<strong>OBLIGATORISK:</strong> Et knapt flertall stemte for obligatorisk barnevaksinasjon mot meslinger på Arbeiderpartiets landsmøte. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
OBLIGATORISK: Et knapt flertall stemte for obligatorisk barnevaksinasjon mot meslinger på Arbeiderpartiets landsmøte. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Ap går inn for obligatorisk vaksine mot meslinger

Det går fram av partiets nye helsedokument, som ble vedtatt av et knapt flertall lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Et knapt flertall stemte for prøveprosjekt i Oslo med obligatorisk barnevaksinering mot meslinger, på Arbeiderpartiets landsmøte lørdag.

Oslo-benken har kjempet hardt for å få landsmøtets støtte. Men Aps helsepolitiske talsmann på Stortinget Torgeir Micaelsen sa fredag til landsmøtet at han mener forslaget er for drastisk. 

Ap ønsker i tillegg at foreldre til barn som mangler vaksiner, skal få brev fra kommunene, som også oppfordres til å arrangere åpne vaksinasjonsdager der barn og unge kan komme og få de vaksinene de mangler. Også fastleger og barnehager bør aktivt oppfordre til vaksinasjon, heter det i dokumentet.
Ja til homofile blodgivere Partiet ønsker at menn som har sex med menn, skal kunne bli blodgivere på lik linje med resten av befolkningen. Også homofile bør kunne vurderes som blodgivere, heter det i helsedokumentet som er ventet å bli vedtatt på Aps landsmøte lørdag. 

Grundig testing av blodet og kriterier som reduserer smittefaren, skal gi alle sikkerhet for at det blodet de mottar er trygt, heter det i dokumentet. 

Ja til taxfree Et annet forslag som har blitt lagt frem under helgens landsmøte er at Vinmonopolet tar over driften av taxfreebutikkene når dagens avtale løper ut i 2022. Arbeiderpartiet vil altså ikke gå inn for å avvikle taxfreeordningen, slik partiets helseutvalg har foreslått.

Partiet ønsker også å nedtone taxfreeområdene slik at alkohol ikke er en påtrengende del under passasjerenes ferd gjennom flyplassene, heter det i uttalelsen.  
Frukt og grønt i skolen Frukt og grønt, skolemat og en times fysisk aktivitet om dagen. Det er hva Arbeiderpartiet vil tilby norske elever.

- Gratis skolefrukt gir varig økt inntak av frukt og grønt hos barn og unge. Elevene etablerer sunnere vaner som de tar med seg videre i livet, heter det i en uttalelse som landsmøtet i Arbeiderpartiet vil samle seg om lørdag. 

En skolematordning bør også innføres, ifølge Ap. Det omstridte forslaget om å finansiere dette ved kutt i barnetrygden er droppet.

- Vi ser for oss et enkelt måltid — gjerne brødmåltid — som tilbys elevene i løpet av skoledagen, står det i innstillingen.En times fysisk aktivitet om dagen inngår også i det Arbeiderpartiet kaller en «helhetlig skoledag». Ap tar også til orde for å sikre svømmeundervisning til alle barn og unge.

Heroin til rusavhengige Arbeiderpartiet går inn for et prøveprosjekt med å gi gratis heroin til tunge rusmisbrukere. De mener det må ligge medisinske og ikke politiske vurderinger til grunn for medikamenter som brukes i helsehjelp til rusavhengige, og går inn for oppstart av heroinassistert behandling i en kontrollert studie. 

- Vi klarte det, Thorvald, var Aps ordførerkandidat i Oslo Tone Tellevik Dahls gledesutbrudd fra talerstolen i Folkets Hus like etter at Arbeiderpartiets landsmøte hadde fattet det historiske vedtaket.

Ap-veteran Thorvald Stoltenberg har lenge kjempet for at heroin må benyttes i behandlingen av tunge rusavhengige.    Billigere tannlege Arbeiderpartiet vil sikre alle mot store tannlegeutgifter gjennom å innføre et tak for egenbetaling og la staten ta 75 prosent av de overskytende utgiftene. Det går fram av utkastet til partiets helsedokument, som skal vedtas av landsmøtet senere lørdag. 

Hvor grensen for egenbetaling skal gå, framgår imidlertid ikke. 

Partiet vil også vurdere om et slikt tak er det tiltaket som møter behovet best. Ap vil i tillegg utvide rabattordningen for ungdom til å omfatte flere årskull, og skjerme personer med svak økonomi og dårlig tannhelse mot store tannlegeutgifter. Før landsmøtet kom det fram at grasrota i partiet er skuffet over hvordan partiledelsen har fulgt opp tidligere landsmøtevedtak om å sidestille tannhelse med øvrige helsetjenester, som dekkes av folketrygden. Lovfestet aktivitetstilbud til demente Pleietrengende eldre skal i større grad få bestemme hva hjemmetjenesten skal brukes til, mener Arbeiderpartiet. Samtidig tar de til orde for en forpliktende opptrappingsplan for demensomsorg. Konkret ser partiet for seg at kommunene får lovfestet plikt til å tilby et dagaktivitetstilbud til demente som bor hjemme. 

Ap åpner også for en minstenorm for legedekning ved sykehjem og ber om at det legges bedre til rette for at syke og eldre kan få dø hjemme dersom de ønsker det.

(NTB) 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer