Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap gikk inn for veto likevel

Landsmøtet skjøv kompromissforslag til side. Nå er hele regjeringa i mot.

VETO:  Landsmøtet gikk inn for å bruke reservarsjonsretten mot postdirektivet. Foto: Morten Holm / Scanpix
VETO: Landsmøtet gikk inn for å bruke reservarsjonsretten mot postdirektivet. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå bekrefter også statsminister Jens Stoltenberg at regjeringa vil bruke reservasjonsretten i EØS mot postdirektivet.

Nederlag
Selv kommenterer han nederlaget slik:

- Jeg støttet redaksjonskomiteens forslag. Men mange hadde klart vedtak om å bruke reservasjonsretten fra sine fylkesårsmøter. Det er greit, nå følger vi det opp, sier Stoltenberg til Dagbladet og legger til:

- Nå må vi bruke bestemmelsen i EØS-avtalen som gir adgang til reservasjonsrett. Målet var det samme i begge forslag, å sikre landsdekkende posttjenester, enhetsport og seksdagers postombæring.

Ledelsen overkjørt
Etter en lang natt med forhandlinger greide Rigmor Aasrud og Ap-ledelsen likevel ikke å komme Ap-landsmøte i møte. Da forslaget skulle vedtas fikk Rogalands helthetlige endringsforslag et overlegent flertall med 181 stemmer.

Dermed er det klart at Ap ikke vil gå inn for å implementere postdirektivet, og forlanger nå at Ap i regjering går inn for å bruke reservasjonsretten i saken om postdirektivet.

Det har lenge vært klart at mange fylkeslag i Ap har vært i mot postdirektivet. Likevel har man forsøkt seg på et kompromissforslag. I dag tidlig la Rigmor Aasrud fram et forslag hvor Ap-landsmøte lar det være opp til landsstyre å se an regjeringens drøftinger med EU, for så å overlate det til landsstyre å vurdere om man skal bruke reservasjonsretten mot direktivet.

Historisk vedtak
Det ble ikke tilfelle. I stedet gikk landsmøtet inn for å bruke reservasjonsretten mot direktivet nå, og Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre har fått et soleklart mandat fra landsmøte.

Fra før av er SV og Sp i mot postdirektivet. Med dette vedtaket vil det bli første gang at regjeringen benytter seg av den mye omstridte reservasjonsretten. For EU-tilhengere i Ap har det lenge sittet langt inne å benytte seg av nettopp den muligheten.

Kompromiss-forsøk
Tidligere i dag skrev Dagbladet at det kunne ligge an til et kompromiss i en omstridte saken.

Sent i går kveld, under landsmøtefesten, ble redaksjonskomiteen som prøver å finne samlende løsninger på Ap's landsmøte, enige om et kompromiss.

Men da kompromissforslaget skulle opp til behandling kom Rogaland Ap med et helhetlig endringsforslag som konstaterer at Ap vil gå inn for å bruke reservasjonsretten nå, og ikke se an drøftingene i EU.

Desperat forsøk
I et desperat forsøk på å unngå veto mot EUs postdirektiv gikk Jens Stoltenberg og andre partitopper dra delegasjon til delegasjon i går.

Fra før av har et enstemmig LO-sekretariat sagt nei til postdirektivet, og 18 av 19 fylkeslag i Ap har gjort tilsvarende vedtak. I sin hilsningstale til landsmøte torsdag gjentok LO-leder Roar Flåthen LOs standpunkt.

Stoltenberg, Raymond Johansen, fungerende parlamentarisk leder Martin Kolberg og statsråder som Jonas Gahr Støre gikk i går rundt fra fylke til fylke for å prøve å sikre et kompromiss for å unngå et klart veto. Men den gang ei. I stedet gikk partiledelsen på et solid nederlag da både Rogaland Ap og Akershus Ap la fram felles helhetlig endringsforslag.

Forslaget om å gå inn for å bruke reservasjonsretten mot postdirektivet nå, ble vedtatt med et overveldende flertall på 181 stemmer.

- Absurd Venstre mener det er meningsløst å si nei til postdirektivet.

- Arbeiderpartiet sier nei til et direktiv som gir mer konkurranse innen posttjenester, mens Datalagringsdirektivet og omfattende overvåking av alle nordmenn ønsker man velkommen. Det er absurd når LOs interesser settes foran nasjonens, sier nestleder i Venstre, Ola Elvestuen.

- Det er en myte at Postdirektivet vil svekke posttilbudet i Norge. Det er fullt mulig å beholde kvaliteten i postombæringen. Dessuten vil et nei til direktivet innebære svekkede muligheter for Posten til å konkurrere utenfor Norges grenser.

Han reagerer kraftig på at Ap nå sannsynligvis vil bruke reservasjonsretten mot et direktiv som har til formål å øke konkurransen innen posttjenester.

- Dette viser fram samrøret mellom Ap og LO på sitt verste. Det er altså viktigere for denne regjeringen å unngå konkurranse mellom selskaper, enn å unngå overvåking av norske borgere, sier Elvestuen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!