SÅ ENIGE VAR DE: Fra venstre Aps Terje Lien Aasland, SVs Heikki Holmås og Jon Evang fra miljøorganisasjonen Zero feiret Utsira-enigheten med kake 16. mai. Nå slår enigheten sprekker. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix.
SÅ ENIGE VAR DE: Fra venstre Aps Terje Lien Aasland, SVs Heikki Holmås og Jon Evang fra miljøorganisasjonen Zero feiret Utsira-enigheten med kake 16. mai. Nå slår enigheten sprekker. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix.Vis mer

Ap godtar regjeringens Utsira-løsning

16. mai feiret opposisjonen Utsira-enigheten på Stortinget med kake - nå snur Ap. - Jeg er meget overrasket, sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 16. mai stod en samlet opposisjon på Stortinget og presenterte den overraskende nyheten om at de var enige om å tvinge regjeringen til å legge til rette for elektrifisering av hele Utsira-området fra første stund.

Nå godtar plutselig Arbeiderpartiet regjeringens løsning.

Utsira-kameratene krevde at regjeringen må etablere en kraft fra land-løsning for alle de fire feltene på Utsira, der kabelforbindelsen for alle felt må etableres samtidig med oppstarten av det første feltet som skal i drift, Johan Sverdrup.

I et svarbrev til Stortingets energi- og miljøkomité i dag, skriver olje- og energiminister Tord Lien at det vil bety utsettelser hvis prosjektplanen for Johan Sverdrup må endres nå for å legge til rette for kabling til de andre feltene allerede i fase én.

«En områdeløsning for kraft fra land er derfor ikke hensiktsmessig å realisere så tidlig i Sverdrup-feltets oppstartsfase som første byggetrinn», konkluderer statsråden.

- Konstruktivt
Dette kaller Arbeiderpartiets Terje Lien Aasland en seier for opposisjonen. Han mener at regjeringen er presset til å snu.

- Dette er konstruktivt. For en måned siden var de ikke innstilt på å stille krav til utbyggingen. Nå er det fullt mulig å få til alt vi har bedt om. Det er noe som gjelder kabler som har vært drøftet, men jeg mener dette er en stadfesting av det vi sa for halvannen uke siden at var nødvendig. Det er fullt mulig å gjennomføre en områdeløsning for Utsirahøyden uten at det forsinker oppstarten av Johan Sverdrup. Statsråden som har vært imot en områdeløsning, er nå for en områdeløsning. Det betyr at flertallet vi dannet for en halvannen uke sida, det var nødvendig. Dette er en avklarende innrømmelse. Jeg er glad for alle som skifter mening og blir enige med oss. Nå må regjeringen jobbe videre med å få dette inn i konsesjonsbestemmelsene, sier Aasland.

- Så det er greit at kablingen til de andre feltene skjer i fase to?

- Vi har ikke tatt stilling til om kablingen skal skje i fase én eller to, vi sier at det skal skje i oppstartsfasen av Johan Sverdrup. Så har statsråden anvist noe rundt dette i tilknytning til svarbrevet i dag. Jeg synes han har en konstruktiv tilnærming, nå må det jobbes videre med konsesjonsvilkårene, sier Aasland til Dagbladet.

Tord Lien sa allerede 13. februar i år at Johan Sverdrup skal elektrifiseres, og at regjeringens mål er at resten av feltene skal elektrifiseres i neste fase. Seinere har statsminister Erna Solberg gjentatt det samme i Stortinget. Til dette sier Aasland:

- Da burde statsråden ha stilt det som krav. Det har han aldri gjort. Regjeringen har prøvd å problematisere rundt hele prosjektet. Nå kan vi være trygge på at de starter prosjektene uten utsettelser og uten at arbeidsplasser kommer i fare, sier Terje Lien Aasland.

KrF reagerer sterkt på Ap-vendingen.

- Jeg er meget overrasket over signalene som kommer fra Ap. Jeg forutsetter at avtalen vår fortsatt gjelder og at oppstartsfasen ikke er i fase to, sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad til Dagbladet.