Skolevalget 2021

Ap går mest tilbake - men er fortsatt størst

Frp, Venstre og SV går mest fram i årets skolevalg. Arbeiderpartiet er fortsatt størst, til tross for kraftig tilbakegang.

SKOLEVALG: Frp, Venstre og SV går mest fram i årets skolevalg. Arbeiderpartiet er fortsatt størst, til tross for kraftig tilbakegang. Programleder: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Kommentator: Marie Simonsen / Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norsk senter for forskningsdata (NSD), meldte i etterkant av valgresultatet om en regnefeil som gjør at den beregnede mandatfordelingen på fylkesnivå ikke er riktig. Ifølge en egen beregning utført av Poll of polls for VG får de rødgrønne partiene Ap, SV og Sp 81 mandater, og ikke 88 mandater og flertall, slik NSD beregnet.

MDG får 11 mandater, ikke seks, og Høyre, Frp, Rødt og Venstre får også flere mandater med Poll of polls beregninger. Resultatene fra 12 av de 393 påmeldte skolene er heller ikke tatt med. NSC Beklager feilen, og opplyser at tallene skal gjennomgås på nytt onsdag. Det endelige resultatet blir lagt fram fredag.

Resultatet fra årets skolevalg er klart. Arbeiderpartiet er fremdeles klart størst i skolevalget, men går også mest tilbake av partiene på Stortinget.

Frp, Venstre og SV går mest fram.

SV-leder Audun Lysbakken er strålende fornøyd med resultatet.

- SV er vinneren i skolevalget. Framtiden viser vei, sier Lysbakken til Dagbladet.

Han roser ungdomspartiet, og sier at SV er klare for et «jordskjelv av et stortingsvalg».

- Skolevalg pleier alltid å være en pekepinn på hvor stortingsvalget er på vei. Dette fantastiske valget peker på, som jeg har sagt før, at SV kan bli den store overraskelsen i dette valget, fortsetter han.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

Frp med størst framgang

Frp går mest fram av alle partiene. Med en oppslutning på 13,9 prosent er de nest største parti, og går de fram hele 3,6 prosentpoeng fra skolevalget i 2017.

- Dette er helt vilt!, skriver partileder Sylvi Listhaug i en sms.

- Jeg er utrolig stolt av alle ungdommene som har reist land og strand på steintøffe skoledebatter. De har ikke latt seg vippe av pinnen. Det er så herlig.

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn slår fast at dette er tidenes skolevalg for Venstre.

- Vi har aldri gjort det så bra før. Dette lover ekstremt bra for valget, sier Rotevatn.

Til tross for både Frp og Venstres framgang, ender årets skolevalg med rødgrønt flertall. Til sammen får Ap, SV, SP, MDG og Rødt 54,6 prosent oppslutning.

Stemmene fordeler seg slik:

Jubel hos AUF

- Det er historisk. AUF og Ap er det eneste partiet som har vunnet skolevalget fire år på rad. Det at vi igjen er størst blant norske skoleelever, tar vi som et bevis på at unge ønsker seg en ny Ap-ledet regjering med Jonas som statsminister, sier AUF-leder Astrid Hoem til NRK Dagsrevyen fra ungdomspartiets valgvake.

Ap-leder Jonas Gahr Støre kaller resultatet en «utrolig inspirasjon».

STØRSTE PARTI: Ap-leder Jonas Gahr Stre og AUF-leder Astrid Hoem på partiets skolevalgvake tirsdag kveld. Foto: Javad M. Parsa / NTB
STØRSTE PARTI: Ap-leder Jonas Gahr Stre og AUF-leder Astrid Hoem på partiets skolevalgvake tirsdag kveld. Foto: Javad M. Parsa / NTB Vis mer

MDG, som ved forrige skolevalg var landets tredje største parti blant skoleelevene, går tilbake med i underkant av ett prosentpoeng.

- Hvis dette var voksenvalget ville det vært et veldig godt resultat for MDG, sier leder for Grønn Ungdom, Hulda Holtvedt, til statskanalen.

Også Rødt går noe tilbake i årets skolevalg - og ender med en oppslutning på 4,6 prosent.

- Rød Ungdom klarer det som Rødt har som mål å få til i 2021: Få oss over sperregrensa. Dette er inspirerende og vi er veldig takknemlig for å ha Rød Ungdom på vårt lag. De er med og bygger bevegelsen mot forskjells-Norge, sier partisekretær Benedikte Pryneid Hansen til Dagbladet.

Erna: - All grunn til å være stolt

Høyre ender i skolevalget med en oppslutning på 13,5 prosent - en nedgang fra forrige skole-stortingsvalg i 2017. Partiet får lavere oppslutning enn Frp.

Statsminister Erna Solberg er likevel stolt. Hun påpeker at borgerlig side samlet sett går fram, og at Høyre fortsatt er det tredje største partiet.

- Det er det all grunn til å være stolt av. Jeg er i alle fall det, sier Solberg til NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer