjelden som hvert fjerde år.

Helga Pedersen er optimistisk både til å få forslaget gjennom i eget parti under landsmøtet i mai, og til å få forslaget vedtatt i Stortinget, selv om det så langt kun er Fremskrittspartiet som har foreslått det i sitt program for kommende periode.

(NTB)