ØKER: Arbeiderpartiet og Miljøpartiet De Grønne går mest fram på en partimåling som Norfakta har utført for Nationen og Klassekampen. Høyre og Fremskrittspartiet faller. Her ved Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ØKER: Arbeiderpartiet og Miljøpartiet De Grønne går mest fram på en partimåling som Norfakta har utført for Nationen og Klassekampen. Høyre og Fremskrittspartiet faller. Her ved Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Ap går mest fram på ny partimåling. Nedgang for Høyre og FrP

Ifølge meningsmåling utført av Norfakta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiet og Miljøpartiet De Grønne går mest fram på en partimåling som Norfakta har utført for Nationen og Klassekampen. Høyre og Fremskrittspartiet faller.

Arbeiderpartiet går fram 4,2 prosentpoeng til 35,9 prosent på målingen, sammenlignet med resultatet fra kommunevalget i 2011.

Høyre faller 3,4 prosentpoeng til 24,6 prosent. Frps tilbakegang er på 1,5 prosentpoeng, til en oppslutning på 9,9 prosent. Venstre taper også terreng, ned 0,9 prosentpoeng til 5,4 prosent.

Miljøpartiet De Grønne går fram 3,5 prosentpoeng til 4,4 prosent.

For de øvrige partiene er endringene små - både Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti ligger på samme nivå som de gjorde i kommunevalget.

Valgforsker Svein Tuastad ved Universitetet i Stavanger mener MDG er i ferd med å bli store i lokalpolitikken, og han betegner dette som et historisk skifte.

- Det er historisk sus over et nytt parti som markerer seg som ledende i det som kanskje blir en av de aller viktigste sakene de neste ti årene. Det vil også peke fram mot stortingsvalget, sier Tuastad til Nationen.

Hvis MDG regnes for å tilhøre venstresiden, vil MDG, Rødt og SV få til sammen 10,3 prosent, noe som utgjør seks stortingsmandater, hvis målingen hadde vært valgresultat, skriver Klassekampen.

Det får SVs tidligere partisekretær Silje Schei Tveitdal til å uttale at en samling av de tre partiene på lang sikt kanskje kan være bra for norsk politikk.

(NTB)