Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oppgjør om økende ulikhet i Stortinget

- Ap gjør debatten om forskjeller smal og liten

- Skjønner godt at Erna ikke vil snakke om skattekutt som ikke har skapt en eneste arbeidsplass, svarer Jonas Gahr Støre.

DEBATT OM LEDIGHET OG ULIKHET: Ap utfordret statsminister Erna Solberg og regjeringen på økte forskjeller, økende ledighet og nedgang i sysselsettingen under trontaledebatten i går og i dag. Solberg mener Ap kommer med innlærte talepunkter og gjør debatten om forskjeller smal. Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Solberg snakker om alt mulig annet fordi milliarder i skattekutt ikke gir nye arbeidsplasser. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
DEBATT OM LEDIGHET OG ULIKHET: Ap utfordret statsminister Erna Solberg og regjeringen på økte forskjeller, økende ledighet og nedgang i sysselsettingen under trontaledebatten i går og i dag. Solberg mener Ap kommer med innlærte talepunkter og gjør debatten om forskjeller smal. Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Solberg snakker om alt mulig annet fordi milliarder i skattekutt ikke gir nye arbeidsplasser. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ledighet og økende forskjeller var et hovedtema i den siste trontaledebatten før stortingsvalget.

Ap-leder Jonas Gahr Støre angrep regjeringen for unnfallenhet overfor rekordhøy ledighet, nedgang i sysselsetting og manglende jobbskaping. Han anklaget regjeringen for å skape større forskjeller gjennom kuttene i formuesskatten, som gir mest til de rike.

- Bare retorikk

Statsminister Erna Solberg avviser kritikken.

- Ap er bare opptatt av skatt. Men det viktigste er å sørge for god skole slik at barn får de nødvendige ressursene til å klare seg framover. Det har å gjøre med at de som har det vanskeligst, får mer hjelp, at barn fra fattige familier har råd til å gå i barnehagene. Sammen med KrF og Venstre har vi sikret at de med lavest inntekt får gratis barnehageplass, og de med litt høyere inntekt, får en stor rabatt.

OPPGJØR: Arbeidsledighet og økende forskjeller var et hovedtema i trontaledebatten. Ap-leder Jonas Gahr Støre mener regjeringens skattekutt for de rikste skaper større forskjeller. Foto: Scanpix
OPPGJØR: Arbeidsledighet og økende forskjeller var et hovedtema i trontaledebatten. Ap-leder Jonas Gahr Støre mener regjeringens skattekutt for de rikste skaper større forskjeller. Foto: Scanpix Vis mer

- Og vi bidrar til tidlig innsats i skolen. Ap gjør diskusjonen om forskjeller smal og liten. Det er bare retorikk, de har ingen strategi som gjør noe med forskjellene. Vi svarer bedre på utfordringene med økte forskjeller enn Ap, sier Solberg til Dagbladet.

- Det er helt feil at vår politikk skaper økte forskjeller og hindrer omstilling. Det er ikke kutt i formueskatten som hindrer omstilling. Lavere selskapsskatt og formuesskatt bidrar til økt vekst og produktivitet i norsk økonomi.

- Ap har ikke tenkt gjennom

- Det viktigste for omstilling er det vi gjør for å løfte voksne som faller utenfor, gi dem påfyll og kompetanse til å delta i arbeidslivet. Det er politiske grep som har betydning. Ap forsøker å skape en diskusjon om begreper de har tenkt lite gjennom innholdsmessig. Derfor viser jeg hva det egentlig dreier seg om, sier Solberg.

Hun sier hun er forbauset over at Ap fortsetter å mene at «små endringer i formueskatten» er avgjørende.

Støre svarer at Erna Solberg snakker om andre ting fordi skattekuttene ikke virker.

- Usosial fordeling

- Når vi tar opp skatt, kvier Erna Solberg seg mot å snakke om sine store, usosiale skattekutt ved å si at ulikhet handler om mye mer. Det gjør ikke skatt mindre viktig. Når man bruker flere milliarder kroner på usosial fordeling, har det betydning, sier Støre.

- For det andre sier det noe om hvordan du bruker handlefriheten i økonomien. For pengene kunne vært brukt på andre områder som kunne bidratt til å både skape jobber og bekjempe forskjeller: Som tidlig innsats i skolen, nok lærere, nok skolehelsetjeneste rundt elevene, som yrkesfagløft som gjør at du får kvalitet i yrkesfagene og mindre frafall.

- Som et kompetanseløft i arbeidslivet, slik at du får ny kunnskap til å møte ny teknologi, som nye behandlingsformer i rusomsorgen for å få folk tilbake i arbeid, sier Støre.

- Urovekkende

- Det ligger i Aps sjel at forskjeller må bekjempes på mange områder og på mange måter. Men hvis det er én fellesnevner, så er de arbeid.

- Og derfor er det grunn til stor bekymring: Vi har rekord i ledighet, fallende yrkesdeltakelse, det skapes nesten ikke nye arbeidsplasser, og vi får flere uføre. Så det som skjer på Erna Solbergs vakt, er svært urovekkende.

- Erna bruker de andre områdene for ikke å snakke om sin viktigste milliard- satsing: Skattekutt. Og satsingen på skattekut som skulle være vekstfremmende, gir ikke resultater. Hun snakker seg bort fra det.

- Jeg må jo si at når de advarer mot Ap, som ikke vil kutte skattene, så ble Norge i 2013 av Verdensbanken utropt til det åttende beste landet i verden å starte bedrift i. Da var det ikke gjort noe skattekutt, men vi hadde mye god politikk for å støtte verdiskaping, og vi skapte disse arbeidsplassene gjennom år med finanskrise.

- Svekker fellesskapet

- Hvorfor tror du Erna Solberg ikke vil snakke så mye om skatt i debatten om forskjeller?

- Det er jo fordi at hun svekker fellesskapets inntekter med 20 milliarder i året, med magert resultat, det handler om mange tapte muligheter. Jeg møter henne jeg til debatt om alle de andre sakene også. Men det er rart å sette et kryss over skatt.

- Skatt har jo flere formål. Den skal bidra til inntekter for fellesskapet. Det blir det mindre av med hennes politikk. Og skatt skal bidra til omfordeling. Det går i gal retning med hennes politikk. Og så er spørsmålet: Bidrar skattekuttene til jobbskaping, som jo er regjeringens mål? Det lar seg ikke dokumentere. Så i sum har hun en dårlig sak, sier Støre.

- Svekket autoritet

Ap-lederen sa i trontaledebatten at regjeringen har fått svekket autoritet fordi statsministeren tillater at et av regjeringspartiene har ett syn i regjering og ett i Stortinget. Han mente det er en svekket regjering som tar ut og legger fram deler av statsbudsjettet på en pressekonferanse flere dager før statsbudsjettet legges fram.

- Det er ikke slik landet skal styres, og det er ikke slik Stortinget skal behandles, sa Støre.

Den kritikken feier Solberg unna.

- Den rødgrønne regjeringen innførte mediestunts der de snakket om budsjettet på forhånd. Om man snakker med en journalist eller innkaller til pressekonferanse, er ingen forskjell, svarer Solberg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media