Ap gir gass

Arbeiderpartiet vil ha gasskraftverk i Norge, selv om det betyr økte utslipp av COæ-2å. Det samme vil Høyre og Fremskrittspartiet. Dermed kan det gå mot regjeringskrise dersom Bondevik-regjeringen fortsatt tviholder på sitt nei til gasskraftverk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det må være opp til regjeringen å vurdere om gasskraftsaken ender med regjeringskrise, sier Ap-leder Thorbjørn Jagland.

- Regjeringen har tatt en beslutning vel vitende om at det ikke var flertall for den i Stortinget. Vi ser denne saken på et strengt saklig grunnlag og vil holde fast ved vår politikk slik landsmøtet har vedtatt, sa en seierssikker Jagland i går kveld.

- Fleksibel regjering

- Vi ber ikke om regjeringskrise, men om en ny vurdering av utslippstillatelse. Denne regjeringen har gjentatte ganger vist seg meget fleksibel. Jeg regner med at den vil være det også i denne saken, la nestleder Jens Stoltenberg til.

Med den entusiasmen som både Frp-formann Carl I. Hagen og Høyre-leder Jan Petersen legger for dagen i gasskraft-spørsmålet, ser Ap-lederen lyst på situasjonen. Dette kan være den saken som fører Ap tilbake i regjeringsposisjon, med Jagland som statsminister. Det kan skje i forbindelse med energi- og miljøkomiteens avgivelse av energimeldingen 29. februar.

Det var på Ap's gruppemøte på Stortinget i går ettermiddag at et stort flertall gikk inn for å instruere regjeringen om å tillate gasskraftverk i Norge. At ni medlemmer i Ap's gruppe stemmer imot, legger ikke noen demper på Jaglands glede. Bare ett år tilbake var gasskraft-opposisjonen større innad i Ap's gruppe.

- Det er ikke problematisk at ni stykker i gruppa er uenige. Vi har som oppgave å gjennomføre Ap's flertallssyn, sa Jagland.

- Med gasskraftverk i Norge går de totale utslippene av COæ-2å ned internasjonalt, mens de går opp her i landet. Vi mener regjeringen tok en gal avgjørelse da den gikk mot utbygging, sa Stoltenberg.

- Bedre sak å gå av på
- Bedre sak å gå av på Vis mer

Fritt fram

I gårdagens vedtak opererer partiet med tre punkter knyttet til utbyggingen av gasskraftverk:

  • Massiv satsing på ny teknologi for å redusere utslippene av COæ-2å.
  • Det må arbeides aktivt for å ta i bruk Kyoto-avtalen. Norge bør arbeide for å få til et felles nordisk kvotesystem.
  • Mens man venter på at Kyoto-avtalen trer i kraft, må det gis tillatelse til utbygging av konvensjonelle gasskraftverk - uten andre krav til begrensing av klimagassutslipp enn det som er normalt i andre land. Når Kyoto-avtalen er på plass med kvotesystemer og det hele, må de norske gasskraftverkene tilpasse seg dette regimet.

Ap mener imidlertid at ved en omfattende forskning og utvikling på området, vil man innen den tid ha funnet fram til renseteknologier som reduserer utslippene av klimagasser i stor målestokk.

PLANLAGT UTBYGD: Kårstø, utenfor Haugesund, er et av de stedene Ap og Høyre vil bygge gasskraftverk.