Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap-grasrota roper på Hadia

Samtidig vil de utvide partiledelsen til å romme to nestledere. Dermed blir det også plass til Trond Giske i Ap-toppen.

INN I LEDELSEN?: Hadia Tajik er Ap-grasrotas favoritt som nestleder i Arbeiderpartiet. I tillegg kan partileder Jonas Gahr Støre ha to nestledere etter landsmøtet i april, dersom Ap-grasrota får viljen sin. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
INN I LEDELSEN?: Hadia Tajik er Ap-grasrotas favoritt som nestleder i Arbeiderpartiet. I tillegg kan partileder Jonas Gahr Støre ha to nestledere etter landsmøtet i april, dersom Ap-grasrota får viljen sin. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hadia Tajik troner øverst på grasrotas ønskeliste som ny nestleder i Arbeiderpartiet. Det går fram av en rundspørring Dagbladet har foretatt de siste dagene.

De 200 som har besvart undersøkelsen, har kunnet krysse av for sine to nestlederfavoritter. Over halvparten, 55 prosent, peker på lederen av justiskomiteen på Stortinget. Trond Giske, lenge omtalt som Ap-kronprins, er nestemann på lista med 48 prosent.

For kravet om at partiledelsen må utvides til å romme to nestledere, vokser i styrke. På Ap-grasrota mener 68 prosent at 2002-vedtaket om å gå fra to til én nestleder må reverseres. En kartlegging Dagsavisen har gjort, viser at 12 av 19 fylkeslag ønsker å utvide partiledelsen.

Dermed får Tajik og Giske vind i seilene i kampen om å bli partileder Jonas Gahr Støres nye nestledere i Ap-ledelsen. 

- Jonas' ord veier tungt Etter at partisekretær Raymond Johansen og nestleder Helga Pedersen varslet at de går ut, ble det klart at landsmøtet i midten av april i år måtte sette sammen en helt ny partiledelsen rundt Støre. Dersom dagens ordning med én nestleder beholdes, må nestlederen være ei kvinne. Dersom vedtektene endres til at Ap skal ha to nestledere, står partiet friere tilå besette de tre ledige postene.

Fristen for å melde inn kandidater til valgkomiteen gikk ut 10. januar. Komiteen, som ledes av Martin Kolberg, har varslet at innstillingen vil være klar ved påsketider.

LES OGSÅ: Kolberg leder jakten

NESTLEDERDUO: Hadia Tajik og Trond Giske er Ap-grasrotas fremste favoritter som ny nestleder i partiet. Utvides ledelsen fra én til to nestledere, kan det blir plass til begge. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
NESTLEDERDUO: Hadia Tajik og Trond Giske er Ap-grasrotas fremste favoritter som ny nestleder i partiet. Utvides ledelsen fra én til to nestledere, kan det blir plass til begge. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer

Det er imidlertid langt fra avgjort. Andre høyaktuelle navn som ny nestleder er Else-May Botten, Jette Christensen og Anniken Huitfeldt. På grasrota har dette trekløveret langt mindre støtte enn Tajik og Giske, men prosessen fram mot å sette sammen toppledelsen i landets største parti, med sterke fløyer og fagbevegelsen å ta hensyn til, avgjøres langt fra av en opptelling av de mest populære.

- I Ap er det en ekstremt sterk kultur for ikke å gripe inn i nominasjonsprosesser eller politiske prosesser i fylkene. Det er en voldsom tillit til fylkeslagene. Samtidig innebærer det en gjensidig sterk tillit til ledelsen, og når viktige ting skal avgjøres, så veier partiledelsens ord tungt, sier Sigurd Grytten.

Grytten er tidligere stortingsrepresentant og leder i Bergen Ap. Nå er han partner i kommunikasjonsbyrået Zynk.

- Lederen for valgkomiteen må balansere ønskene fra organisasjonen, og vektlegge innspillene derfra nok slik at de som velges har et tydelig mandat, med behovene og ønskene til partilederen. Jonas' ord veier tungt, sier han.

Giske populær Raymond Johansen forlater partisekretærkontoret på Youngstorget og blir Ap's byrådslederkandidat som skal utfordre Stian Berger Røsland (H) om det det største kontoret på Oslo rådhus i det kommende kommunevalget. 

Flere navn har blitt trukket fram som aktuelle, og i Dagbladets rundspørring er Giske grasrotas favoritt med 42 prosent av stemmene. Det er klart foran Gry Larsen, som får 15 prosent, og Kjersti Stenseng med 12 prosent. Giske en imidlertid neppe aktuell, fordi han sitter på Stortinget.

LES OGSÅ: Hun leder kampen om partisekretær-jobben

AKTUELLE: Anniken Huitfeldt er aktuell som ny nestleder, men får lavere oppslutning enn Trond Giske og Hadia Tajik. Rigmor Aasrud er nevnt som ny partisekretær, det samme er Giske, men det faktum at de er stortingsrepresentanter setter mest sannsynlig en stopper for det. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
AKTUELLE: Anniken Huitfeldt er aktuell som ny nestleder, men får lavere oppslutning enn Trond Giske og Hadia Tajik. Rigmor Aasrud er nevnt som ny partisekretær, det samme er Giske, men det faktum at de er stortingsrepresentanter setter mest sannsynlig en stopper for det. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Larsen er generalsekretær i Care Norge, og har tidligere vært statssekretær i Utenriksdepartementet. Stenseng sitter i sentralstyret, og var inntil ifjor fylkesleder i Oppland. I tillegg trekkes tidligere statssekretær Astri Aas-Hansen fram av flere av dem som har svart på rundspørringen.

Den populære Trondheims-ordføreren Rita Ottervik har vært nevnt, og 10 prosent ønsker trønderen som partisekretær. Hun har imidlertid gjort det klart at hun ikke vil forlate ordførerkontoret.

Tajik er på komitéreise i Canada, og hadde ikke mulighet til å kommentere denne saken i går.